Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Stratení Fatima a Husajn: Stopy vedú do Nemecka

Obe deti Fatima aj Husajn sa narodili v Libanone, kde istý čas aj žili. Zobraziť galériu (4)
Obe deti Fatima aj Husajn sa narodili v Libanone, kde istý čas aj žili. (Zdroj: Nový Čas)

DUBNICA NAD VÁHOM - Šokujúci prípad Mahmuda Hammouda (40), ktorý zobral cez víkend svoje deti na výlet do Bojníc a domov sa s nimi nevrátil, má ďalšie pokračovanie. Kroky Libanončana, ktorý má so Slovenkou Danielou dcérku Fatimu (9) a syna Husajna (5), nemuseli viesť priamo do Libanonu, ale aj do niektorej z európskych krajín. Deti totiž pri sebe nemali doklady.

Daniela priznáva, že úteku muža aj s deťmi sa bála už dlho. Najhoršie v tomto prípade je, že Fatima aj Husajn sa narodili v Libanone a majú slovenské aj libanonské občianstvo. Matka ich preto nemusí už nikdy v živote vidieť!

Daniela si však myslí, že je možné, že jej muž aj s deťmi je stále nablízku. „Ozval sa taxikár, ktorý tvrdí, že môjho muža s deťmi viezol do Brna. Manžel mu vraj vravel, že odtiaľ ide do Nemecka, kde má brata,“ hovorí a dodáva, že v Nemecku síce brata nemá, ale žije tam jeho najlepší kamarát. Dúfa preto, že jej milované deti Fatima a Husajn môžu byť tam.

Daniela priznáva, že muž sa jej pred odchodom vyhrážal. „Upozorňoval ma, že ak si nájdem iného, nedovolí, aby jeho dcéra vyrastala v takom prostredí.“ Tvrdí, že deti pred otcom varovala. „Vraveli sme im, že ak by ich chcel zobrať cez hranice, majú kričať,“ prisviedča Danielina matka Božena Prcúchová. „Bojíme sa toho, že ich možno nadopoval nejakými liekmi, aby boli ticho,“ dodáva Daniela. To, ako sa Fatima a Husajn dostali zo Slovenska, zatiaľ netuší. „Všetky ich doklady zostali doma, aj pas dcérky. Deti boli navyše zapísané iba v mojom pase, nie v manželovom,“ tvrdí Daniela. S manželom žila jedenásť rokov, z toho sedem v Libanone. Neskôr sa presťahovali na Slovensko.

„Za takmer štyri roky, čo tu žil, nerobil nič. Varovala som ho, nútila, aby si hľadal prácu. Nebol však schopný naučiť sa jazyk. Celé dni vysedával na gauči pri televízore,“ spomína Daniela Hammoud. Mahmud Hammoud vzal deti v sobotu na výlet do Bojníc, domov sa však nevrátil. Jeho brat Daniele povedal, že Mahmud je v Sýrii a smeruje do Libanonu.

Prípadom sa zaoberá polícia a zaujíma sa o neho aj ministerstvo spravodlivosti. Po Mahmudovi a deťoch pátra aj Interpol.

DETI BUDÚ VEĽMI TRPIEŤ

Podľa psychologičky Janetty Žmuráňovej zanechá takýto zážitok na deťoch hlboké stopy. „Prišli do cudzieho sveta, kde nepoznajú nikoho. Môže sa u nich vyvinúť posttraumatická stresová porucha, ktorá sa môže prejavovať poruchami spánku, stavmi úzkosti, poruchami príjmu jedla aj agresivitou. Deti budú trpieť nesmiernym smútkom, keď nedobrovoľne odišli od najbližších,“ povedala psychologička.

V LIBANONE DETI ZVERIA MAHMUDOVI

Slovenská polícia v spolupráci s Interpolom po deťoch pátra ako po nezvestných. Keďže rodičia nie sú rozvedení, slovenský súd neurčil, komu deti zverí do starostlivosti ani pravidlá styku. Obaja rodičia majú na svoje deti rovnaké práva. „Aj keby slovenský súd zveril deti matke, s týmto rozhodnutím v Libanone nič nezmôže a s veľkou pravdepodobnosťou tamojší súd deti zverí otcovi,“ myslia si dvaja nami oslovení odborníci na rodinné právo. Matka môže požiadať o pomoc Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. „Keď sa na ministerstvo zahraničných vecí obrátia príslušné úrady, snaží sa v takýchto prípadoch pomôcť prostredníctvom veľvyslanectiev,“ uviedol Igor Pokojný z ministerstva.

Marco chcel žiť radšej s otcom

Vlani v auguste po návrate z dovolenky ušiel taxíkom z bratislavského letiska na taliansku ambasádu vtedy jedenásťročný Marco Massiero. Tvrdil, že chce žiť so svojím otcom, ktorý je Talian. Po niekoľkých dňoch nakoniec súd rozhodol a chlapec putoval k matke, ktorá s ním odišla na východ Slovenska, kde žije spolu so svojím druhom a narodilo sa jej ďalšie dieťa. O Marca sa stále sporia, prípad ešte stále rieši súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu