Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lawyer Partners môže naďalej vymáhať nezaplatené koncesie

Budova Slovenského rozhlasu
Budova Slovenského rozhlasu

BRATISLAVA - Spoločnosť Lawyer Partners (LP) môže aj naďalej vymáhať neuhradené koncesionárske poplatky za rozhlas. Krajský súd v Bratislave dnes totiž zamietol návrh Slovenského rozhlasu na vydanie predbežného opatrenia, aby spoločnosť nemohla od ľudí vymáhať nezaplatené poplatky.

Dnešné rozhodnutie súdu však nemá vplyv na nedávno prijatú novelu zákona o koncesionárskych poplatkoch, vďaka ktorej ľudia nemusia platiť LP sporné vysoké penále za omeškanie platieb rozhlasu.

"Návrh na nariadenie predbežného opatrenia (súd) zamietol. Rozhodnutie nie je právoplatné," uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak pre ČTK. Dodal, že voči dnešnému rozhodnutiu sa rozhlas môže odvolať do 15 dní.

Verejnoprávny rozhlas podal návrh, aby už spoločnosť LP nemohla vymáhať od koncesionárov nezaplatené poplatky, lebo zmluvu so spoločnosťou považuje za neplatnú. Samotné pojednávanie o platnosti zmluvy by malo byť v októbri.

Lawyer Partners, ktorá v minulosti vystupovala pod názvom BSP Lawyer Partners, vymáha poplatky pre rozhlas od roku 2005. Spoločnosť však od ľudí okrem zaplatenia koncesie začala žiadať aj vysoké poplatky z omeškania. Tie v hodnote 5.000 a 15.000 mesačne určoval zákon, ktorý platil do 20. februára 2006. Za nezaplatenie koncesií rádovo v desiatkach korún tak dlžníkom neraz hrozili vysoké sankcie alebo tisíckorunový poplatok za mimosúdnu dohodu.

Niektorým dlžníkom pritom nepomohol ani prvý generálny pardon, ktorý v minulosti schválil parlament. Preto poslanci v tomto roku schválil ďalšiu novelu zákona, ktoré má úplne zamedziť vymáhaniu vysokého penále za nezaplatené koncesionárske poplatky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu