Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kaliňák reaguje na tvrdenia Hedvigy: Dôležité sú dôkazy!

Hedviga Malinová poskytla Novému Času exluzívny rozhovor.
Hedviga Malinová poskytla Novému Času exluzívny rozhovor. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák nechápe, prečo má Hedviga Malinová pocit, že polícia nechce jej prípad vyšetriť.

Povedal to v reakcii na exkluzívny rozhovor, ktorý Novému Času poskytla študentka maďarskej národnosti. Vysvetlil aj ďalšie otvorené otázky, ktoré sa v tejto zamotanej kauze objavili v uplynulých dňoch. Stále však trvá na záveroch polície, ktoré viedli k obvineniu Hedvigy Malinovej z krivej výpovede.

Hedviga Malinová tvrdí, že polícia nechce jej prípad vyšetriť. Ako je to podľa vás?

- Neviem, na základe čoho slečna Malinová nadobudla ten pocit. Prvý prípad vo veci jej údajného napadnutia je už právoplatne skončený. Momentálne polícia a prokuratúra vyšetrujú krivú výpoveď z ktorej je obvinená. Myslím si, že je dobré, ak sa v takomto citlivom prípade postupuje rozvážne. Ide predsa o profesionálny a objektívny záver, ktorý si určite želá aj slečna Malinová.

Polícia tvrdila, že nikto ju nezbil. Nedávno však policajný prezident Packa pripustil, že ju možno zbili, ale nie tak, ako to ona opísala. Aký je váš názor?

- Medzi mojím vyjadrením a vyjadrením policajného prezidenta Packu nie je žiaden rozdiel. Obaja sme hovorili o tom, že skutok tak, ako ho slečna Malinová opísala vo svojom trestnom oznámení, sa nestal. Pre mňa sú však dôležité hlavné dôkazy, ktoré doteraz nikto nespochybnil.

Nemyslíte si s odstupom času, že polícia sa nemala sústrediť iba na to, že Hedviga klame?

- Polícia sa sústredila na skutok opísaný v trestnom oznámení. Nasadila obrovské množstvo síl, aby dolapila údajných páchateľov. A verte mi, dala si záležať, aby sa jej to podarilo. Za krátky čas sa ukázalo, že všetko je inak.

Identikity, ktoré vznikli potom, ako mali Hedvigu napadnúť, viedli ku konkrétnym ľuďom. Prečo nikdy neprišlo ku konfrontácii medzi nimi?

- Vyšetrovateľ a prokurátor najlepšie vedia a určujú, ktoré úkony sú vzhľadom na vzniknutú konkrétnu situáciu a rozsah poznatkov relevantné. Po vznesení obvinenia je prípad opäť živý, a preto sa v tejto chvíli k jednotlivým úkonom a dôkazom nemôžeme vyjadrovať, aby sme neovplyvňovali vyšetrovanie.

Expolicajt Jozef Šátek na vás podal trestné oznámenie. A to za vystúpenie na tlačovke minulý rok v septembri, kde ste informovali o zastavení trestného stíhania. Ak by sa dal vrátiť čas, riešili by ste to inak?

- Urobil by som to isté. A trestné oznámenie bývalého policajného funkcionára, navyše s väzbou na advokáta obvinenej, skutočne vnímam len ako súčasť kampane proti orgánom činným v trestnom konaní bez reálneho právneho základu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu