Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé REAKCIE na zadržanie Kováčika: Výzva na odstúpenie! Tušili sme, že je to zlé, napísala Žitňanská

Dušan Kováčik Zobraziť galériu (7)
Dušan Kováčik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - NAKA dnes ráno zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Dôvody zadržania majú podľa našich informácií súvisieť so zločineckou skupinou takáčovcov. Akciu zorganizovali v skorých ranných hodinách.

Okrem Kováčika, mala NAKA podľa našich informácií zadržať aj Norberta Paksiho, zastupujúceho šéfa Úradu zvláštnych policajných činností. Ide o úrad, ktorý vykonáva utajené odpočúvanie osôb podozrivých z trestnej činnosti. Ide o špecializovaný odbor, ktorý sa zaoberá sledovaním a odpočúvaním pri odhaľovaní organizovanej trestnej činnosti. Pakši bol zadržaný na základe výpovede Ľudovíta Makóa a podobne ako on mal pracovať v prospech zločineckého gangu takáčovcov.

Uverejnil používateľ Igor Matovic Streda 21. októbra 2020

"Tušili sme, že je to zlé, ale že až takto," napísala na sociálnej sieti Jana Žitňanská. 

Prvé REAKCIE na zadržanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prvé REAKCIE na zadržanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šeligova výzva na odstúpenie

Juraj Šeliga sa na sociálnej sieti vyjadril, že dlhodobo upozorňoval na nečinnosť a podozrivé pôsobenie špeciálneho prokurátora. "Podal som na neho podnet a vyzval ho, aby dobrovoľne opustil svoj post. Jeho dnešné zadržanie NAKA pre mňa preto nie je prekvapením. Počkám si na výsledok vyšetrovania a prípadný súd, ale už teraz vyzývam pána Kováčika, aby ešte dnes rezignoval na post špeciálneho prokurátora," napísal Šeliga. 

Prvé REAKCIE na zadržanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto:Juraj Šeliga - Za ľudí)

"Dnes niet pochýb, že Dušan Kováčik musí odstúpiť, už len to že ho zadržala NAKA je dôvod sám o sebe! Nehovoriac o zatajených peniazoch a ďalších skutkoch," dodal. 

Morálny prokurátor je dôležitý

Ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) verí, že vyšetrovanie podozrení z rozsiahlej trestnej činnosti aj na najvyšších poschodiach štátu sa začína realizovať. "Aj preto je mimoriadne dôležité, aby sme na Slovensku mali kvalitného a morálneho generálneho aj špeciálneho prokurátora," vyjadrila sa.

Prvé REAKCIE na zadržanie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto:Facebook/Veronika Remišová)

Veronika Remišová k zadržaniu špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika (Zdroj: Maarty)

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Maarty)

Mafia patrí do väzenia

K zadržaniu špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika sa vyjjadril aj Gábor Grendel. "Kočner riadil generálneho prokurátora, “Takáčovci” riadili špeciálneho prokurátora. Obaja boli kedysi zvolení v tajnej voľbe poslancami Národnej rady SR. Aj preto meníme voľbu na verejnú. Aj preto otvárame generálnu a špeciálnu prokuratúru pre neprokurátorov. Mafia patrí do väzenia, nie na prokuratúru," napísal Grendel.

Výmena na postoch nestačí

Bývalý spolupracovník Transparency International Slovensko Pavel Nechala tvrdí, že ak sa má prokuratúra zmeniť, nestačí len výmena postoch. 

"Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika som stretával ako spolupracovník Transparency International Slovensko, viedol dlhé diskusie o odhaľovaní korupčných trestných činov, mál argumenty, poznal príčiny...a nemal výsledky a má problémy. Aké veľké sú a ako to ovplyvní jeho život prenechajme orgánom činným v trestnom konaní," píše Nechala.

Dodáva, že aj v tomto prípade, ako i v prípade bývalého generálneho prokurátora platí, že jednotlivec môže zlyhať. "Otázkou je, či systém je nastavený odolne voči zlyhaniam jednotlivcom," zamýšľa sa Nechala.

Viac o téme: ZadržanieProkurátorNAKADušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu