Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česi počítajú škody po ničivej víchrici: Môže to byť horšie než po orkáne v roku 2008

Víchrica zapríčinila obrovské škody.
Víchrica zapríčinila obrovské škody. (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - České poisťovne postupne sumarizujú škody nahlasované obyvateľmi po nedeľnej víchrici. Spravodajský portál Novinky.cz v pondelok uviedol, že podľa meteorológov bol tento živel ničivejším než búrka Emma v roku 2008.

Česká poisťovňa mala v pondelok nahlásených 3700 škôd za takmer sto miliónov korún. "Počet škôd bude samozrejme narastať s tým, že ľudia postupne precitajú a začínajú počítať škody a kontaktovať poisťovňu," povedala pre Novinky.cz hovorkyňa ČP Ivana Buriánková.

Poisťovňa Kooperativa doposiaľ zaznamenala 2340 škôd za zhruba 90 miliónov korún. Poisťovňa Generali informovala o 502 škodách vo výške takmer 15,5 milióna korún. Odhaduje však, že celkový počet hlásených škôd bude napokon asi desaťnásobný.

Česká asociácia poisťovní (ČAP) si nateraz na celkový odhad škôd netrúfa, presnejší ho bude mať až o niekoľko týždňov.

"Pre porovnanie môžeme uviesť, že celková poistená škoda v prípade orkánu Kyrill v januári 2007 dosahovala sumu 2,2 miliardy korún. Išlo tak z pohľadu poisťovní o doposiaľ najväčšiu živelnú pohromu spôsobenú víchricou," povedal pre Novinky.cz analytik ČAP Petr Jedlička. Víchrica Emma napáchala v roku 2008 škody za viac než 1,3 miliardy korún.

Podľa vyhlásenia Českého hydrometeorologického ústavu išlo vzhľadom na rýchlosť vetra i spôsobené škody o najničivejšiu veternú epizódu od orkánu Kyrill (18.-19. januára 2007).

Viac o téme: VíchricaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu