Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kočnerovo vyhlásenie na súde: Je mi úprimne ľúto! Počúva sa aj nahrávka, na ktorej sa vyhrážal Kuciakovi

Marian Kočner na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
Marian Kočner na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - V kauze vraždy Jána Kuciaka sa vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde čítali úryvky z článkov zavraždeného novinára. Predsedníčka senátu Ružena Sabová čítala o kauzách Donovaly, Technopol Servis, televízne zmenky a iné.

Články Jána Kuciaka sú súčasťou dôkazov a podľa obžalobnej verzie dokazujú motív Mariana Kočnera objednať si Kuciakovu vraždu. Tento motív dopĺňajú aj výpovede Kuciakových kolegov z portálu Aktuality.sk. Tí na súde v januári zhodne vypovedali, že Kuciak Kočnera ohrozoval a zapríčinil aj jeho opätovné trestné stíhanie, keď upozornil na chyby pri vyšetrovaní kauzy podvodov s DPH v lyžiarskom stredisku Donovaly.

Pojednávanie v kauze Kuciak: Na súde vypovedali ďalší znalci, verejnosť je opäť prítomná

Po Kuciakovom článku prípad odňali bývalému vyšetrovateľovi Štefanovi Jombikovi, ktorý podľa splnomocnenca Kuciakovcov Daniela Lipšica pracoval v prospech obžalovaného. Mariana Kočnera po Kuciakovom článku v kauze obvinili. Kočner však povedal, že Kuciak nebol prvým novinárom, ktorý odkryl viaceré kauzy, či už Donovaly alebo kauzu televíznych zmeniek. Dodal, že v Kuciakových článkoch bolo veľa neprávd.

"Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a čo sa stalo jeho priateľke. Nikdy snáď nikto nemôže uveriť tomu, že som nechal odpraviť týchto ľudí zo sveta len pre to, že Ján Kuciak o mne písal," uviedol obžalovaný. Predsedníčka senátu Sabová avizovala pred pokračovaním v dokazovaní, že sa vo štvrtok nebude čítať komunikácia cez aplikáciu Threema. Urobila tak po tom, ako sa Kočner sťažoval, že má mať strana poškodených dopredu informácie o dokazovaní, ktoré on nemá. Sabová ho ubezpečila, že zo strany senátu ani pracovníkov súdu informácie neunikajú, a doplnila, že poradie dokazovania ide podľa obžaloby a je predvídateľné.

Vo štvrtok by sa mala na súde prehrávať aj tlačová konferencia televízie TA3 z roku 2017, počas ktorej Kuciak konfrontoval Kočnera s otázkami o jeho obchodných aktivitách na Donovaloch. Púšťa sa aj nahrávka, na ktorej sa Kočner Kuciakovi vyhrážal tým, že naňho "bude hľadať špinu a prestane písať".

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Szabó, neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Kočner si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac o téme: VraždaObžalovaníJán KuciakMartina KušnírováMarian Kočner