Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pohroma v Česku: Megaprietrž, aká dlho nebola, ženu s dáždnikom zasiahol blesk priamo v Prahe

Česko zasiahli mohutné zrážky. Zobraziť galériu (3)
Česko zasiahli mohutné zrážky. (Zdroj: Facebook/Týdeník Policie)

PRAHA - Časť Stredočeského kraja zasiahli extrémne zrážky a bude tam aj naďalej výdatne pršať. Meteorológovia dnes ráno vydali výstrahu pre okresy Beroun, Praha-západ a Příbram, a to s najvyšším stupňom nebezpečenstva. Kvôli podplaveniu železničných tratí nejazdia až do odvolania vlaky medzi Prahou a Berounom, náhradnú dopravu zabezpečujú autobusy.

Aktuálne sa extrémne zrážky vyskytujú v oblasti juhozápadnej Prahy a stredných Čiech. Nepriaznivé počasie má v Česku podľa meteorológov pretrvávať. Kvôli zosuvu svahu na trať Praha-Beroun u Černošice bola do 8.30 zastavená prevádzka vlakov. Od 8.30 sa podarilo jednu koľaj sprejazdniť, vlaky naberajú meškanie až niekoľko desiatok minút.

Podľa českých médií museli v Radotíne, kde sa pretrhla hrádza rybníka, pripraviť obyvateľov na evakuáciu, v meste tiež kvôli počasiu prestali premávať autobusy. V Černošiciach prebehla evakuácia základnej školy z dôvodu podozrenia, že voda podmyla a narušila základy budovy.

Českom prechádza mohutný front, ktorý sa pomaly blíži aj k nám. Zdroj: Radar.bourky.cz
Zobraziť galériu (3)
Českom prechádza mohutný front, ktorý sa pomaly blíži aj k nám. Zdroj: Radar.bourky.cz

Na stanici Dobřichovice spadlo za posledných šesť hodín viac ako 50 milimetrov zrážok. "Na juhozápade Stredočeského kraja aj v susedných okresoch Plzeňského a Juhočeského kraja naďalej výdatne prší, v najbližších hodinách môže ojedinele spadnúť ďalších 30 milimetrov," varovali pred vytrvalým dažďom meteorológovia.

Prietrž mračien v Prahe

Na frekventovanej železničnej trati spájajúcej hlavné mesto a Beroun bola ráno úplne zastavená prevádzka potom, čo ju podplavila voda, vyplýva z údajov Českých dráh a spoločnosti ROPID. Cestujúci môžu medzi pražských Radotínom a Dobřichovicami využiť náhradnú autobusovú dopravu, autobusové linky boli predĺžené z Černošic do zastávky Nádraží Radotín. Diaľkové vlaky jazdia v úseku výluky odklonom a s oneskorením.

 

 

Ženu zasiahol blesk v meste

Blesk zasiahol včera popoludní v hlavnom meste Prahy, na Střížkove, ženu, u ktorej spôsobil zástavu životných funkcií, po zásahu záchranárov však zásah prežila. Lekár a hovorca pražských záchranárov Ondřej Franěk označil zásah bleskom medzi budovami, kde sú hromozvody, výškové budovy a stožiare, za výnimočný.

 

„Zásah bleskom je typický pre horské oblasti. V meste je to však niečo celkom nezvyčajného a raritného,“ citoval ho na svojej webovej stránke Český rozhlas. Záchranárom sa po pomerne dlhom oživovaní podarilo obnoviť žene obeh a odovzdali ju do Fakultnej nemocnice Kráľovské Vinohrady.

 

 

Pred búrkou padali teplotné rekordy

Pred príchodom búrok padali dnes v Česku teplotné rekordy, ktoré zaznamenali na 12 zo 144 meteorologických staníc merajúcich vyše 30 rokov. Najviac - 35,1 stupňa, dnes namerali v Strážnici na Hodonínsku. Predchádzajúci rekord 34,9 stupňa bol z roku 1994. Najstarší prekonaný rekord zaznamenali v Měste Albrechtice v Moravskosliezskom kraji. O štyri desatiny stupňa prekonal rekord z roku 1935, ktorý bol 30,2 stupňa Celzia, informoval rozhlas.

 

Búrky hrozia aj na Slovensku

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred búrkami, ktoré sa dnes môžu vyskytnúť na celom Slovensku. Na horách môže taktiež fúkať silný vietor. O výstrahách I. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke. Podľa SHMÚ môže pri búrkach spadnúť 20 až 40 mm zrážok, pričom vyskytnúť sa môžu počas celého dňa a na celom území Slovenska. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji môže navyše na horách fúkať aj silný vietor s rýchlosťou do 110 km/h.

Pre celé územie SR platí od 16.00 h výstraha pred búrkami. Pre okresy Banskobystrického kraja platí do dnešnej 18.10 h zvýšená výstraha 2. stupňa. Podľa meteorológov môže v okolí Banskej Bystrice, Žiaru nad Hronom, ale aj v oblasti Štiavnických vrchov, Podpoľania či Novohradu prísť k silným búrkam s krúpami, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 20 - 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 65 - 85 km/h,“ upozorňujú meteorológovia. V ostatných lokalitách SR platí výstraha 1. stupňa. V tomto prípade môžu dosiahnuť úhrny zrážok 20 až 40 mm, sprievodným javom môže byť i nárazový vietor s rýchlosťou 65 - 85 km/h. Výstraha pred búrkovou činnosťou platí až do štvrtkovej (29. 6.) polnoci.

Okresy Banskej Bystrice zaplavovala voda

Búrky narobili v Banskobystrickom kraji škody už včera. Požiarnici Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) mali až 32 zásahov v priebehu uplynulých 24 hodín. Najhoršia situácia bola v okresoch Zvolen a Krupina, kde vyrážali k spadnutým stromom a odčerpávali vodu z objektov celkom 14-krát.

 

V Taliansku sa objavilo tornádo

Búrlivé počasie komplikuje dovolenku i mnohým zahraničným turistom. V talianskej Lombardii včera vystrájalo tornádo.

Biblická pohroma v Chorvátsku

Na počasie sa ale sťažujú najmä rekreanti v Chorvátsku. Krajinu totiž sužujú záplavy, silný vietor, búrky, padajúce stromy a ľadové krupobitie. Chorvátske médiá spúšť na Istrii či Hvare prirovnávajú k biblickej pohrome. Niektorí z miestnych hovoria o meteorologickom cunami, keď uvideli rozbúrené more.

 
 
 

 

Viac o téme: PočasieDážďPredpoveďČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu