Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Špeciálny prokurátor, ktorý skončil v putách: Naposledy prepustil z väzby vplyvného zbrojára

Dušan Kováčik
Dušan Kováčik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vplyvného zbrojára Mariána Gogu ešte donedávna nikto nepoznal. „Preslávil“ ho zásah elitných policajtov Národnej kriminálnej agentúry. Gogovo meno spojili s väzneným bývalým šéfom Štátnych hmotných rezerv Kajetánom Kičurom. Ten mal po podpise zmluvy s firmou MSM Martin, v ktorej je Goga štatutárom zinkasovať úplatok takmer 150-tisíc eur skrytou formou. Sudca Najvyššieho súdu ho vzal bez mihnutia brvou do väzby. Po mesiacoch za mrežami však vstúpil do prípadu trestne stíhaný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a obvinenie zbrojárovi Gogovi zo dňa na deň zrušil.

Vo funkcii špeciálneho prokurátora je šestnásť rokov. Slováci ho tiež poznajú pod prezývkou „pán 61:0“ pretože zo 61 prípadov, ktoré dozoroval nepodal ani jednu obžalobu. Včera ráno však skončil v putách. Špeciálneho prokurátor Dušana Kováčika, obvinený z úplatkárstva, len pred pár dňami, predsa len nejaký úkon urobil. Bolo to rozhodnutie o zrušení obvinenia vplyvnému zbrojárovi Mariánovi Gogovi a tiež spoločnosti MSM Martin, ktorá zohrávala hlavnú úlohu v úplatkárskej kauze spájanej aj s Kajetánom Kičurom. Kováčikovo rozhodnutie muselo zaskočiť nie len jeho podriadeného dozorujúceho prokurátora, elitných policajtov, ale aj sudcu Najvyššieho súdu Pavla Farkaša. Ten totiž poslal Gogu do väzby bez mihnutia brvou. K svojmu rozhodnutiu pridal aj nekompromisné vysvetlenie, v ktorom opísal komplikovaný reťazec udalostí.

Na začiatku všetkého bol podľa slov sudcu prevod skladov Kajetánom Kičurom na spoločnosť MIDA. Jej konateľom bol Miroslav Solava, Kičurov  spoluobvinený v prvej kauze.

Sklady potom prenajali spoločnosti MSM Martin, ktorej štatutárnym zástupcom bol zbrojár Marián Goga. „Polovicu nájomného mal Solava odovzdávať obvinenému Kičurovi,“ poznamenal sudca Najvyššieho súdu a pokračoval opise udalostí. V marci 2019 na pokyn obvineného Kičuru sklady odpredali spoločnosti SKI HOUSE, ktorej konateľom bol Ján Hečko. Sudcu v tejto súvislosti zaujala Hečková manželka. Pri opise skutku poznamenal, že tá pracovala na Správe štátnych hmotných rezerv, ako podriadená obvineného Kajetána Kičuru a pokračoval v opise udalostí.

Potom ako Hečko odkúpil sklady od Miroslava Solavu, zvýšil nájom skladových priestorov pre spoločnosť MSM Martin. „Bolo to po zverejnení úspešného verejného obstarávania v prospech tejto spoločnosti,“ vysvetlil sudca priebeh deja. K zvýšeniu nájmu došlo 9. októbra 2019. Po navýšení najmú sa vedenie spoločnosti MSM Martin, ktorého štatutárom bol Marián Goga rozhodlo, že v jeden deň vyplatí 15 splátok. Peniaze cinkli na Hečkov účet 27. novembra 2019. O necelé štyri mesiace neskôr, 10. marca 2020 previedol Ján Hečko na syna obvineného Kajetána Kičuru dva byty v bratislavskom Starom Meste. Ján Hečko, manžel Kičurovej podriadenej sa po prevalení kauzy s bytmi Kičurovho syna, v máji 2020 obesil. Sudca podotkol, že „byty sa predávali za sumu, ktorá bola hlboko pod ich trhovou cenou a bez jej skutočného uhradenia“.

Podľa obvinenia malo v tejto súvislosti dôjsť k manipulácii verejného obstarávania na 4 uvoľňovacie tanky, ako aj ďalšieho tendra na dočasné premostenie. Kičura, ako šéf Štátnych hmotných rezerv, ktoré verejne obstarávanie vyhlásili, mal obchod usmerňovať v prospech MSM Martin.

Marián Goga, ako konateľ MSM Martin podľa sudcu Najvyššieho súdu „nemohol nevedieť, že verejné obstarávanie sa udialo tak, aby bolo v prospech tejto firmy. Existuje dôvodné podozrenie, že vedel aj o tomto zložitom konštrukte, slúžiacom na zakrytie korupčnej a inej trestnej činnosti,“ ... „Je možné povedať, že len s istou dávkou možno naivity by sme si mohli myslieť, že tento nejednoduchý konštrukt je iba náhodným procesom a nemal slúžiť na zakrytie korupcie,“ uzavrel sudca Farkaš opis skutku, v ktorého hlavným aktérom má byť Kajetán Kičura a vtedy obvinený vplyvný zbrojár Marián Goga, ktorého začiatkom augusta poslal zo súdnej siene Najvyššieho súdu rovno do väzby.

Šok po zásahu prokurátora

Zatiaľ čo predseda senátu Najvyššieho súdu Pavol Farkaš začiatkom augusta opísal skutok z uznesenia, ako jednoznačný a ani na sekundu nezapochyboval o dôvodnosti trestného stíhania a ani väzby pre Mariána Gogu, dnes obvinený špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý si naštudoval presne ten istý spis ako sudca Farkaš, videl priebeh skutku diametrálne odlišne. Kontroverzný prokurátor, vyhovel Gogovej sťažnosti proti obvineniu, prepustil ho z väzby na slobodu a pridal ešte čo to navyše. „Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik po zvážení a vyhodnotení všetkých skutočností vyhovel sťažnosti obvineného Mariána G. a zrušil uznesenie o vznesení obvinenia, pretože bolo vydané predčasne a doterajším vyšetrovaním neboli zadovážené také dôkazy, aby bolo možné vzniesť obvinenie," informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Na Kováčikovo prepustenie a zrušenie obvinenia zareagoval aj právny zástupca zbrojára Gogu, Peter Kubina z advokátskej kancelárie Dentons. „Stotožnil sa s našim odôvodnením sťažnosti proti vzneseniu obvinenia v tom zmysle, že jeho vznesenie bolo v danom čase predčasné a zadovážené dôkazy neodôvodňovali taký postup. Obvinenie a väzba nášho klienta nebolo založené na dôkazoch ale na domnienkach a úvahách orgánov činných v trestnom konaní, ktoré vychádzali z nesprávneho vyhodnotenia niektorých zistených skutočností, ako napríklad účelu tých splátok nájomného. Základom celého trestného stíhania bol údajný fiktívny nájom muničných skladov za premrštenú cenu, čo malo zakrývať a legalizovať korupciu. Zadováženými dôkazmi sa však bez akýchkoľvek rozumných pochybností preukázalo, že išlo o reálny nájom skladov za trhovú cenu, ktoré spoločnosť MSM Martin potrebovala na svoju podnikateľskú činnosť a dodnes ich využíva, a ktoré boli pre ňu z mnohých hľadísk veľmi vhodné,“ povedal pre Topky.sk Gogov advokát.

Zastupujúca generálna prokurátorka stanovisko nezmenila

Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že Kováčik zrušil obvinenie Mariánovi Gogovi, aj spoločnosti MSM Martin, ktorej je štatutárom, Kajetán Kičura aj riaditeľ Sekcie štátnych hmotných rezerv Jozef Jantoš sú v tejto trestnej veci stále obvinení. Potvrdili to informácie z policajného prezídia. „V súvislosti s akciou REZERVA 2 sú naďalej stíhané dve fyzické osoby za obzvlášť závažný pokračovací zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v súbehu s pokračovacím zločinom machinácií pri verejnom obstarávaní a jedna z nich aj za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti,“ prezradil nám hovorca Michal Slivka.

Úplne inak, ako dnes trestne stíhaný špeciálny prokurátor Kováčik, vníma celý prípad zastupujúca generálna prokurátorka Viera Kováčiková. Tá totiž posudzovala sťažnosť bývalého Gogovho spoluobvineného sudcu Kajetána Kičuru. Naštudovala si ten istý vyšetrovací spis ako Dušan Kováčik, dôvod na zastavenie trestného stíhania voči Kičurovi nevidela. Z miery ju nevyviedlo ani to, že špeciálny prokurátor Kováčik nezrušil len Gogovi, ale aj firme MSM Martin, ktorá zohráva v celej kauze REZERVA 2 kľúčovú úlohu. Spoločnosť MSM Martin nie je len tak hocaká firma. Je to zbrojársky gigant, ktorý má aktuálne s Ministerstvom obrany podpísané zmluvy za viac ako 30 miliónov eur.

 

Reakcia na Kičuru

"Sťažnosť obvineného Kajetána K. proti uzneseniu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o vznesení obvinenia bola Generálnou prokuratúrou  SR zamietnutá ako nedôvodná. Preskúmaním napadnutého uznesenia prokurátora špeciálnej prokuratúry, ako aj konania, ktoré mu predchádzalo neboli zistené žiadne procesné ani skutkové okolnosti spôsobujúce nezákonnosť jeho výroku, ktoré by odôvodňovali jeho zrušenie. Preto bolo potrebné sťažnosť obvineného ako nedôvodnú zamietnuť."  

Advokát Kajetána Kičuru Rastislav Palovič

"O sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia vo vzťahu k JUDr.Kičurovi, zo zákona rozhodovala 1. námestníčka GP, keďže obvinený je sudcom, rozhodnutie špeciálneho prokurátora vo vzťahu k ostatným obvineným nemalo na toto rozhodovanie žiaden vplyv. Vzniknutú situáciu vnímam ako narušenie princípu právnej istoty, keďže môj klient je obvinený de facto za "zrkadlový" skutok,ktorý zrušením obvinenia spoluobvineným, stráca logický reťazec. Vzhľadom na to, že proti rozhodnutiu Generálneho prokurátora SR, nie je možný postup podľa § 363 Trestného poriadku - zrušenie právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní, môj klient zvažuje podanie Ústavnej sťažnosti."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu