Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

BOJ dvoch frakcií v Za ľudí sa nekončí: Šéfovia strán v krajoch chcú snem! Porušujú stanovy, tvrdí Remišovej krídlo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zápas v strane Za ľudí neustáva. Frakcia Márie Kolíkovej nevzdáva boj o zvolanie mimoriadneho snemu a nespokojné sú aj niektoré krajské organizácie na východe Slovenska. Krídlo Veroniky Remišovej však uviedlo, že okresné organizácie zas protestujú proti porušovaniu stanov na krajských predsedníctvach.

Už včera informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá je momentálne pomyselnou šéfkou frakcie, ktorá nesúhlasí s postupmi vedenia Za ľudí, že krajské predsedníctvo sa uznieslo na sneme strany v septembri. Vladimír Ledecký sa vyjadril, že podobnú požiadavku majú aj v Prešove. Okresné organizácie strany naopak protestujú proti porušovaniu stanov. Snem budú zrejme požadovať aj ďalšie kraje. 


VOJNA v Za ľudí vrcholí: Frakcia je len predzvesť odchodu! Skutočným rozbíjačom strany je Andrej Kiska


Kolíková informovala o požiadavke Košíc

Krajské predsedníctvo Za ľudí v Košiciach sa uznieslo na tom, aby sa snem strany konal začiatkom septembra. Informovala o tom včera po rokovaní vlády Kolíková. Predpokladá, že sa k tomu uzneseniu pripoja aj ďalšie kraje. "Určite by bolo dobré, keby bola zhoda v rámci celej strany aj vzhľadom na organizáciu snemu a všetkého, čo s tým súvisí," povedala Kolíková. Dodala, že urobí všetko pre to, aby bola vláda funkčná a strana ju nijako neohrozovala.

Ministerka Kolíková o povinnom očkovaní a aktuálnych témach po rokovaní vlády (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Snem chceme v septembri

Netrvalo dlho a pridal sa aj Prešov. O výsledkoch rokovania krajského predsedníctva Prešovského kraja informoval poslanec Vladimír Ledecký. "Krajské predsedníctva strany Za ľudí Prešovského a Košického kraja (pozn. KE predsedníctvo zasadlo minulý týždeň) jednoznačne schválili uznesenie, ktorým žiadajú o zvolanie mimoriadneho snemu a to prvý septembrový týždeň 2021," píše sa v stanovisku. 

Vladimír Ledecký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

"Krajské predsedníctvo Prešovského kraja zasadlo už druhýkrát v priebehu posledného mesiaca a po druhýkrát jasne komunikovalo svoje výhrady k smerovaní strany pod vedením predsedníčky Veroniky Remišovej. Krajské predsedníctvo sa opakovane jasnou väčšinou uznieslo o zvolaní mimoriadneho snemu, a to prvý septembrový týždeň 2021," napísal v stanovisku Ledecký.

Remišová požiadavku nerešpektovala

Dúfa, že predsedníctvo strany neodignoruje jasnú požiadavku na zvolanie mimoriadneho snemu drvivej väčšiny členov a okresných predsedov z východného Slovenska. "Neviem koľkokrát ešte budeme musieť ako krajské predsedníctva zasadnúť, aby boli požiadavky členov a okresných predsedov vypočuté," dodal. Ku Košiciam a Prešovu sa zrejme pridá aj Žilina, kde je krajským predsedom Juraj Šeliga, a Bratislava, kde šéfuje Michal Luciak. 

Snem požaduje aj krajské predsedníctvo v Nitre. Primátor mesta a krajský predseda Marek Hattas pre Topky uviedol, že na požiadavkach sa nič nemení. "Nitriansky krajský snem zasadal ešte 21. mája a jednohlasne požadoval zvolanie snemu do 30. júna, čo predsedníčka nerešpektovala," povedal pre Topky.

Okresné organizácie majú iný názor

Krídlo Veroniky Remišovej a okresné organizácie to vidia inak. Viaceré okresné organizácie strany Za ľudí v Košickom a Prešovskom kraji sa mali ohradiť voči netransparentným praktikám a opätovnému porušovaniu stanov na dvoch krajských snemoch v Košiciach a Prešove. Výhrady členov a funkcionárov strany voči porušovaniu stanov boli komunikované vedeniu strany, ktoré sa nimi bude zaoberať.

BOJ dvoch frakcií v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kancelária NR SR)

Uznesenia prijali v rozpore so stanovami

"Uznesenia boli prijaté v rozpore so stanovami,  bez širokej diskusie s členmi, viaceré okresné organizácie namietali postupy pri organizácií snemov a prijímaní uznesení v rozpore so stanovami strany. Zároveň boli vyjadrené aj výhrady a nespokojnosť s vedením Košického krajského predsedníctva aj samotným krajským predsedom," konštatovala poslankyňa parlamentu Viera Leščáková, ktorá v strane zodpovedá za koordináciu regionálnych štruktúr. Viacerí okresní predsedovia sa obrátili so sťažnosťou písomne aj na predsedníctvo strany. 

Kolíkovej frakcia chce v strane uchopiť moc

"Mrzí ma, že kolegovia z frakcie Márie Kolíkovej v snahe uchopiť moc v strane, opäť postupujú v rozpore so stanovami, podobne ako to už urobili pri pokuse na krajskom predsedníctve v Bratislave. Za zlyhanie v Bratislave sa síce ospravedlnili, no opäť ohýbajú pravidlá a znásilňujú stanovy, len preto, aby presadili za každú cenu mocenské záujmy niekoľkých jednotlivcov. Takéto konanie strane len škodí a Slovensku nepomôže. Namiesto porušovania pravidiel je potrebné až do konania riadneho riadneho termínu snemu pokojne a bez nátlaku diskutovať na všetkých úrovniach strany a hlavne pracovať. Za to nás všetkých občania platia," uzavrela Leščáková.

Medzi Kolíkovou a Remišovou to vrie už dávno

O tom, že medzi Veronikou Remišovou a Máriou Kolíkovou to vrie, sa hovorilo už dávno. Ani jedna z nich to spočiatku komentovať nechcela. Začalo sa to odchodom niekoľkých členov strany, ktorí boli nespokojní so súčasných vedením. Impulz prišiel po tom, čo Remišová odvolala Romana Krpelana z funkcie generálneho manažéra strany. Všetko si mali vydiskutovať na vnútrostraníckej pôde začiatkom júna.

To však nedopadol podľa predstáv ani jedného z krídel v strane. Remišová dlhodobo hovorí, že veci zvnútra strany sa nemajú dostať do médií. S tým však zrejme nesúhlasí Kolíkovej krídlo, ktoré s medializáciou sporov problém nemá. Definitívne rozdelenie strany prišlo na rokovaní predsedníctva strany, kedy sa Kolíková a spol. postavili, vyslovili Remišovej nedôveru, zabuchli za sebou dvere a oznámili vytvorenie frakcie. 

Spor kvôli mimoriadnemu snemu

Predčasný odchod z predsedníctva odôvodnila Kolíková tým, že hneď na začiatku rokovania Remišová odovzdávala odvolávací dekrét Krpelanovi, ktorý má ich dôveru. "Môžete to nazvať platforma, frakcia, nemáme k tomu pomenovanie. Dôležité je, čo je toho obsahom. Obsahom je vyslovenie nedôvery a súčasne snaha, aby sme pokračovali ďalej ako koalícia, aby sme naplnili to, prečo strana vznikla," vysvetľovala Kolíková. Ich hlavnou požiadavkou je zvolanie mimoriadneho snemu.

Nesúhlasia ani s odvolaním kancelára strany Romana Krpelana. Hlavnou požiadavkou odporcov Remišovej je práve zvolanie mimoriadneho snemu. Remišová však na to nevidí dôvod, klasický stranícky snem má prebehnúť budúci rok v auguste. K situácii v strane sa vyjadril aj bývalý líder a zakladateľ Andrej Kiska. V liste strane píše, že pokiaľ sa diskusia o smerovaní strany nedá vyriešiť dohodou vo vedení, musia o tom rozhodnúť jej členovia. Vyzval tiež do mimoriadneho snemu ukončiť mediálne výstupy a nerealizovať žiadne zmeny vo vedení strany. Kiska píše, že v súčasnosti nemá žiadne právomoci ani osobné preferencie.

Viac o téme: Veronika RemišováMária KolíkováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu