Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nenaleťte fámam o extrémnych mrazoch: PREDPOVEĎ Takéto počasie náš čaká v januári

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

BRATISLAVA - Na sociálnych sieťach a aj inde kolujú rôzne dezinformácie o počasí v nasledujúcim období. Tí, ktorí veria, že príde treskúca zima, však zatiaľ čakajú márne. Podľa meteorológa Pavla Matejoviča prognóza na najbližší týždeň nevykazuje žiadne známky extrémneho ochladenia, aj keď pekných slnečných dní si tiež veľmi neužijeme.

Sneh na Sahare a mráz v Kalifornii: Bláznivé extrémy budú aj na Slovensku, varuje klimatológ

"V tomto týždni by malo byť počasie oveľa turbulentnejšie so zrážkami. V nížinách by to mali byť zrážky striedavo vo forme sneženia a dažďa, pričom nie je vylúčené, že v krátkom čase napadne aj veľa nového a mokrého snehu. Sneh by mal pribudnúť hlavne na horách. Malo by byť aj pomerne veterno. Nejaké extrémne mrazy sa neočakávajú, pretože bude dosť oblačnosti a bude fúkať vietor. No na pocit bude dosť nevľúdne," vysvetlil Pavel Matejovič.

Predpokladané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v tomto týždni.
Zobraziť galériu (2)
Predpokladané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v tomto týždni.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Podobnú predpoveď podľa neho uvádzajú všetky aj národné meteorologické služby v okolitých štátoch. Prvá polovica januára skončí v porovnaní s dlhodobým priemerom ako veľmi teplá. Druhá polovica januára by už mala byť o niečo chladnejšia, no teplotná odchýlka by mala byť okolo dlhodobého priemeru. "Január ako celok preto skončí s najväčšou pravdepodobnosťou ako teplotne nadnormálny," dodal odborník.

Viac o téme: ZimaPočasieMeteorológSHMÚPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu