Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Generálny prokurátor, ktorý pomáhal mafiánovi: Najväčšie prešľapy Dobroslava Trnku

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Nahrávka rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a prokurátorom Dobroslavom Trnkom ukazuje nielen korupciu na najvyšších miestach, ale aj to, ako sa roky prehliadali zločiny jedného mafiána. Kočner sa s bývalým generálnym prokurátorom rozpráva ako s podriadeným a vulgárne mu nadáva.

DenníkN uverejnil zvukovú nahrávku medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, kde sa hovorí o kompromitujúcich materiáloch zo spisu Gorila. Kočner v nej tiež varoval Trnku, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje. 

Kauza Glance House

O bytovke Glance House v Bernolákove sa píše už niekoľko rokov pre jej zvláštny prevod na firmu blízku Kočnerovi. V súvislosti s ňou sa objavuje aj meno bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý čelil podozreniam, že v prospech Kočnera v kauze nezasiahol. V roku 2012 ešte ako zastupujúci generálny prokurátor umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove, a tak potvrdil súhlas s prevodom nehnuteľnosti.

Jozef Majský a Ladislav Rehák

Jozef Majský mal vplyv v 90. rokoch, bol to vplyvný človek, ktorý sa často objavoval na celebritných akciách. Mal zbrane a kamarátov v politike. Majský bol zároveň prvým prešľapom Dobroslava Trnku, ktorý ho prepustil po tom, ako ho zadržala polícia na hraniciach. Majského sa doteraz nepodarilo odsúdiť. Generálna prokuratúra zastavila aj stíhanie Ladislava Reháka, ktorý bol obvinený z vydierania. 

Papaláš Trnka

Mnoho ľudí pobúrila aj výnimka, ktorú dal Trnkovi splnomocnenec vlády pre vodné dielo Gabčíkovo Gabriel Jenčík. Na základe tejto výnimky mohol využívať na jazdu autom dunajskú hrádzu, na ktorú majú za normálnych okolností autá vstup zakázaný. Trnka bol pritom jediným prominentným držiteľom tejto výhody. 

Vyhrážky smrťou

S touto informáciou prišiel Denník N, ktorému sa podarilo získať 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom Kočnerom. „Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa,“ zúri Kočner. „Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy,“ odpovedá rezignovane Trnka a povie aj to, že je pripravený si sám kúpiť guľku do hlavy.

„Zabijú ťa, ale odserie si to aj tvoj syn, ty k…t. Hovorím ti, prestaň klamať a nehádž to na nich,“ hovorí Kočner. Ten si kúpil Gorilu a jej kópiu uložil v trezore u Trnku. Veril tomu, že trezor generálneho prokurátora je naozaj bezpečné miesto, kde sa nikdy nemôže uskutočniť domová prehliadka.

Keď Trnka končil vo funkcii, nahrávku Gorily si odchádzajúci generálny prokurátor zobral so sebou. Kočner Haščákovi klamal, keď mu povedal, že už žiadna nahrávka neexistuje. Jednu nechal u Trnku, ale mohlo sa stať aj to, že ju tam jednoducho zabudol a nevypýtal si ju od neho späť, píše Denník N.

Trnka je stále prokurátor. Nahrávku jeho rozhovoru s Marianom Kočnerom má od novembra 2018 polícia. Dostala už aj znalecký posudok, ktorý hovorí, že hlasy na nahrávke naozaj patria Trnkovi a Kočnerovi a nejde o zmanipulovaný alebo upravený rozhovor. Vo veci zatiaľ voči nikomu nebolo vznesené obvinenie. Polícia hovorí, že prípad vyšetruje, ale viac povedať nemôže.

Dobroslav Trnka

V roku 1989 pôsobil ako vyšetrovateľ Vojenskej obvodnej prokuratúry v Bratislave. Medzi rokmi 1999 - 2004 pôsobil ako námestník generálneho prokurátora SR, vo februári 2004 bol zvolený do funkcie generálneho prokurátora SR.

Životopis

Február 2004 – 2011, generálny prokurátor Slovenskej republiky

1999 – 2004, námestník generálneho prokurátora SR – hlavný vojenský prokurátor

1993 – 1999, vojenský obvodný prokurátor v Bratislave

1990 – 1993, prokurátor Vojenskej obvodnej prokuratúry v Bratislave 

1990, ukončenie odvelenia vo vyšetrovacom tíme Generálnej prokuratúry – Hlavnej vojenskej prokuratúry Praha

1989, vyšetrovací tím Generálnej prokuratúry – Hlavnej vojenskej prokuratúry Československej socialistickej republiky na riešenie udalostí zo 17. novembra 1989 

1989, vykonanie justičných skúšok na Generálnej prokuratúre – Hlavnej vojenskej prokuratúre Československej socialistickej republiky – ustanovený do funkcie vyšetrovateľa Vojenskej obvodnej prokuratúry v Bratislave

1988, prijatý do služobného pomeru profesionálneho vojaka so zaradením na Vojenskú obvodnú prokuratúru v Bratislave na funkciu právny čakateľ

Viac o téme: NahrávkaDobroslav TrnkaPentaGorila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu