Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

KORONAVÍRUS Na Slovensku zomrel prvý pacient s juhoafrickou mutáciou: Desivé slová virológa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku 7. marca potvrdili prvých sedem prípadov juhoafrickej mutácie nového koronavírusu. Podľa informácií televízie JOJ tu však bol juhoafrický variant už vo februári, kedy si vyžiadal prvú obeť. Šlo o muža z Oravy. Jeho úmrtie potvrdil šéf nemocnice v Trstenej.

V nedeľu 7. marca hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová potvrdia prvých sedem prípadov juhoafrickej mutácie B.1.351 na našom území. „Môžeme potvrdiť, že na Slovensku sa identifikoval juhoafrický variant nového koronavírusu, keď sa tento infekčný variant našiel v siedmich vzorkách,“ priblížila vtedy Eliášová.

Čítajte aj: Primár považskobystrickej nemocnice je na pokraji síl: Opísal najhoršie chvíle! Covidových pacientov už nemajú kde liečiť

Podľa TV JOJ sme ale novú mutáciu koronavírusu pôvodom z Južnej Afriky mali na Slovensku už minimálne tri týždne, lebo sa odhalila vo vzorke od pacienta, ktorý zomrel 19. februára.

Zo 100 vzoriek sa však nepodarilo sekvenovať všetky, podotkol pre televíziu virológ Boris Klempa. „Reálne je to možno len z 50 %,“ uviedol. Väčšina vzoriek pochádzala od ľudí s cestovateľskou anamnézou, no boli medzi nimi aj pozitívni bez nej.

Juhoafrickej mutácií podľahol muž z Oravy

Podľa riaditeľa nemocnice v Trstenej Mariána Tholta, na ktorého sa televízia odvoláva, bol priebeh mužovho ochorenia oveľa komplikovanejší. Šlo o muža v starších rokoch, ktorý necestoval mimo SR a neprišiel ani do kontaktu s infikovanou osobou. Jeho stav bol natoľko vážny, že skončil v nemocnici, kde po troch dňoch ochoreniu podľahol. Ako tvrdí Tholt, nikto z jeho okolia nebol dohľadaný s juhoafrickou mutáciou. „Naznačuje to už sekundárne šírenie,“ myslí si Klempa.

Viac o téme: úmrtieMutáciaSlovenskoKoronavírusJuhoafrickáCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu