Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VAROVANIE Na Slovákoch s problémovou erekciou zarábajú podvodníci: Nelegálne lieky a lekárne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na mužov s erektilnou dysfunkciou číhajú podvodníci. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ďalej ŠÚKL). Prípravky na liečbu, ktoré sú viazané výhradne na lekársky predpis, predávajú nelegálne internetové lekárne. Oklamaní muži si užitím týchto liečiv môžu privodiť vážne zdravotné problémy.

ŠÚKL zaznamenal predaj medikamentov viazaných na lekársky predpis cez nelegálne internetové lekárne.

Ide napríklad o prípravky Kamagra, Lovegra, Cobra, Delgra – 100, Cenforce, Fildena, Apcalis, Vidalista, Sildenafil IP či Tadalafil IP. „Tieto prípravky deklarujú obsah účinných látok sildenafil, tadalafil alebo vardenafil, ktoré sa využívajú pri liečbe erektilnej dysfunkcie. Výdaj liekov, ktoré obsahujú uvedené účinné látky a sú registrované v SR, je viazaný na lekársky predpis,“ varuje ŠÚKL, ktorý vysvetľuje, že internetový predaj liekov môže uskutočňovať len držiteľ povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti (tzv. kamenná lekáreň) a v zmysle aktuálne platných právnych predpisov môžu byť predmetom internetového výdaja len voľnopredajné lieky registrované v SR. „Či je daný liek registrovaný v SR, si môžete overiť online v databáze liekov ŠÚKL,“ dodáva ústav.

Lieky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)


Odporúčame aj: Na Slovákov číhajú podvodné e-shopy: Sťažnosti na TIETO 3 obchody neutíchajú, lacné fejky za poriadny balík!


Takto rozpoznáte nelegálne internetové lekárne  

Nelegálne internetové lekárne rozpoznáte aj tak, že vo viacerých prípadoch neuvádzajú informácie o sídle a kontaktné údaje prevádzkovateľa, prípadne sú uvedené telefónne čísla a e-mailové adresy nefunkčné. Ceny za lieky sú spravidla oveľa vyššie ako v kamenných lekárňach, alebo naopak podozrivo nízke.

Lieky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

ŠÚKL dôrazne odporúča nenakupovať lieky z nelegálnych internetových lekární. Internetovú lekáreň si môžete overiť prostredníctvom internetovej stránky ŠÚKL, na ktorej je zverejnený pravidelne aktualizovaný zoznam schválených registrovaných internetových lekární.

Lieky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Užívatelia by si nemali cez internet kupovať lieky, ktoré nie sú v SR registrované alebo sú viazané na lekársky predpis, pretože nie je možné zaručiť ich kvalitu, bezpečnosť a účinnosť. „Môže ísť aj o falšované lieky, ktoré neobsahujú deklarované látky a ich užívanie môže vážne ohroziť zdravie a život pacienta,“ vystíha ŠÚKL.

Viac o téme: LiekyPodvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu