Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pendleri si môžu vydýchnuť: Cez HRANICE prejdú jednoduchšie! Špeciálny pruh pre očkovaných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Prvotné správy hovorili o tom, že najviac sa pravidlá sprísnia pre pendlerov. Tí doteraz hranicami prechádzali takmer bez obmedzení. Delta mutácia však mení situáciu aj pre nich. Úrad verejného zdravotníctva však v novej vyhláške pravidlá oproti tým pôvodným zjednodušil.

Pohyb pre ľudí, ktorí bývajúcich za hranicami sa od 9. júla vďaka novej vyhláške Úradu verejného zdravotníctva práve zjednodušuje.


Intenzívne kontroly, povinná karanténa i registrácia: Slovensko je v oranžovej fáze! Pozor na výnimky


Očkovaní sa nemusia testovať, stačí registrácia 

Očkovaní nemajú povinnosť testovania. "Zároveň po novom podľa stanovenej vyhlášky sa za zaočkovanú osobu považuje aj človek, ktorý je očkovaný prvou dávkou očkovacej látky, pričom táto definícia s platnosťou do 9. augusta platí okamžite po zaočkovaní," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Prechod hranicami bude pre pendlerov od piatka vďaka novej vyhláške ÚVZ SR jednoduchší​ (Zdroj: Topky)

Očkovaným s platnosťou od 9. júla zároveň postačuje zaregistrovať sa v e-hranici raz za pol roka.

Nezaočkovaní potrebujú PCR test

Nezaočkovaní občania Slovenska, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt do 100 km v prihraničných oblastiach susedného štátu od otvoreného hraničného priechodu, musia predložiť podľa vyhlášky negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako 7 dní.

Pendleri si môžu vydýchnuť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Okrem COVID-preukazu EÚ alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je zároveň možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. "Podmienkou je, aby toto potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku," dodal rezort. 

Intenzívne kontroly

Od pondelka je Slovensko v druhej fáze podľa nového Alert systému, ktorý vláda schválila minulý týždeň a riadi sa systémom Alert, čo znamená, že sú zavedené náhodné, avšak intenzívne, kontroly dodržiavania povinností osôb vstupujúcich na územie Slovenskej republiky cez jej vnútorné a vonkajšie hranice, vrátane letísk. Kontroly sú naďalej vykonávané vo vytypovaných vlakoch a na vlakových staniciach. Výnimku z kontrol má nákladná doprava. 

Pendleri si môžu vydýchnuť:
Zobraziť galériu (4)

Pendleri si môžu vydýchnuť:
Zobraziť galériu (4)

Špeciálny pruh pre očkovaných

Príslušníci polície pri kontrolách preverujú splnenie povinnosti registrácie na webe eHranica, alebo preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností. "Tam, kde je to možné, najmä na veľkých cestných priechodoch, bude vytvorený čo najväčší možný počet jazdných pruhov, pričom jeden jazdný pruh bude určený pre očkované osoby," dodal rezort. Občania by si mali pred príchodom na miesta kontroly pripraviť všetky potrebné doklady a potvrdenia kvôli plynulosti premávky.

Viac o téme: HraniceRežimKoronavírusPendleri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu