Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Petržalkou sa prehnal guľový blesk!

Bratislava, 20. 8. 2007, 15.15 hod. Zobraziť galériu (3)
Bratislava, 20. 8. 2007, 15.15 hod.

BRATISLAVA - Nad najväčším sídliskom na Slovensku sa objavila žiarivá guľa. Počas letnej búrky ju mohli zbadať na oblohe obyvatelia Petržalky. Čitateľovi Nového Času Ľubošovi Šandorovi (21) sa toto „nebeské divadlo“ podarilo zachytiť fotoaparátom. Podľa meteorológov pravdepodobne išlo o jeden z najzáhadnejších prírodných úkazov - guľový blesk.

Fyzika existenciu guľového blesku dlho popierala. Žiadna z teórií o vzniku a pôvode sa prakticky nedokázala. Guľový blesk môže vniknúť do domov oknami, dverami aj komínom... Tak ako sa to stalo v legendárnom filme Juraja Jakubiska Tisícročná včela. Vo väčšine prípadov sa však neprejavuje deštrukčne a nespôsobuje vážne zranenia.

Ľuboš Šandor (21) kráčal domov a fotil si búrku. Zrazu sa na oblohe objavila žiarivá guľa! „Až neskôr som zistil, čo som vlastne na snímke zachytil,“ povedal prekvapený Bratislavčan, ktorý voľným okom videl už len to, ako sa žiara rozplynula. Málokedy sa stáva, že niekto guľový blesk odfotografuje. Väčšinou sa to podarí amatérskym fotografom.

Podľa klimatológa Jozefa Pecha, ktorý sa bleskami zaoberá, sa v minulosti vyskytli fotomontáže rôznych meteorologických úkazov práve z Petržalky. A neskôr sa ukázalo, že išlo o podvrh. „Fotografiu by bolo treba analyzovať. Ak by sa ukázalo, že do nej nebolo zasiahnuté, mohla by byť podrobená vedeckému výskumu. Potrebná je spektrálna analýza žiarenia útvaru. Ak by sa preukázala vysoká koncentrácia atomár neho kremíka, prípadne vodíka či ozónu, nie je vylúčené, že išlo o skutočný guľový blesk,” prezradil Pecho. Ak áno, išlo by o mimoriadne unikátnu fotografiu a to nielen na Slovensku!

Záber otvára množstvo nezodpovedaných otázok, medzi nimi aj tie o jeho pravosti. Niekoľko nezávislých profesionálnych fotografov a grafikov tvrdí, že snímka upravovaná nebola.

ZÁHADNÁ GUĽA

Guľový blesk sa niekedy opisuje aj ako guľa s chvostom.
Priemer: väčšinou 10 až 20 cm
Teplota: 3 000 až 5 000 °C
Hmotnosť: od 0,5 do 50 g
Rýchlosť: od 2 m za sekundu do 100 km/h
Farba: oranžovočervená, žltá alebo biela

Petržalkou sa prehnal guľový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu