Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ojazdené auto zo zahraničia? Radšej NIE! Škody, volkswageny a renaulty sú terčmi podvodníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ojazdené vozidlá dovezené z Holandska boli stočené v priemere o 61 500 kilometrov a z Belgicka o 53 500 kilometrov. Prvenstvo v stočených kilometroch mali vozidlá značky Škoda (201 695), nasledovali volkswageny (45 426) a renaulty (38 067). Topky.sk o tom informoval Miroslav Strelec, manažér spoločnosti Iris Ident - Technická služba kontroly originality.

Škody spôsobené stáčaním kilometrov sú v Európskej únii odhadované na takmer 10 miliárd eur ročne. Na Slovensku je to okolo 160 miliónov eur za rok.

V súčasnosti najúčinnejším opatrením, ktoré odporúča zaviesť každej členskej krajine EÚ aj Európsky parlament, je vytvorenie národných registrov. „Do registra budú zaznamenávané údaje o najazdených kilometroch od širokého spektra subjektov z automobilového odvetvia s takou frekvenciou záznamov, ktorá buď manipuláciu s najazdenými kilometrami odhalí, alebo bude finančne nezaujímavá,“ informoval Strelec.

Podvodné praktiky obchodníkov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V rámci Európskej únie si údaje o kilometroch z národných registrov vymieňajú Belgicko, Holandsko a Slovensko. Manažér avizoval, že pri dovozoch vozidiel z Holandska na Slovensko sa od novembra minulého roka do konca augusta 2018 znížil počet manipulácií zo 42,6 percenta na 8,67 percenta, čo je pokles až o 33,93 percenta.  

Pri dovozoch z Belgicka sa podarilo od marca do konca augusta tohto roka znížiť počet manipulácií zo 14,8 percenta na 3,93 percenta, čiže o 10,87 percenta.

Prax výmeny údajov Slovenska s Holandskom a Belgickom prináša doteraz pozitívne výsledky. „Ojazdené vozidlá dovezené z Holandska boli stočené v priemere o 61 500 kilometrov a z Belgicka o 53 500 kilometrov. Prvenstvo v stočených kilometroch mali vozidlá značky Škoda (201 695), nasledovali volkswageny (45 426) a renaulty (38 067),“ prezradil Strelec.


Čítajte aj: MEGAPODVOD na Slovensku: Dovezený ford mal stočených pol milióna kilometrov! Falšujú sa aj škody


Fyzická osoba (podnikateľ) a právnická osoba (spoločnosť) vykonávajúca predaj ojazdených vozidiel priamo alebo sprostredkovane má od 20. mája okrem povinnosti zasielať informácie o všetkých vykonaných predajoch vozidiel do Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV), povinnosť zo zákona priložiť k vozidlu výpis, pokiaľ boli na vozidle stočené kilometre. Pokiaľ tak neurobí, hrozí mu pokuta až do výšky 100-tisíc eur.

Pracoviská kontroly originality a poskytovatelia výpisu z RPZV doteraz odhalili 986 vozidiel, ktoré mali upravenú poslednú hodnotu najazdených kilometrov a v 2 950 prípadoch išlo o pozmeňovanie hodnoty počítadla prejdenej vzdialenosti v rámci celkovej histórie najazdených kilometrov.

Pri kúpe vozidla je dôležité vyžadovať výpis z RPZV, tzv. ODO-Pass od predávajúceho. Zoznam vyhotoviteľov, existenciu a obsah výpisu si môže spotrebiteľ overiť na internetovej stránke www.rpzv.sk. Výpis je dostupný každému prevádzkovateľovi vozidla a overiť si ho môže každý, komu prevádzkovateľ poskytne údaje.

Viac o téme: AutoPodvodStáčanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu