Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová zmluva zabezpečí prevádzku autobusovej stanice v Banskej Bystrici na desať rokov

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko Zobraziť galériu (4)
Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BANSKÁ BYSTRICA – Zmluvu na nájom a prevádzkovanie autobusovej stanice (AS), ktorá je súčasťou komplexu Terminal v Banskej Bystrici, podpísal majiteľ s Dopravným podnikom mesta Banská Bystrica (DPMBB) na desať rokov. Ako na dnešnom brífingu uviedol primátor Banskej Bystrice, cesta k dohode nebola jednoduchá a so spoločnosťou Primum ju podpísali v Brne v utorok 30. januára.

„Rokovania boli dlhé a náročné, lebo sa kreovala nová zmluva na desať rokov za dosť zložitých podmienok vzhľadom na to, ako tento objekt funguje, keďže je tu prepojených veľa energetických zariadení a veľa protipožiarnych zariadení,“ uviedol generálny riaditeľ DPMBB Miroslav Snopko. Celkové mesačné náklady sa podľa neho pohybujú od 35 do 40-tisíc eur a kryté budú z príjmov od dopravcov využívajúcich AS.

Dôvod zrušenia dohody, na základe ktorej malo mesto pôvodne AS odkúpiť, vysvetli primátor podmienkami o hlasovacích právach zo strany spoločnosti Primum, ktoré v decembri predložila mestu.

Nová zmluva zabezpečí prevádzku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

„V novom návrhu išlo o zmenu vlastníckych vzťahov s tým, že hlasovacie práva pre spoločnosť Primum budú v pomere dva ku jeden pre mesto. My sme samozrejme tento návrh analyzovali s odbornými útvarmi mesta a z dlhodobého hľadiska sme ho vyhodnotili ako pre mesto neprimerane do budúcnosti zaťažujúci novými nákladmi, s ktorými mesto nepočítalo,“ odôvodnil primátor.

Po tejto analýze sa mesto so spoločnosťou Primum dohodlo, že vzájomne odstúpia od zmluvy o budúcej zmluve a spoločnosť Primum ostane vlastníkom celého objektu, „pričom nás ubezpečila, že zabezpečí ďalšie prevádzkovanie autobusového terminálu formou nájomnej zmluvy s ďalším prevádzkovateľom dopravy“. Mesto tieto informácie nezverejňovalo z taktických dôvodov. „snažili sme sa obidvom stranám vytvoriť priestor pre to, aby mohli vo svojich rokovaniach pokojne pokračovať,“ uviedol Nosko.

Nová zmluva zabezpečí prevádzku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Mesto sa podľa slov riaditeľa spoločnosti Primum s.r.o. Michala Malatu ujalo pozície mediátora a aj vďaka tomu sa našla dohoda s prevádzkovateľom, „ktorý nielen zabezpečí prevádzkovanie na desať rokov alebo viac, ale zároveň má od otvorenia terminálu v septembri aj skúsenosti a myslím si, že je to dobrý partner“.

Ako ďalej uviedol, o prevádzkovanie AS prejavili záujem viacerí záujemcovia. „Rozhodovali sme sa podľa toho, kto má skúsenosti a je prítomný v meste. Z toho vyšiel ako víťaz a jednoznačný partner pre ďalšie roky dopravný podnik,“ dodal Malata.

Nová zmluva zabezpečí prevádzku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Novú autobusovú stanicu spolu s obchodnou časťou Terminal Shopping Center vybudovala česká spoločnosť Primum. Celý komplex otvorili koncom septembra minulého roka a od októbra spustilo mesto v rámci dopravnej časti okrem prímestských a diaľkových spojov aj mestskú hromadnú dopravu. Spojenie autobusovej stanice so 40 obchodnými prevádzkami na 11 tisíc metroch štvorcových obchodnej plochy a 300 parkovacími miestami vytvorilo prvé hybridné centrum na Slovensku.

Viac o téme: Banská BystricaTerminal vlak-bus shopping
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu