Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Schöner Náci opäť zdraví okoloidúcich

Sochu bratislavského elegána Ignáca Lamára známeho pod prezývkou Schöner Náci osadili robotníci na pôvodné miesto pri Rybnej bráne. Zobraziť galériu (3)
Sochu bratislavského elegána Ignáca Lamára známeho pod prezývkou Schöner Náci osadili robotníci na pôvodné miesto pri Rybnej bráne. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Socha legendárneho Bratislavčana Schöner Náciho sa opäť vrátila do centra hlavného mesta. Po desiatich dňoch ju s opraveným klobúkom umiestnili na pôvodné miesto.

Sochu museli rekonštruovať po tom, ako ju vlani v októbri poškodili vandali. Informoval o tom starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Andrej Petrek. "Teraz je osadená pevnejšie ako predtým a je na tom istom mieste. Dúfam, že tentokrát prežije bez útokov dlhšiu dobu," povedal Petrek.

Pri demontáži sochy sa zistilo, že ju treba znovu pripevniť do kamenného podstavca. Chodidlá Schöner Náciho boli totiž takmer oddelené od kameňa. Podstavec zas osadili hlbšie do zeme.

Sochu podľa hovorkyne Starého Mesta Aleny Kopřivovej reštauroval rodený Bratislavčan vo svojej dielni, ktorý však nechcel byť menovaný. "Svoj vzťah k mestu chcel vyjadriť aj týmto činom. Dá sa povedať, že je to sponzorský dar mestu," povedala Kopřivová.

V súčasnosti sa rozhoduje o vhodnejšom mieste, kde by sochu mohli umiestniť. Podľa starostu do úvahy prichádza desať miest a svoje tipy na jej umiestnenie môžu dávať aj Bratislavčania. Ako symbol Bratislavy by však mala ostať v historickom centre mesta. S iným umiestnením sochy súhlasí aj jej autor Juraj Meliš.

Sedemdesiatcentimetrová hliníková socha púta pozornosť od roku 1997 neďaleko Rybárskej brány. Váži okolo sto kilogramov a stojí na zruba 250-kilovom podstavci. Za posledné štyri roky bola niekoľkokrát poškodená. V roku 2004 do nej nabúralo auto. Vlani Nácimu vandali zlomili ruku, praskla mu noha. Naposledy mu neznámi páchatelia odlomili klobúk, ktorý sa o niekoľko dní našiel v Medickej záhrade.

Schöner Náci bola prezývka bratislavského elegána Ignáca Lamára, ktorý s cylindrom a vychádzkovou paličkou patril kedysi ku koloritu bratislavských ulíc a kaviarní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu