Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KORONAVÍRUS Na Slovensku hlásia menej vrážd aj lúpeží: Kriminálnici však útočia takticky, varuje aj Europol

Zbraň Zobraziť galériu (4)
Zbraň (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Menej výtržností aj vrážd. Aj to ukazujú aktuálne policajné štatistiky v porovnaní s obdobím od 1. do 20. marca minulého roka. Slovákov však trápia vreckoví zlodeji, ktorí využívajú nepozornosť ľudí. A ako to vyzerá v zahraničí? Europol upozornil na fakt, že pandémia sa podpísala pod úradovanie kriminálnikov - predátorov.

Koronavírus v podstate zo dňa na deň zmenil životy ľudí po celom svete. Obava z nákazy, a tým veľká psychická záťaž, trávenie voľného času za stenami domova, pohyb vonku len vo výnimočných prípadoch...

Zmena nášho bežného životného štýlu sa podpísala aj pod štatistiky kriminality. V celkovom počte zistených a objasnených trestných činov pri porovnaní 20 dní vlani a tento rok (od 1. do 20. marca, pozn. red.), tento marec klesol počet o 32 (z 3067 na 3035). Informoval o tom hovorca Prezídia PZ Michal Slivka. 

KORONAVÍRUS Víkendové prechádzky ukázali, že sa máme čo učiť: Slováci, tieto rady vám môžu zachrániť život!

Za spomínané obdobie klesol počet ekonomickej kriminality, a to o 37 prípadov. Polícia zaznamenala o 36 prípadov menej, čo sa týka výtržníctva. Z násilnej kriminality podľa dostupných údajov klesol počet vrážd, a to o štyri prípady. Stúpol však počet lúpeží, zo 16 na 29 prípadov. 

KORONAVÍRUS Na Slovensku hlásia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri majetkovej kriminalite štatistika ukazuje, že menej zlodejov sa zameralo na autá. Polícia mala o 15 prípadov krádeží vozidiel menej. Pokles je aj v prípade krádeže vlámania do bytov, a to o 14 prípadov. Vrásky ale Slovákom robia vreckoví zlodeji. Počet vreckových krádeží stúpol v danom období z 32 na 52 prípadov. 

Klesol aj počet nehôd

Mimoriadna situácia sa odráža aj na slovenských cestách. Podľa polície je možné značne vnímať pokles tak hustoty, ako aj intenzity dopravy. "Tento stav sa pozitívne prejavil aj vo vývoji dopravnej nehodovosti, veď ak porovnáme dopravné nehody a ich následky od 13. 3. 2020 (od vyhlásenia mimoriadneho stavu) do piatku 20. marca a porovnáme s rovnakým obdobím minulého roka, tak sme zaznamenali pokles vo všetkých štatistických ukazovateľoch," poznamenal Slivka.

Jedna z nehôd, pri ktorej vyhasol ľudský život, sa odohrala v katastri obce Bzince pod Javorinou ešte 2. marca.
Zobraziť galériu (4)
Jedna z nehôd, pri ktorej vyhasol ľudský život, sa odohrala v katastri obce Bzince pod Javorinou ešte 2. marca.  (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Počet dopravných nehôd klesol celkovo o 108 (z 277 na 169). Havárie sa stali osudnými pre štyroch ľudí. Minulý rok v tom istom období zahynulo päť ľudí. Počet ťažko zranených klesol z 26 v roku 2019 na 11 v roku 2020. V počte ľahko zranených je to pokles z 96 osôb vlani na 50 ľahko zranených osôb v tomto roku.

Podľa slov hovorcu polícia prijala viaceré opatrenia, medzi inými napríklad zvýšenie využívania inštitútu objektívnej zodpovednosti (policajti nezastavia vodiča po spáchaní priestupku na mieste, pokuta mu domov príde poštou). Hliadky však aj naďalej plnia úlohy v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky v teréne. "Napriek týmto výsledkom sa však nájdu aj občania, ktorí nedodržiavajú dopravné predpisy, a preto sa kontrole dodržiavania predpisov budeme venovať aj naďalej," uzavrel Slivka.

Predátori nikdy nespia

Kriminálnici v súčasnosti takticky využívajú najmä vysoký dopyt po hygienických pomôckach. Problémom je aj obchod s liekmi. Pandémia jednoducho otvorila dvere pre takzvaných predátorov. A tí bez váhania udreli. 

Europol už informoval o celosvetovej kampani, ktorá bola zameraná na obchodovanie s falšovanými liekmi. Niesla názov operácia Pangea a od 3. do 10. marca sa do nej zapojilo 90 krajín po celom svete. Europol uľahčoval výmenu informácií a pomáhal s analýzami dát. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výsledkom bolo napríklad zaistenie desať tisícov falošných chirurgických rúšok, ale tiež znepokojivé zistenia ohľadom nárastu nepovolených antivírusových liekov. Na trhu sa obchoduje aj s chlorochínom, známym antimalarikom, či dokonca s vitamínom C. 

Operácia Pangea v číslach

  • 121 zatknutí
  • 13 miliónov eur mali hodnotu zaistené potenciálne nebezpečné farmaceutické výrobky
  • 32600 zásielok skontrolovali
  • 48000 zásielok zaistili
  • 4,4 milióna kusov nezákonných farmaceutických výrobkov zadržali celosvetovo
  • 37 000 bolo zadržaných falšovaných zdravotníckych pomôcok
  • 2500 webových stránok či reklám na sociálnej sieti bolo zrušených
  • 37 organizovaných zločineckých skupín sa podarilo rozpustiť
Viac o téme: ZahraničieKriminalitaSlovenskoEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu