Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Schöner Náci: Pochovajú ho na Ondrejskom cintoríne!

Socha Náciho v centre Bratislavy pripomína okoloidúcim galantného Ignáca Lamára. Zobraziť galériu (4)
Socha Náciho v centre Bratislavy pripomína okoloidúcim galantného Ignáca Lamára.

LEHNICE - Skromný hrob na cintoríne v Lehniciach (okres Dunajská Streda) je miestom posledného odpočinku Schöner Náciho. Želaním tohto starého Prešporáka však bolo, aby ho pochovali v rodnom meste. V septembri by sa mala jeho vôla naplniť - pozostatky populárneho Bratislavčana prevezú na Ondrejský cintorín.

O túto aktivitu sa zaslúži spoločnosť Ignáca Martinenga, ktorá mu na Ondrejskom cintoríne vybuduje aj pamätník. Zároveň chce v Michalskej priekope umiestniť jeho pamätnú tabuľu. „Po takom dlhom čase od úmrtia nie je problém s vykopaním jeho ostatkov. Prisľúbili sme spoločnosti naše služby,“ povedal riaditeľ Pohrebníctva Marianum Miloslav Hrádek.

Schöner Náci dožil svoj život v liečebni pľúcnych chorôb v kaštieli v Lehniciach. Starý Prešporák tu v roku 1967 aj zomrel. Pochovali ho na Žitnom ostrove. „Pamätám sa, ako sa po Lehniciach prechádzal vždy elegantný. Nikdy si nezabudol zobrať biele rukavičky a čierny cylinder,“ spomína miestna obyvateľka Alžbeta. O jeho hrob sa roky starala Alžbeta Lakatošová, ktorá v liečebni pracovala ako upratovačka. Pred niekoľkými mesiacmi však zomrela.

SCHÖNER NÁCI

Vlastným menom sa volal Ignác Lamár. Narodil sa v roku 1897 v Bratislave. Jeho obľúbeným miestom bolo korzo, kde okoloidúcich zabával spevom a ženám sa galantne ukláňal. Zomrel v roku 1967 v Lehniciach na tuberkulózu – v zabudnutí a chudobe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu