Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Búrky v okolí Bratislavy ničili úrodu: Supercela priniesla krúpy a pohromu

Búrka v Stupave Zobraziť galériu (2)
Búrka v Stupave (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave/Peter Štefančin)

BRATISLAVA/STUPAVA - Cez územie Slovenska sa včera večer prehnala búrková línia, ktorá so sebou priniesla na niektorých miestach aj krúpy. Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa supercela objavila v časti Bratislavy a postupovala na Plavecký Štvrtok, Lozorno či Stupavu. Vytúženému dažďu sa však záhradkári a poľnohospodári veľmi nepotešili. Ich úroda dostala poriadne zobrať.

VIDEO Veterná smršť v Prešove: Silná búrka zdevastovala všetko, čo jej stálo v  ceste

"Prívalový dážď sprevádzaný silným vetrom do Bratislavy priniesla supercela. Napršalo takmer 15 mm za cca 15 minút a nárazy vetra dosiahli na letisku 23 m/s (83 km/h), v okolí ste hlásili aj krúpy s priemerom 2-3 cm. Intenzívne búrky sa vyskytli aj na ostatnom území, mali aj podobné prejavy," informoval SHMÚ vo svojom profile na Facebooku.

Meteorologická stanica v Stupave hlásila, že gro zrážok sa ťahalo skôr ku Karpatom. Silný vietor však zrážky unášal natoľko, že ich zrážkomer nezachytil. Pre záhradkárov však boli tou najhoršou vecou krúpy, ktoré im zničili úrodu.

"V Zohore na dvore sa môžeme aj guľovať," napísal na sociálnej sieti Richard. "V Lábe búrka, veľmi silný vietor a nakoniec 2 etapy krúpov, myslím, že suseda má po úrode a my po broskyniach aj hruškách," posťažovala sa Mária. "Susedia majú rozlietané trampolíny, detské domčeky a tak...," pridala sa Martina.

"Bola to asi druhá najhoršia búrka, čo som zažil, voda nám nestíhala odtekať, silný vietor, krúpy... my sme mali na záhradke bazén," vysvetlil Ľubomír zo Stupavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu