Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci, pozor! Toto sa na nás valí: MAPA Víchrica, snehové záveje a obrovské ochladenie

Ilustračná foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračná foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že v najbližších dňoch sa môžeme s teplým počasím rozlúčiť. Blíži sa k nám chladný arktický vzduch, ktorý spôsobí v najbližších dňoch ochladenie. Viaceré miesta zasiahne silný vietor, dážď. Na nedeľu vydali výstrahu pred snehovými jazykmi a závejmi.

Koniec týždňa sa bude niesť v znamení silného vetra a dažda. Na Slovensko totiž dorazí arktická zima. Na nedeľu a pondelok dokonca hlásia sneženie.

Aktuálna situácia na Slovensku

Slováci, pozor! Toto sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ vydalo výstrahy aj pred snehovými jazykmi a závejmi.

Slováci, pozor! Toto sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)


Slovensko zasiahne arktická zima! Veľké mrazy a sneženie, už o pár dní aj na západe


Od októbra začne tzv. chladný polrok. V týchto dňoch k nám prenikne chladná arktická vzduchová hmota. Tento rok k nám teda príde zima skôr. Arktický vzduch udrie v plnej sile už koncom októbra, kedy do vnútrozemia Európy prenikne priamo z oblasti severného pólu. Síce sa môže cestou transformovať, napriek tomu bude veľmi studený v porovnaní s dlhodobým priemerom. 

Vyššie teploty sa v najbližších dňoch rozplynú. Už v priebehu dnešného dňa prejde cez strednú Európu, a teda aj naším územím studený front, za ktorým k nám prenikne chladný morský vzduch. Ochladiť by sa malo až o 5 °C. Ochaldenie prinesie aj veľa oblačnosti aj zrážok. Na horách približne od výšky cca 1300 m n. m. bude snežiť.

Snehové zrážky v období od 26.10. - 30.10.
Zobraziť galériu (10)
Snehové zrážky v období od 26.10. - 30.10.  (Zdroj: SHMÚ)

Čaká nás upršaný a veterný víkend so snehom

Sobota a nedeľa sa budú niesť v znamení dažďa a silného vetra. Súčasne sa k nám dostane aj veľmi studená morská arktická vzduchová hmota, vďaka ktorej sa horám nevyhne sneženie. Denné teploty dosiahnu 10 až 15 °C a postupne bude teplota cez víkend klesať.

Pri prechode studeného frontu sa rozfúka severozápadný vietor, ktorý môže na juhozápade dosahovať v nárazoch dosahovať rýchlosť okolo 65 km/h. Večer a v noci na sobotu prejde cez naše územie od severozápadu ďalší front, ktorý taktiež prinesie oblačnosť aj zrážky, najmä na sever nášho územia a k nám prenikne ešte o niečo chladnejší vzduch.

V nedeľu udrie arktický vzduch najsilnejšie.
Zobraziť galériu (10)
V nedeľu udrie arktický vzduch najsilnejšie.  (Zdroj: SHMÚ)

Cez víkend bude táto situácia pokračovať a najvýraznejšie pocítime ochladenie v nedeľu. Jesenné prázdniny budú preto veľmi chladné. Studený front tak prejde koncom víkendu cez naše územie veľmi rýchlo a bude aj silno veterno. Priemerná rýchlosť dosiahne silu prudkého až búrlivého vetra, nárazy vetra budú najmä po prechode frontu väčšinou dosahovať 60-90 km/h, ojedinele aj viac, pričom na hrebeňoch Tatier očakávame silnú až mohutnú víchricu.

Meteorológovia zo SHMÚ vydali aj výstrahy. V pondelok bude do strednej Európy od severu prúdiť studený arktický vzduch. Na viacerých miestach bude dážď alebo snehové prehánky. Bude veterno a chladno. Denné teploty vystúpia na 5 až 10 °C. "Je to viac pravdepodobné na prelome týždňov niekedy v ranných hodinách na Považí alebo v malokarpatskej oblasti. V nižších polohách sa však bude sneh topiť, pretože teplota neklesne až tak nízko. Morský arktický vzduch sa totiž v prízemnej vrstve zohreje nad teplejším Nórskym a Severným morom," vysvetlil pre Topky Pavel Matejovič. 

PIATOK

Na obed sa na západe silno rozfúka najmä na západnom Slovensku. Záver pracovného týždňa prinesie na naše územie sychravé a upršané počasie. Tu môžu nárazy počas poludnia dosahovať rýchlosť 15 až 23 m/s. Silný vietor by však mal fúkať najmä od 12:00 do 15:00. Potom sa upokojí.

Slováci, pozor! Toto sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude oblačno až zamračené, miestami premenlivá oblačnosť. Spočiatku ojedinele hmla, na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Počas dňa sa bude ochladzovať. Denná teplota 9 až 14 stupňov.

Takto postupuje studený front v piatok
Zobraziť galériu (10)
Takto postupuje studený front v piatok  (Zdroj: SHMÚ)

SOBOTA

Cez deň náš čaká premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Miestami dážď a prehánky najmä na severe. Denná teplota vystúpi na 8 až 13 stupňov.

Slováci, pozor! Toto sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Žilinskom kraji a na Spiši okolo 6 stupňov. Snežiť bude na horách, ale aj na severe územia od 800 m. n. m. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor.

V sobotu prinesie studený front sychravejšie počasie.
Zobraziť galériu (10)
V sobotu prinesie studený front sychravejšie počasie.  (Zdroj: shmú počasie)

NEDEĽA

V nedeľu zasiahne Slovensko morský akrtický vzduch. Nedeľa bude naozaj sychravá, bude oblačno až zamračené. Od cca 1200 m, k večeru už od 700 m a na severe aj nižšie sneženie. Denná teplota vystúpi na 7 až 12 stupňov. Na hrebeňoch hôr nad pásmom lesa až mohutná víchrica. SHMÚ vydalo výstrahy aj pred snehovými jazykmi a závejmi.

Slováci, pozor! Toto sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieVíkendPrázninyArktická zima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu