Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V RTVS to vrie: Zemetrasenie v spravodajstve, Rezník po konfliktoch vo vedení vyťahuje plán B

Jaroslav Rezník
Jaroslav Rezník (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Vo verejnoprávnej televízii je momentálne viac ako napätá atmosféra. Po horúcom týždni, kde sa táto situácia dokonca riešila aj na rade RTVS za účasti generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka, prichádza masívna zmena v spravodajstve.

Informáciu potvrdila verejnoprávna RTVS. "Vedenie RTVS intenzívne riešilo vzniknutú situáciu v spravodajstve v rámci svojich pracovno-právnych postupov a interných procesov, komunikovalo so všetkými zainteresovanými, ktorým nechávalo priestor a čas na vyjadrenie svojich názorov a stanovísk, a na základe toho prišlo k niekoľkým dohodám," píše sa v tlačovej správe, ktorú zaslala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Svoj pracovný pomer k 31. máju končí na základe dohody doterajší šéf Reportérov Richard Bolješik, ktorého na tejto pozícii vystrieda dlhoročná investigatívna novinárka Katarína Začková, ktorá v Reportéroch pôsobí od jeho vzniku a istý čas mu aj šéfovala.


Napätá situácia vrcholí! RTVS obvinenia odmieta, zastal sa ich Kollár: Musíme vykonať audit


Sľúbil zmenu

Rezník na rade prisľúbil, že bude napäté vzťahy v RTVS riešiť a zdá sa, že sa skutočne udiali zásadné zmeny.  „Nie som šťastný, čo sa deje v spravodajstve a publicistike. Je mojim záujmom poznať stanoviská všetkých „účastníkov zájazdu“, potreboval som ich poznať preto, aby som mohol zaujať spravodlivé stanovisko. Stretol som sa s Vahramom Chuguryanom, Hanou Lyons aj Miroslavom Frindtom a trpezlivo som počúval jednotlivé stanoviská. Do budúcej stredy rozhodnem,“ povedal tento týždeň členom rady Rezník.

Vedenie spravodajstva a publicistiky končí

Dnes na pozícii vedúcej odboru televízneho spravodajstva skončila Hana Lyons, ktorá bola aj terčom kritiky bývalého šéfa relácie Reportéri Richarda Bolješika. "Na základe dohody končí k 31. máju svoje pôsobenie v RTVS aj vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons. Na túto pozíciu nastúpi od 1. júna Peter Nittnaus, ktorý momentálne vedie odbor rozhlasového spravodajstva a publicistiky. Túto funkciu od pondelka prevezme doterajší tímlíder domácej redakcie rozhlasového spravodajstva Oto Görner," píše sa v stanovisku.

Končí aj vedúci domácej redakcie spravodajstva v Slovenskej televízii Miroslav Frindt, ten však moderátorom zostáva. "Miroslav Frindt už nebude tímlídrom domáceho spravodajstva televíznej časti, vo väčšej frekvencii bude moderovať ranné Správy RTVS a Správy a komentáre. Okrem toho sa bude venovať koncepcii projektu rozvoja a rozšírenia vysielania ranného spravodajstva," oznámila RTVS.

Lyons v pozícii vedúceho odboru teda nahradí Peter Nittnaus, ktorý momentálne vedie rozhlasové spravodajstvo. Nie je však isté, či to bude natrvalo. Rada RTVS po zasadnutí uviedla, že v sekcii spravodajstva a publicistiky RTVS sa neobjavili žiadne pokusy o zásah do redakčnej nezávislosti s tým, že ide len o narušené medziľudské vzťahy.

Viac o téme: RTVSJaroslav RezníkHana LyonsPeter Nittnaus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu