Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Prví odsúdení ministri: Štefanov a Janušek z prvej Ficovej vlády dostali dlhoročné tresty

Igor Štefanov a Marián Janušek Zobraziť galériu (2)
Igor Štefanov a Marián Janušek (Zdroj: TASR, SITA)

BRATISLAVA - Kauza nástenkový tender, do ktorej sú zapletení exministri SNS Marián Janušek a Igor Štefanov, sa blíži ku koncu. Najvyšší súd SR dnes rozhodol - obaja politici sú definitívne vinní.

Najvyšší súd odsúdil Mariana Janušeka na 11 rokov väzenia a 30-tisíc eur pokuty, Igora Štefanova na 9 rokov a 30-tisíc eur pokuty. Janušek si teda oproti pôvodnému rozsudku Špecializovaného trestného súdu z októbra 2017 odsedí o rok menej.

Súd ich uznal vinnými z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ani jeden si verdikt nevypočul - obaja dali svojim obhajcom súhlas na konanie v ich neprítomnosti.

V opačnom prípade, keby boli v súdnej sieni, by ich príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže eskortovali priamo do ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Nástenkový tender

„Svojím konaním vytvorili podmienky pre vopred vybraného uchádzača," uviedol predseda trojčlenného senátu, sudca Juraj Kliment. Podľa jeho slov „vôbec nezverejnili výzvu na tender". Tým znemožnili účasť iným záujemcom. Týmto konaním sa im podarilo dosiahnuť zisk pre víťazné konzorcium 3,5 milióna eur.

Spôsobili tak škodu veľkého rozsahu. Okrem tohto niektoré zo spoločností konzorcia vôbec nespĺňali podmienky na tender - nedoložili príkladom daňové priznanie alebo boli v nepovolenom debete. „Obaja obžalovaní konali v rozpore s predpisom o verejnom obstarávaní," dodal predseda senátu.

Na Okresnom súde Bratislava I aktuálne zase prebieha hlavného pojednávanie s exministrom vnútra Gustávom K., ktorý figuruje ako hlavný obžalovaný v kauze zmareného referenda. V tomto prípade sa koná po minuloročnom zrušení Mečiarových amnestií.

Havária Štefanova

Podľa našich informácií mal súd skomplikovať zdravotný stav Igora Štefanova. Ten mal v roku 2012 vo Švajčiarsku havarovať na motorke a momentálne je invalidným dôchodcom.

Exminister Janušek čelil obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

MIMORIADNE Prví odsúdení ministri:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

MIMORIADNE Prví odsúdení ministri:
Zobraziť galériu (2)

Tender na chodbe ministerstva

Prípad sa stal v roku 2007 počas prvej vlády Roberta Fica. Smer bol v tom období v koalícii s HZDS a SNS. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún iba na nástenke na chodbe ministerstva.

Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch ministrov za SNS stála kauza kreslo. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

 

Lipšic: Boj má zmysel!

Exminister vnútra reagoval na historické rozhodnutie súdu s tým, že bojovať za spravodlivosť má zmyseľ. 

"Keď sme v roku 2011 vzniesli obvinenie obidvom bývalým ministrom, zvolal Igor Štefanov tlačovku, kde ma obvinil, že ministerstvo vnútra odpočúva 40 vtedy opozičných poslancov. Túto absurdnosť okamžite začal zneužívať Róbert Fico a poslanci Smeru na útoky proti mne a ministerstvu vnútra. Nikdy nenašli odvahu, aby sa za to ospravedlnili.

I. Štefanov a M. Janušek na mňa následne podali civilné žaloby za to, ze sme ich začali trestne stíhať. Obidvaja ich právoplatne prehrali.

Kvôli trestnému stíhaniu v kauze nástenkového tendra ma R. Fico a spol. predvolávali na mimoriadne parlamentné výbory a obvinení ma vláčili po súdoch. Na to by si mali spomenúť dnešní vládni predstavitelia, ak by ich napadlo mať toľko drzosti, aby dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu vydávali za dôkaz ich úprimného boja proti korupcii.

Napriek tomu to malo zmysel. Zmysel malo zriadenie Špeciálneho súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry v roku 2004, ktoré v tejto veci rozhodovali. A zmysel malo aj začať trestné stíhanie zodpovedných za tento megaškandál. Tento boj nie je ľahký, ale je to dobrý boj," píše sa v stanovisku Lipšica.

Viac o téme: Marián JanušekIgor ŠtefanovNástenkový tender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu