Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európsku agentúru pre lieky chce okrem Bratislavy ďalších 18 miest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Rada Európskej únie dnes oznámila, že dostala celkom 27 návrhov zo strany 23 členských štátov EÚ týkajúcich sa 23 miest na presídlenie dvoch agentúr EÚ so sídlom v Londýne. Európska agentúra pre lieky (EMA) má 19 ponúk na nové sídlo - vrátane Bratislavy. O Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) má záujem osem európskych miest.

Všetky členské krajiny, ktoré mali záujem o presídlenie jednej z dvoch agentúr, ktoré musia po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ opustiť Londýn, museli podať oficiálnu prihlášku najneskôr do 31. júla. Predseda vlády SR Robert Fico podal oficiálnu prihlášku pre sídlo EMA 27. júla počas svojej oficiálnej návštevy v Bruseli. 

Všetky zaregistrované ponuky budú sprístupnené aj na internetovej stránke Európskej rady. Lídri 27 členských krajín EÚ na summite z 22. júna v Bruseli schválili hlavné kritériá a metódu výberu finalistov a konečných víťazov súťaže o sídla oboch uvedených agentúr.

Prihlášky pre agentúru EMA, ktorá je zodpovedná za vedecké hodnotenie, dohľad a monitorovanie bezpečnosti liekov v EÚ, podali do 31. júla nasledovné mestá a krajiny:
      Amsterdam (Holandsko)
      Atény (Grécko)
      Barcelona (Španielsko)
      Bonn (Nemecko)
      Bratislava (Slovensko)
      Brusel (Belgicko)
      Bukurešť (Rumunsko)
      Kodaň (Dánsko)
      Dublin (Írsko)
      Helsinki (Fínsko)
      Lille (Francúzsko)
      Miláno (Taliansko)
      Porto (Portugalsko)
      Sofia (Bulharsko)
      Štokholm (Švédsko)
      Valletta (Malta)
      Viedeň (Rakúsko)
      Varšava (Poľsko)
      Záhreb (Chorvátsko)

Záujem o Európsky orgán pre bankovníctvo alebo Európsku bankovú agentúru, ktorá má na starosti reguláciu a dohľad nad celým európskym bankovým sektorom, prejavilo osem miest:
      Brusel (Belgicko)
      Dublin (Írsko)
      Frankfurt (Nemecko)
      Luxemburg (Luxembursko)
      Paríž (Francúzsko)
      Praha (Česká republika)
      Varšava (Poľsko)
      Viedeň (Rakúsko)  

Všetky podané žiadosti budú hodnotené na základe šiestich kritérií: záruky, že agentúry budú prevádzkyschopné v momente brexitu; dostupnosť miesta; zaistenie škôl pre deti pracovníkov agentúr; prístup na trh práce a ku zdravotnej starostlivosti pre rodiny zamestnancov; nerušené pokračovanie činnosti a geografické rozptýlenie (krajiny bez žiadnych agentúr na svojom území).

Európska komisia zváži všetky prihlášky a do 30. septembra vydá svoje stanovisko. O sídlach oboch agentúr rozhodnú ministri členských štátov na základe bodovacieho hlasovania v novembri tohto roku.

Viac o téme: LondýnEMAEBABratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu