Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na Slovensko sa valí nepríjemná zmena: Na začiatku týždňa trópy, potom... takéto ochladenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa/Beny)

BRATISLAVA - S počasím to býva niekedy tak, že to nejde ani z voza, ani na voz. Pre niekoho je príliš teplo, pre iného príliš zima, no tento týždeň sa bude niesť v znamení horúčav aj ochladenia. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu sa na juhu Slovenska budeme v pondelok potiť pri 35 stupňoch Celzia, no postupne budeme môcť o trópoch len snívať. Svoje urobí studený front, prehánky aj búrky s krúpami.

VIDEO Veterná smršť v Prešove: Silná búrka zdevastovala všetko, čo jej stálo v ceste

V pondelok má byť premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Na viacerých miestach sa objavia prehánky, dážď, miestami i búrky, aj s krúpami. Denná teplota vystúpi na 30 až 35, v Žilinskom kraji, na Horehroní a väčšinou aj na východe na 24 až 29 stupňov. Na pocit bude dusno. Fúkať má prevažne južný vietor s rýchlosťou 10 až 30 km/h. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Na pondelok vydal SHMÚ výstrahu pred vysokými teplotami. Druhý stupeň platí pre okresy Galanta, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno a Nové Zámky. Prvý stupeň zahŕňa okres Skalica, Senica, Malacky, Trnava, Pezinok, Bratislava, Senec, Piešťany, Hlohovec, Nitra a Levice v čase od 14-tej do 18-tej hodiny.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

V utorok nás opäť privíta polooblačná až oblačná obloha. V noci, miestami cez deň sa na mnohých miestach vyskytne dážď alebo prehánky, miestami búrky, ojedinele intenzívne a s krúpami. Najnižšia nočná teplota klesne na 19 až 14, na juhu miestami na okolo 21 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 27 až 32, v Žilinskom kraji, Horehroní a na Spiši väčšinou na 22 až 27 stupňov.

V stredu k nám začne od západu prúdiť chladnejší a vlhký vzduch, takže treba rátať s premenlivou, prechodne veľkou oblačnosťou, dažďom alebo prehánkami, ojedinele aj búrkami. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 19 až 15, v dolinách miestami na okolo 13 stupňov. Najvyššia denná teplota to dotiahne na 26 až 31, na severe miestami na okolo 24 stupňov.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vo štvrtok cez našu oblasť postúpi ďalej na juhovýchod studený front, takže aj tentokrát bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď či prehánky. Navyše sa pridá aj nepríjemný vietor. Ortuť teplomera v noci bude ukazovať najmenej 17 až 11 stupňov, cez deň najviac 22 až 27, na severe miestami okolo 20 stupňov.

Postupné ochladzovanie má pokračovať aj v piatok. Hoci sa deň začne jasným až polooblačným počasím, cez deň od západu pribudne oblačnosť a ojedinele aj zrážky. Najnižšia nočná teplota spadne na 14 až 9, v dolinách a kotlinách miestami na okolo 7 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 21 až 26, na severe miestami okolo 19 stupňov.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Sobota rozhodne nebude patriť k obľúbeným dňom pre tých, čo majú radi letné horúčavy a nevedia sa dočkať, kedy sa vydajú k vode. Pravdepodobne ich rozladí prevažne oblačné počasie s občasným dažďom alebo prehánky a najvyššími dennými teplotami vo výške len 18 až 24 stupňov. Nehovoriac o značne chladnej noci s minimálnou teplotou iba 14 až 8 stupňov.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu