Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalšia tragédia na Štrkovci: FOTO Jazero prišlo o svoju pýchu, môže za to nezodpovednosť ľudí

Štrkovecké jazero. Zobraziť galériu (2)
Štrkovecké jazero. (Zdroj: Topky/Štrkovecké jazero)

BRATISLAVA - Po labuti a jej mláďati, ktoré uhynuli na Štrkoveckom jazere v Bratislave, zasiahla ľudí ďalšia smutná správa. Jazero tak prišlo o svoje majestátne vtáky, ktoré na ňom žili niekoľko rokov.

Labute na Štrkoveckom jazere obdivoval snáď každý. Párik na ňom žil dlhé rok a vždy mal aj mladé, ktoré vyrástli a potom opustili Štrkovec, aby sa uhniezdili na svojom novom terioriu. Tento rok však Bratislavčanov zasiahla smutná správa. 

Mama labuť po tom, ako vysedela tri mladé labute, sa išla napásť na breh. S trávou však zjedla aj kus plastu a udusila sa. O labute sa začali starať ľudia, ktorým na ich osude záležalo. Jednou z nich je aj pani Janka, ktorá sa stará o stránku Štrkovecké jazero na sociálnej sieti a pravidelne informuje o stave vtáctva. 

Ďalšia tragédia

Krátko na to, ako uhynula mama labuť, nasledovalo ju aj jedno z mláďat, ktoré rotrhala divá zver. Pri Štrkovci je zákaz voľného pohybu psov, ktorí vtáctvo stresujú a rovnako mestská časť osadila aj tabule, ktoré upozorňuje ľudí, aby labute neprikrmovali pečivom. 

Ráno na jazere: Dobrovoľníci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook-Štrkovecké jazero)

Avšak, ľudia sú sebeckí a nezodpovední a nerešpektovali ich. Pani Janka informovala, že pravidelne nachádzala v blízkosti vody plasty či pečivo, ktoré môže byť pre labude smrteľné. A zrejme aj bolo. Po dvoch labutiach, totiž uhynula aj tretia. Mláďa zrejme zomrelo na infekciu, ktorú vo vode môže spôsobiť aj rozkladajúce sa pečivo. Ostal tak už len gunár a jedno mláďa.

Jazero prišlo o svoju pýchu

Pre podozrenie, že by sa mohli infikovať aj zvyšne dve labute, ich museli odchytiť. Až testy ukážu, či sú v ohrození alebo nie. O tom, či sa labute vrátia na Štrkovec alebo ich premiestna inde, sa ešte nerozhodlo. 

„Štátna ochrana prírody, v spolupráci s Jankou, správkyňou stránky Štrkovecké jazero, dnes žiaľ museli odchytiť tata labutiaka a Pipa, posledné malé labúťa. Som fakt smutný. Viete, keby sme stále neupozorňovali, že labute sa nemajú kŕmiť chlebom, keby sme všade neosadili tabuľky, keby sme o tom stále nepísali. Keby desiatky ľudí neporušovali denne zákaz venčiť psov na brehu jazera a nestresovali vtáctvo ešte viac. Včera popoludní zahynula Luna, druhá malá labuť, a zostal už len tato labutiak a jej brat Pipo. Je podozrenie, že Luna zomrela na bakteriálnu infekciu, pri ktorej záleží na každej minúte. Tato a Pipo pôjdu k veterinárovi, kvalitu vody zmonitorujeme. Či sa na Štrkovec vrátia alebo pôjdu na iné miesto, ešte nevieme. V prvom rade treba preveriť ich zdravotný stav, lebo sú príznaky, že infekcia (ktorá vzniká napríklad z rozkladu zbytkov jedla vo vode), mohla postihnúť aj ich,“ uviedol na sociálnej sieti starosta Ružinova, Martin Chren.

Viac o téme: BratislavaŠtrkovecMŕtva labuť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu