Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vyhláška k triedenému zberu biologického odpadu nie je nastavená dobre, tvrdí Únia miest

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček
Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vyhláška pre zavedenie triedeného zberu biologicky rozložiteľných odpadov z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR nie je nastavená s ekonomickou, ani environmentálnou logikou. Tvrdí to Únia miest Slovenska (ÚMS). Aktuálne nastavenie vyhlášky prinesie podľa nej mestám a obyvateľom problémy a systém bez výraznej pridanej hodnoty.

ÚMS ju vníma veľmi citlivo aj preto, že príprava a schválenie prebehli bez konzultácií so samosprávami."Nepovažujeme za správne trvať na striktných podmienkach, ktoré predstavujú pre mestá a ich obyvateľov nespravodlivú záťaž a ktoré nemajú ani environmentálny zmysel. Záleží nám na tom, aby sme našli taký systém, ktorý bude logický, efektívny a spravodlivý," skonštatoval prezident ÚMS Richard Rybníček.

Únia podľa neho už dlhšie žiada predstaviteľov envirorezortu, aby zobralo pripomienky zástupcov miest a samospráv vážne. Aj preto v piatok opakovane iniciovala pracovné stretnutie, ktorého cieľom malo byť vykomunikovanie si zásadných pripomienok a nastavenie pravidiel tak, aby vychádzali z praxe, nie od stola úradníkov. Odvoláva sa pritom na prieskum, v ktorom členské mestá únie pomenovali najväčšie problémy. Tie vidia napríklad v nevyhovujúcom určení mesiacov a frekvencie vývozov vo viazanosti na objem a typ nádob. ÚMS z prístupu ministerstva, ktoré na nastavených podmienkach trvá, vyjadruje sklamanie.

ÚMS podotýka, že zmenu manažmentu odpadového hospodárstva, k čomu vyzýva aj EÚ, podporuje. Ubezpečuje, že mestá majú záujem manažovať tento segment efektívnejšie a s maximálnym ohľadom na životné prostredie. Nesúhlasí však s tým, aby boli samosprávy donútené prijať také podmienky, ktoré neberú ohľad na ich požiadavky, prax i samotný želaný výsledok. Únia tiež upozornila na to, aby envirorezort myslel vopred na zmenu, ktorá sa bude dotýkať zálohovania PET fliaš a plechoviek a ktoré vstúpi do platnosti v roku 2022.

Viac o téme: OdpadVyhláškaÚnia miest Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu