Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Historický deň pre Slovensko: Prvé veľké ryby odsúdené za kšefty

Igor Štefanov a Marian Janušek Zobraziť galériu (8)
Igor Štefanov a Marian Janušek (Zdroj: TASR, SITA)

BRATISLAVA - Prvýkrát v histórii Slovenska odsúdili vysokopostavených politikov. Približne desať rokov trvalo, kým padol verdikt v kauze nástenkový tender. Súd uznal vinných dvoch exministrov Slotovej SNS na 12 a 9 rokov do väzenia.

Ide o dvoch ľudí Jána Slotu - Mariana Janušeka a Igora Štefanova. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Janušeka na 12 rokov a Štefanova na 9 rokov. Štefanov aj Janušek dostali pokuty 30 tisíc eur a zákaz pracovať v orgánoch štátnej správy 5 rokov. „V procese hodnotenia dôkazov súd dospel k záveru, že sa skutok stal,“ uviedla okrem iného predsedníčka senátu. Rozsudok nie je právoplatný, odvolanie podala prokurátorka aj obžalovaní exministri.

Marian Janušek
Zobraziť galériu (8)
Marian Janušek  (Zdroj: SITA / Diana Černáková)

Prvé reakcie odsúdených

"Nie som spokojný," reagoval po odchode zo súdnej siene Janušek, ktorý tiež vyhlásil, že necíti zodpovednosť za to, čo sa na ministerstve udialo. Povedal tiež, že nie je odborník na verejné obstarávanie. "Ja nie som odborník na verejné obstarávanie. Človek, ktorý je vo vysokej funkcii ako ja, musí dôverovať ľuďom, ktorí to robia."

S korupciou som sa nestretol

Chce sa odvolať a verí, že rozsudok sa zruší. "Verím, že budem oslobodený," hovorí Janušek na videu Denníka N. Podľa neho mu novinári ničili život od začiatku vypuknutia kauzy. Vinu si priznať odmieta. "S korupciou som sa počas môjho života nikdy nestretol, nedával som nič, ani som nedostával nič," dodal Janušek.

Janušek vinu necíti, s korupciou sa nikdy v živote nestretol
Zobraziť galériu (8)
Janušek vinu necíti, s korupciou sa nikdy v živote nestretol  (Zdroj: TASR)

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Renáta Ontkovičová povedala, že rozsudok v kauze nástenkového tendra je „z hľadiska generálnej prevencie dôležitý krok vo vzťahu k iným osobám, ktoré sú na rovnakých pozíciach zodpovedné“.

Ontkovičová

Ďalší traja oslobodení

V kauze boli obžalovaní aj Radoslav Behul, Zdenka Kudláčová a Tomáš Labay. Ich však súd oslobodil. Podľa Behula existovali nejaké nedostatky a chyby, ktoré pri činnosti mali.

Behul

Exminister Janušek čelil obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Štefanov, Behul, Labay a Kudláčová boli obžalovaní za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

Nástenkový tender

Všetko sa to odohralo potichu, aj keď išlo o zákazku v tej dobe za 3,6 miliardy korún, čo bola obrovská suma. Postupne však začali na povrch vychádzať informácie, ako celý biznis v réžii SNS a ľudí napojených na Jána Slotu prebehol. Oznam o tomto obrovskom obchode bol totiž zverejnený iba na nástenke ministerstva výstavby, podľa toho dostala aj kauza názov.

Igor Štefanov
Zobraziť galériu (8)
Igor Štefanov  (Zdroj: SITA / Diana Černáková)

Okrem iného všetky odhalenia novinárov smerovali k tomu, že celý obchod bol vopred dohodnutý a transparentnosť tendra bola iba naoko. Vyhrali totiž firmy, ktoré boli priamo napojené na vtedajšieho predsedu SNS. A to firma jeho dvorného advokáta a žilinská firma, ktorá vznikla iba krátko pred celým obchodom.

Za biznis padol najskôr minister Marian Janušek, neskôr aj jeho nástupca Igor Štefanov.

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť.

Fico ozhodnutie v nástenkovom tendri nechce komentovať, treba ho ale rešpektovať

Je našou povinnosťou rešpektovať rozhodnutie súdu v kauze nástenkový tender. Dnes tak premiér Robert Fico reagoval na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý uznal exministrov za SNS za vinných. Povedal to dnes novinárom po zasadnutí GRECO (Skupina štátov proti korupcii) v Štrasburgu. „Každý výsledok v boji proti korupcii je dôležitý, ale nikdy nebudem komentovať rozhodnutia súdov, je to veľmi citlivé. Orgány činné v trestnom konaní nejako rozhodli a našou povinnosťou je toto rozhodnutie rešpektovať. Navyše, toto nie je právoplatné rozhodnutie,“ povedal premiér.

Reakcia Remišovej a SaS

"Budeme pozorne sledovať, ako dopadne odvolanie na Najvyššom súde. Napriek spôsobeným miliónovým škodám majú ministri zaplatiť iba pokutu 30.000 eur, pretože úradníci ministerky Matečnej (nom. SNS) si do skončenia vyšetrovania neuplatnili náhradu škody spôsobenej štátu a súd preto o nej nerozhodoval," uviedla v reakcii Veronika Remišová z OĽaNO. Dodala, že tak ako pri nástenkovom tendri, aj dnes vládni predstavitelia obhajujú "eurofondový škandál" či "nehoráznu odmenu za právne služby".

Strana Sloboda a Solidarita považuje rozsudok nad dvoma bývalými ministrami za Slovenskú národnú stranu (SNS) v kauze nástenkového tendra za rozporuplný. Ako vo svojom vyjadrení, ktoré poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, uvádzajú predseda liberálov Richard Sulík a poslanci NR SR Ľubomír Galko a Jana Kiššová, na jednej strane vítajú, že bolo spravodlivosti učinené zadosť. "Aspoň jedna veľká korupčná kauza za prvej Ficovej vlády sa skončila odsudzujúcim rozsudkom a môže mať odstrašujúci účinok. Na druhej strane sme nútení skonštatovať, že potrestanie dvoch bývalý ministrov za SNS trvalo neúmerne dlho," píše sa v stanovisku.

"Rovnako ako prokurátor máme pochybnosť, či nemala byť pri zohľadnení všetkých poľahčujúcich okolností vyvodená trestnoprávna zodpovednosť aj voči nižším úradníkom, ktorí inkriminované verejné obstarávanie technicky pripravovali a realizovali. Nemôžeme uveriť, že zverejnenie oznámenia o konaní výberového konania v uzavretých priestoroch ministerstva životného prostredia pokladali za férový prístup k potenciálnym súťažiacim," uvádzajú v stanovisku liberáli.

Podľa SaS sa orgánom činným v trestnom konaní tiež nepodarilo preukázať, že v tejto miliónovej kauze išlo o organizovanú skupinu, kde konečnými užívateľmi výhod boli aj predstavitelia jedinej víťaznej firmy. "Musí byť predsa každému jasné, že za zmanipulovaním výberového konania boli nekalé ekonomické záujmy, ktoré sa mohli realizovať len vďaka kontaktom zástupcov tejto firmy s najvyššími predstaviteľmi Slovenskej národnej strany, a tí nespolupracovali zadarmo," uzatvárajú liberáli.

Viac o téme: ŠtefanovJanušekNástenkový tender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu