Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mimoriadna situácia: Na severe Slovenska úraduje orkán, uzatvorené cesty, ľudia bez elektriny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (15)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Miroslava Siváková )

RUŽOMBEROK - Kvôli výkyvom počasia panuje na slovenských cestách v niektorých úsekoch mimoriadna situácia. Kvôli popadaným stromom sa nedostanete do Vrátnej a Demänovskej doliny. V teréne sú stovky hasičov.

Horský záchranári upozorňujú návštevníkov, že cesta do Vrátnej je pre popadané stromy aktuálne neprejazdná. Pre pretrvávajúce nebezpečenstvo pádu stromov sú na mieste horskí záchranári a policajti, ktorí dohliadajú na situáciu.  

Meteorologické výstrahy na dnes

Mimoriadna situácia: Na severe
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Demänovská dolina je uzavretá

Cesta II/520 medzi Námestovom a Tvrdošínom a cesta II/584 – Demänovská dolina od jaskyne Slobody sú uzatvorené. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.Uzávera týchto ciest je nutná z dôvodu popadaných stromov, hrozí pád ďalších. V uvedených úsekoch pretrváva podľa operačného strediska silný vietor. „Uzavretie cesty bude trvať do odvolania,“ informovali zo strediska.

V obci Lomnička v pondelok večer silný vietor strhol strechy na dvoch tamojších rodinných domoch. Krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove uviedol, že jednu plechovú strechu hasiči celkom stiahli, pretože ohrozovala ľudí, a druhú upevnili, aby ju vietor celkom nestrhol. Na mieste sa podľa neho nikto nezranil. Zasahovali tam príslušníci HaZZ zo Starej Ľubovne a dobrovoľníci z Podolínca.  

Skoro 600 hasičov v teréne

Pretrvávajúci silný nárazový vietor si za posledných 24 hodín vyžiadal nárast výjazdov hasičov. "Pri viac ako 160 udalostiach, spôsobených silným nárazovým vetrom, zasahovalo celkom 574 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ)," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

"Najčastejšie bola ich pomoc potrebná v Žilinskom kraji, kde pri 64 udalostiach rôzneho charakteru zasahovalo až 233 hasičov," spresnila. "V Trnavskom kraji zasahovalo pri 34 výjazdoch 127 hasičov, v Trenčianskom kraji vyslali 73 hasičov k 24 prípadom súvisiacich s vetrom. V Bratislavskom kraji zasahovalo 67 hasičov pri 19 udalostiach," dodala. Situácia v Nitrianskom, Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji bola podľa jej slov pokojnejšia.

"Hasiči zasahovali najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov, ktoré v mnohých prípadoch zahatali cestné komunikácie, či spadli na drôty elektrického vedenia a pretrhli ich," priblížila Farkasová. Na niektorých miestach bolo potrebné odstrániť spadnuté stromy zo zaparkovaných vozidiel. Silný vietor uvoľnil aj niekoľko plechových striech, ktoré ohrozovali okolie.

Mimoriadna situácia: Na severe
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Tisíce domácností bez elektriny

V Žilinskom kraji zostalo v utorok ráno po extrémne veternej noci bez elektrickej energie viac ako 60.000 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D). TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že distribútor registruje mimo prevádzky takmer 700 trafostaníc. "Na linkách vysokého napätia došlo k 38 poruchám, ktoré treba odstrániť. Najčastejšou príčinou sú stromy spadnuté na vedenie, stĺpy či stožiare," povedal Gejdoš.

Najviac je podľa neho postihnutá horná Orava a Liptov, kde je bez prúdu viac ako 30.000 domácností. "Najväčšie výpadky sú v Námestove a okolí, v Nižnej, Podbieli, Krivej, ale aj v Pucove, Zákamennom a v Zázrivej. Na Liptove trápia poruchy hlavne Liptovský Mikuláš, Demänovskú Dolinu, Dúbravu a Liptovské Kľačany. Rozsiahle výpadky sužujú aj okolie Žiliny, časť Kysúc, najmä Turzovku, Dlhú nad Kysucou a Vysokú. SSE-D eviduje poruchy aj v Rajeckej Lesnej, Fačkove, Hornej Maríkovej, a tiež v Makove a okolí," dodal Gejdoš. Elektrikári zo SSE-D sú momentálne v teréne v posilnenom zložení a snažia sa jednotlivé poruchy najprv lokalizovať a postupne odstraňovať. 

Demänovská Dolina
Zobraziť galériu (15)
Demänovská Dolina  (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)
Demänovská Dolina,
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Hasiči varujú aj turistov

V najbližších hodinách očakáva Horská záchranná služba (HZS) pretrvávajúci silný vietor, ktorý má počas dopoludnia v stredných a vysokých polohách hôr dosahovať silu víchrice. Popoludní a k večeru pribudne viac zrážok, ktoré sa budú vo vysokých polohách meniť na sneženie.

„Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí v polohách nad 1500 metrov nad morom zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v nižších polohách a v ostatných pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo,“ uviedol Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie HZS a zároveň varoval, že pravdepodobnosť lavínových zosuvov pre silný vietor a oteplenie stúpa.

Demänovská Dolina
Zobraziť galériu (15)
Demänovská Dolina  (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)
Demänovská Dolina,
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Mimoriadna situácia aj v Česku

Cez východnú časť Českej republiky v noci na dnes prešiel silný vietor, vyvracal a lámal stromy a poškodzoval strechy. Bez elektriny sú tisíce domácností. Popadané stromy obmedzili cestnú a železničnú dopravu. Najviac výjazdov kvôli počasiu mali hasiči v Olomouckom a Moravskosliezskom kraji, v oboch regiónoch vietor spôsoboval škody už od nedeľného večera. Na Jesenicku bol zranený dobrovoľný hasič. Najsilnejšie v noci vial vietor na Lysej hore v Beskydách v nárazoch rýchlosťou takmer 137 km/h, na Sněžke meteorológovia namerali 126 km / h.

Terchová hlási mimoriadnu situáciu

Obec Terchová v okrese Žilina vyhlásila v utorok ráno mimoriadnu situáciu. Podľa starostu Jozefa Dávidíka sú po silnom vetre na viacerých cestách popadané stromy, ktoré poškodili aj elektrické vedenia. "Cesta do Vrátnej je neprejazdná, asi 50 stromov je spadnutých v Tiesňavách a nad Starým dvorom. V Štefanovej sa obyvatelia nemôžu dostať do práce, do školy a majú problém aj s elektrinou, lebo je poškodené vedenie vysokého napätia," povedal Dávidík.

Doplnil, že popadané stromy sú aj smerom do Šípkovej – u Balátov, u Rogoňov, do Jánošov a je tam poškodené elektrické vedenie. "V Bielom Potoku máme popadané stromy aj na hospodárskych objektoch. Na viacerých objektoch sú poškodené strechy, vrátane obecného úradu. Nemáme zatiaľ všetko zmapované," uviedol terchovský starosta s tým, že mimoriadna situácia potrvá minimálne do stredy (13.12.) večera.

Mimoriadna situácia: Na severe
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Povodňová hrozba v Michalovciach

V okrese Michalovce vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšený stupeň výstrahy pred povodňami. Výstraha 2. stupňa platí od 11.30 h do štvrtkového (14.12.) poludnia. Dôvodom aktuálneho upozornenia sú doterajšie zrážky, nasýtenosť povodí a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia a z toho plynúci predpoklad vzostupu vodných hladín.

Viac o téme: DopravaCestaPočasieVietor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu