Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Apokalypsa vo Viedni: Tornádo spustošilo hlavné mesto Rakúska, 35 mŕtvych, stovky zranených

Tornádo, ktoré pustošilo Viedeň, pred 101 rokmi. Zobraziť galériu (3)
Tornádo, ktoré pustošilo Viedeň, pred 101 rokmi.

BRATISLAVA - Tornádo pri rakúskom letisku Schwechat, teda tesne pri hraniciach Slovenska, sa ozvalo s desivým časovým pripomenutím. Presne pred 101 rokmi sa totiž Viedňou prehnalo ničivé tornádo o sile 300 kilometrov za hodinu. Neporovnateľne väčší živel napáchal aj neporovnateľne väčšie škody.

Predvčerajšie tornádo pri Schwechate sprevádzal silný vietor a krúpy o veľkosti 50 centovej mince. Sprevádzal ho vietor s odhadovanou rýchlosťou okolo 180 kilometrov za hodinu. Na letisku nespôsobil materiálne škody. Presne pred 101 rokmi však ohromné škody napáchalo iné tornádo.

Tornádo zachytené včera pri Viedni

Zaujímavé je, že tornádo neďaleko Viedne sa objavilo v rovnaký dátum presne pred 101 rokmi. Tornádo spred dvoch dní pri Schwechate nebolo najničivejšie, aké Rakúsko pamätá. To patrí tornádu z 10. júla 1916, ktoré sa prehnalo centrom Viedne. Upozornila na to rakúska meteorologická stránka ZAMG.

FOTO Apokalypsa vo Viedni:
Zobraziť galériu (3)

Pri tomto vyčíňaní prírody zahynulo najmenej 35 ľudí, 328 bolo ťažko zranených a zaznamenané boli obrovské materiálne škody. Odhadovaná rýchlosť bola až 300 kilometrov za hodinu, čo ho radilo na škálu F4. Počas ničivej trasy 20 kilometrov tornádo zdemolovalo 150 domov. Zaujímavé je, že v ten deň bolo v Rakúsku ešte jedno menšie tornádo, v Theresienfelde.

FOTO Apokalypsa vo Viedni:
Zobraziť galériu (3)

Rýchlosť vetra v oblasti tornáda (toho spred dvoch dní), ktoré zasiahlo husto obývanú oblasť, dosiahla podľa prvých odhadov až do 180 kilometrov za hodinu. Zasiahnuté obce však podľa slov meteorológa Steffena Dietza môžu hovoriť ešte o šťastí. Aj keď sa niektoré práce na ploche medzinárodného letiska dočasne pozastavili, materiálnych škôd zostal vzdušný prístav ušetrený, vyplýva zo slov jeho hovorcu Petera Kleemana pre verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF. Plné ruky práce mali dolnorakúski hasiči.

Viac o téme: 100 rokovViedeňTornádoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu