Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VEĽKÁ kontrola telocviční slovenských škôl: Katastrofálne výsledky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Hygienický stav telocviční v základných a stredných školách kontrolovali od septembra do novembra pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Ako informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu sekcia medzinárodných vzťahov a komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, zmonitorovali hygienický stav 694 telovýchovných zariadení. Okrem vnútorných priestorov určených na výučbu telesnej výchovy kontrolovali aj vonkajšie telovýchovné plochy. Najčastejšími problémami školských telocviční sú podľa zistení napríklad poškodené protišmykové nátery na parketách, zlé vetranie, ale aj nevyhovujúce hygienické zariadenia.

Podľa hlavného hygienika Slovenskej republiky Jána Mikasa sa hygienici zamerali na viacero oblastí. Napríklad zisťovali "či je možné v telocvičniach merať teplotu vnútorných priestorov, aké sú možnosti a spôsoby vetrania, ďalej zabezpečenie prívodu pitnej a teplej vody, dodržiavanie požiadaviek na priestorové usporiadanie, na osvetlenie, v akom stave sú podlahové krytiny, ale tiež či sa telocvične využívajú na mimoškolské aktivity, koľko hodín telesnej výchovy žiaci počas týždňa mávajú, ako sú zaradené do rozvrhu, počty cvičiacich žiakov a v neposlednom rade dodržiavanie schváleného prevádzkového poriadku“, cituje tlačová správa Jána Mikasa.

K najčastejším nedostatkom v telocvičniach patrili poškodené protišmykové nátery na parketách, nedostatočné alebo nevhodné vetranie, zlý technický stav okien, opotrebované podlahy a umyvárne. Medzi zistenými nedostatkami sú tiež porušené dlažby, obklady, maľovky a povrchy stien, chýbajúca sanita, poškodená izolácia strechy, ale i nedostatočná ochrana svietidiel a okien, chýbajúca teplá voda, nefunkčné sprchy a niekde aj pleseň na stenách. Školy, v ktorých zistili nedostatky, ich musia v určenej lehote odstrániť. Podľa ÚVZ SR priniesla kontrola aj pozitívne zistenia, a to, že niektoré školy svoje telocvične úplne alebo aspoň čiastočne zrekonštruovali, prípadne ich opravujú a udržiavajú vo vyhovujúcom stave.

Hlavný hygienik SR plánuje komplexnú správu o výsledkoch mimoriadnej kontroly poslať aj vyšším územným celkom, aby získali bližšie informácie o stave telocviční v rámci jednotlivých krajov, s cieľom napomôcť pri hľadaní riešenia, ako zlepšiť technický stav telocviční, uvádza sa ďalej v tlačovej správe.

Úrad verejného zdravotníctva sledoval aj zaradenie a počty hodín telesnej a športovej výchovy na základných a stredných školách. Podľa vedúcej odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR Jany Hamade, kontrolované školy dodržiavajú počty hodín telesnej výchovy v súlade so školským vzdelávacím programom. Na základných školách majú obvykle žiaci dve hodiny, ojedinele tri hodiny telesnej výchovy týždenne. Na stredných školách závisí počet hodín telesnej výchovy od učebného alebo študijného odboru a pohybuje sa od jednej do troch hodín týždenne.

Menej hodín, spravidla iba hodinu týždenne, majú žiaci v zariadeniach duálneho vzdelávania, ktorí absolvujú intenzívnu prax. Najviac hodín - štyri až päť, prípadne aj viac, majú študenti z tried so športovým zameraním. Najčastejším zisteným problémom bolo zaradenie telesnej výchovy do rozvrhu.

"Zdvojené, ani nulté hodiny nie sú šťastným riešením, ráno môže byť dynamická hodina telocviku pre detský organizmus príliš veľký nápor. Vhodnejšie je, ak sa zaradí hodina dopoludnia, nie vždy je to však z rôznych dôvodov možné,“ cituje tlačová správa doktorku Janu Hamade. Pozitívne hodnotí, že väčšina škôl využíva na športovanie detí aj verejné ihriská alebo záhrady, športové haly, lesoparky alebo kryté plavárne.

Viac o téme: ŠkolyHygienaKontrola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu