Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE zo slovenských ciest: Platia výstrahy meteorológov, problémy spôsobuje aj silné sneženie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BRATISLAVA - Snehová nádielka síce nie je tak bohatá, ako po minulé roky, no stačila sa podpísať pod problémy na cestách. Niektoré časti našej krajiny bojujú so snehovými závejmi, ale tiež s poľadovicou či vetrom. Problematická situácia vládne najmä na severe. Dianie s vami sledujeme online.

  • SHMÚ vydal výstrahy pred tvorbou snehových jazykov a závejov pre sever Slovenska
  • vodičov môže potrápiť aj vietor a poľadovica
  • v niektorých úsekoch je nutné použitie snehových reťazí
  • polícia upozornila na základné pravidlá jazdy na snehu, nájdete ich na konci článku

Aká je dopravná situácia vo vašom meste či obci? Pošlite nám svoje postrehy a pripojte aj fotografiu na tipy@topky.sk.

ONLINE 

20:02 - SHMÚ upozorňuje na tvorbu snehových jazykov a závejov. Vydal výstrahu prvého stupňa pre viaceré regióny, najmä pre Žilinský a Prešovský kraj. Informuje o tom na svojom webe. Pre niektoré okresy na severe Slovenska vydal tiež výstrahu pred snežením.

Výstrahy SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na tvorbu snehových jazykov a závejov treba podľa meteorológov dávať pozor najmä v okresoch Banská Bystrica, Brezno, vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja a v celom Prešovskom a Žilinskom kraji. Výstraha platí zatiaľ až do nedele (17. 1.) do 15.00 h. Výstrahu pred snežením vydal SHMÚ pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín a Čadca. Platí do nedele rána.

13:20 - Polícia aj naďalej dohliada na dodržiavanie opatrení. Vodičov kontrolujú aj v Trnavskom kraji.

12:05 - Cestári upozorňujú, že na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica. Snehové reťaze pre všetky vozidlá sú nutné na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá. Na cestách III. triedy v oblasti Haligoviec a Spišskej Starej Vsi len pre vozidlá nad 3,5 tony. V lokalite Námestovo sa vyskytuje nárazový vietor spolu so silným snežením. (tasr)

12:03 - Na ceste II/547 Košice-Dargovských hrdinov - Košická Belá (kúpalisko) je poľadovica. (tasr)

12:00 - Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom do hrúbky jedného až troch centimetrov, HP Herlianske Sedlo do desiatich centimetrov. HP Látky-Prašivá, Chorepa, Zbojská, Kremnické Bane, Pezinská Baba, Soroška, Dargov, Skýcov, Šútovce, Vyšehrad, Branisko, Biela Hora, Havran, Vernár, Homôlka, Besník sú vlhké až mokré. (tasr)

11:59 -  Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach pokrytý vrstvou utlačeného, kašovitého alebo čerstvého snehu hrúbky do troch centimetrov, miestami až do piatich centimetrov. (tasr)

11:57 -  Všetky sledované diaľničné úseky na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úsekov R3 Trstená - Tvrdošín a Sedliacka Dubová - Široká, ktoré sú pokryté kašovitým snehom hrúbky do dvoch centimetrov. (tasr)

11:55 - Silné sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov v okolí Bertotoviec. Na cestách I/18 a I/65 v oblasti Martina sa vytvárajú snehové jazyky. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk. (tasr)

11:00 - V najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Viac sa dočítate tu.

10:10 - Na starej ceste za Žilinou v smere na Dolný Hričov sú dve nehody za sebou, prejdete medzi nimi v jednom pruhu. Pozor si tu dajte na silnú poľadovicu. Informoval o tom dopravný servis Zelená vlna.

09:20 - Chystáte sa na cesty až zajtra? S lepšou situáciou nepočítajte. Meteo Východ upozorňuje, že v sobotu už budú mrazy celodenné a potrápia vodičov na celom území.

V piatok začne do našej oblasti prúdiť arktický vzduch. Prevažne oblačno až zamračené, v úvode dňa na viacerých miestach...

Uverejnil používateľ Meteo Východ Štvrtok 14. januára 2021

09:00 - SHMÚ už vo štvrtok podvečer avizoval, že najviac snehu napadlo na Kysuciach, Orave, Liptove a severe Prešovského kraja. Juhoslovenská kotlina naopak zostala bez snehu.

Najviac snehu napadlo na severe Na Kysuciach, Orave, Liptove a severe Prešovského kraja aktuálne leží väčšinou 15-35 cm...

Uverejnil používateľ Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) Štvrtok 14. januára 2021

08:50 - Vodiči sa na problémové úseky upozorňujú navzájom vo viacerých skupinách na sociálnej sieti. Problémy hlásia najmä z okresu Žilina. Dôvodom je poľadovica.

08:35 - Dopravný servis Zelená vlna upozorňuje na viacero nebezpečných úsekov. Pozor na silnú poľadovicu si dajte napríklad za Divinkou v smere do Žiliny, viacero áut tam už skončilo mimo cesty. Aktuálne v tomto úseku prejdete len v jednom jazdnom pruhu.

Šmýka sa aj v okolí Zborova, neupravené cesty vodiči hlásia medzi Starou Bystricou a Oravskou Lesnou.

08:30 -  Snehové reťaze sú podľa cestárov pre všetky vozidlá nutné na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá. Na cestách III. triedy v oblasti Haligoviec a Spišskej Starej Vsi len pre vozidlá nad 3,5 tony. Pre nákladné vozidlá nad 12 metrov dĺžky je uzatvorený HP Príslop (cesta I/78). (tasr)

08:20 - Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý (platí pre HP Látky-Prašivá, Chorepa, Zbojská, Kremnické Bane, Pezinská Baba, Soroška, Dargov, Skýcov, Šútovce, Príslop, Vyšehrad, Branisko, Pusté Pole, Biela Hora, Havran). Na HP Herlianske Sedlo a Podspády je vozovka pokrytá vrstvou utlačeného a čerstvého, prípadne kašovitého snehu do hrúbky piatich centimetrov, na ostatných HP iba do jedného až troch centimetrov. (tasr)

08:15 -  Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, prípadne pokrytý vrstvou utlačeného, kašovitého alebo čerstvého snehu hrúbky jedného až troch centimetrov, miestami až do piatich centimetrov. Na ceste II/578 Skalka - Kremnica až do desiatich centimetrov. (tasr)

08:10 - Všetky sledované diaľničné úseky na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, pričom úseky D3 Svrčinovec - Poľana - Skalité, R3 Trstená - Tvrdošín a R4 obchvat Svidníka sú pokryté kašovitým a čerstvým snehom hrúbky jedného až troch centimetrov. (tasr)

08:00 - Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica. V lokalite Námestovo sa vyskytuje nárazový vietor spolu so snehovými prehánkami. Silný vietor so snežením je v lokalite Donovaly. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnosť.sk. (tasr)

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:zjazdnost.sk)

SHMÚ vydal výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje, že počas piatka bude v niektorých okresoch Slovenska fúkať vietor na horách. Najmä v severnej časti krajiny bude mrznúť a objaviť sa môžu aj snehové jazyky a záveje.

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto:shmu)
 V okresoch Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno platí v piatok v ranných hodinách výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. "Na horách nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v priemere okolo 70 kilometrov za hodinu a krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu," tvrdia meteorológovia.

SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Platí pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňuje SHMÚ. Výstraha platí do 20.00 h.

Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí od 22.00 h až do soboty (16. 1.) do 9.00 h. Vzťahuje sa na niektoré okresy v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. V týchto lokalitách sa očakáva ojedinele dosiahnutie minimálnej teploty mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia.
Hydrologická výstraha prvého stupňa pred vznikom povodne naďalej platí pre okres Michalovce.

Pravidlá jazdy na snehu

  • zimné preumatiky sú základ
  • potrebný je cit s pedálom a volantom, pri ovládaní auta sa vyvarujte trhavého a prudkého pohybu
  • dodržujte bezpečný odstup - keďže na snehu je brzdná dráha oveľa dlhšia
  • znížte rýchlosť
  • odstráňte z auta námrazu a sneh

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: DopravaOnlineSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu