Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Chovancová priznala manželovu duševnú chorobu: Podľa advokátky je Belgicko krajina na úrovni opíc

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. Zobraziť galériu (5)
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

BRUSEL - Prípad smrti Slováka Jozefa Chovanca zaujímal belgické médiá aj cez uplynulý víkend. Flámska televízna stanica VRT si všimla nedeľňajšiu pietnu akciu na pamiatku J. Chovanca, ktorú zorganizovala slovenská komunita na Schumanovom námestí v Bruseli, a denníky De Morgen a Het Laatste Niews v sobotu pripomenuli naštrbené psychické zdravie J. Chovanca a snahu advokátky jeho manželky vymeniť vyšetrujúcu sudkyňu a dostať súčasný súdny spor mimo mesta Charleroi.

De Morgen v ďalšom rozsiahlom publicistickom materiáli uviedol vyjadrenie Henriety Chovancovej, vdovy po zosnulom Slovákovi, ktoré odznelo pred Výborom P, čiže Stálym výborom na monitorovanie činnosti polície.

Podľa jej výpovede bol J. Chovanec v decembri 2016 veľmi vystresovaný, mal afektívne poruchy typické pre schizofréniu. Uviedla, že jej manžel po konzultácii s psychiatrom po celé mesiace užíval lieky vzťahujúce sa na dosť široké spektrum duševných chorôb. Tie vysadil v marci alebo apríli 2017, lebo bol po nich otupený, nič ho nezaujímalo, len veľa spal, po fyzickej stránke bol v poriadku, nie však po psychickej. Priznala tiež, že si nie je istá, či išiel na kontrolu, ktorú mal mať v septembri 2017.

De Morgen upozornil aj na jej výpoveď pred Výborom P, podľa ktorej keď videla manžela ležať v nemocnici, kde ho previezli po incidente s políciou na letisku v Charleroi v noci z 23. na 24. septembra, mal napuchnutú jednu ruku, zlomený prst na ľavej ruke a zlomenú pätu. Denník Het Laatste Nieuws v sobotu priniesol celostránkový rozhovor s advokátkou Henriety Chovancovej. Ann Van de Steenová pre flámsky denník potvrdila to, o čom sa už vo štvrtok (3.9.) vyjadrila pre tlačovú agentúru Belga. Že sa snaží dosiahnuť, aby sa súdny prípad presunul mimo Charleroi a že by mal byť odňatý doterajšej vyšetrovacej sudkyni.

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

Van de Steenová považuje za šokujúce stredajšie oznámenie generálnej prokuratúry v Monse, podľa ktorého neexistuje žiaden dôkaz, že by zákrok letiskovej polície v Charleroi zapríčinil smrť Jozefa Chovanca. "Mám z toho zlý pocit. Zábery z cely šokovali všetkých. Všetkých okrem generálnej prokuratúry," uviedla advokátka s 34-ročnou praxou pre Het Laatste Nieuws. Priznala, že má veľkú dôveru v belgickú justíciu, no po vyjadrení prokuratúry z mesta Mons jej Belgicko pripadá ako "krajina na úrovni opíc".

Právna zástupkyňa Chovancovej rodiny priznala, že má pocit, ako keby sa prokuratúra snažila chrániť políciu, ktorej príslušníci sa dopustili hrubého správania. Upozornila, že netvrdí, že za smrť slovenského občana sú vinní policajti, zároveň však zdôraznila, že ich vinu naznačuje veľa vecí. Aj to, že celou svojou váhou sedeli na Chovancovi okolo štvrťhodiny, zatiaľ čo on so spútanými nohami a rukami ležal na bruchu a s hlavou zamotanou v deke. "Len hlupák nepochopí, že by to mohlo prispieť k jeho úmrtiu," odkázala advokátka.

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/7sur7)

V rozhovore pre Belga uviedla, že súd nariadil vykonať niekoľko znaleckých posudkov vrátane pitvy, patologického vyšetrenia a toxikologických rozborov, ktoré však nevyvrátili podozrenie, že príčinou smrti bolo stlačenie hrudníka. A upozornila, že celý prípad mal byť uzavretý v januári tohto roku bez toho, aby vyšetrujúca sudkyňa vzniesla akékoľvek obvinenie voči polícii.

Van de Steenová upozornila, že advokátska kancelária, v ktorej pracuje, mala desiatky telefonátov takmer z celého sveta, od New Yorku až Južnú Kóreu. "Nie je to práve reklama pre našu krajinu. Boli sme známi pre vafle a čokoládu a teraz už aj prípadom smrti Jozefa Chovanca," opísala situáciu.

Vyjadrila presvedčenie, že celý súdny prípad bude možné dôkladne vyšetriť, len ak sa podarí dosiahnuť, že prípad bude odňatý orgánom v Charleroi v regióne Valónsko a presunutý do flámskej časti Belgicka. To by si však vyžadovalo súhlas ministerstva spravodlivosti.

Slovenskí europoslanci na prípad upozornili šéfa EP Sassoliho

Európsky parlament (EP) musí prijať všetky nevyhnutné kroky, aby smrť slovenského občana Jozefa Chovanca nezostala bez odozvy tejto inštitúcie, ktorá zastupuje hlas všetkých občanov Európskej únie. To je hlavné posolstvo listu, ktorý skupina slovenských europoslancov zaslala predsedovi EP Davidovi Sassolimu. V pondelok o tejto iniciatíve informovala europoslankyňa a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), ktorá je iniciátorkou spoločného listu.

"Úlohou policajných orgánov je chrániť a slúžiť občanom. V prípade Jozefa Chovanca sa však udial pravý opak. Európsky parlament ako inštitúcia, ktorá obhajuje ľudské práva na celom svete, musí zaujať silné a jednoznačné stanovisko proti neprimeranému konaniu belgických orgánov činných v trestnom konaní," uvádza sa v liste, pod ktorý sa podpísala skupina desiatich slovenských zákonodarcov.

Chovancová priznala manželovu duševnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Žiadame, aby sa tento incident riešil rýchlo, efektívne a pri úplnom rešpektovaní zásad právneho štátu a ľudských práv. Rovnako žiadame belgické orgány, aby dôkladne vyšetrili tento prípad a postavili zodpovedné osoby pred spravodlivosť," napísali slovenskí europoslanci. Okrem Ďuriš Nicholsonovej sa pod spoločnú výzvu podpísal aj jej stranícky kolega Eugen Jurzyca, Vladimír Bilčík a Michal Wiezik (SPOLU-OD), Miriam Lexmann a Ivan Štefanec (KDH), Peter Pollák (OĽaNO), Monika Beňová (Smer-SD), Martin Hojsík a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Títo europoslanci vyjadrili znepokojenie v súvislosti s prípadom Jozefa Chovanca a Sassolimu napísali, že tento "ohavný incident s prejavom extrémizmu" je nezlučiteľný s hodnotami EÚ. "Z toho dôvodu žiadame predsedu Európskeho parlamentu o verejné odsúdenie konania belgickej polície. Taktiež požadujeme začať nasledujúce plenárne zasadnutie minútou ticha ako prejav našej podpory rodine Jozefa Chovanca," uviedol Jurzyca.

Chovancová priznala manželovu duševnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

Ak Sassoli ich žiadosti vyhovie, minútu ticha na pamiatku Jozefa Chovanca by mal EP držať v pondelok 14. septembra na úvod septembrového plenárneho zasadnutia. Minulý týždeň sa viacerí slovenskí poslanci podpísali pod výzvu pre generálneho komisára belgickej federálnej polície, aby sa pričinil o transparentné vyriešenie tohto prípadu. Výzvu inicioval europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Poslanci takisto podporili aj výzvu poslankyne Miriam Lexmann. Tá Európsku komisiu vyzvala, aby "ustrážila" vyšetrovanie smrti slovenského občana, ktorý sa vo februári 2018 stal predmetom neprimeraného správania polície na letisku v Charleroi, po ktorom utrpel zástavu srdcu. Po prevoze do nemocnice upadol do kómy a o deň neskôr zomrel. Jozef Chovanec zomrel koncom februára 2018 po zadržaní letiskovou políciou na letisku v Charleroi a po následnom neprimeranom zákroku polície v cele predbežného zadržania. Tento zákrok je stále predmetom súdneho vyšetrovania.

Viac o téme: ManželkaAdvokátkaBruselBelgickoDuševná chorobaJozef Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu