Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Protest proti korupcii II.: Skutok sa deje, kričali tisícky ľudí v Bratislave a Košiciach

Protikorupčný pochod v Bratislave Zobraziť galériu (14)
Protikorupčný pochod v Bratislave (Zdroj: SITA/archív)

BRATISLAVA - Tisícky ľudí v Bratislave a ďalšie štyri tisícky v Košiciach. Toľko ľudí vyšlo do ulíc, aby vyjadrilo nespokojnosť s korupciou v politike. Zapojili sa študenti, herci, bývalá smeráčka či bývalý policajný vyšetrovateľ. Títo všetci odkázali dvom najvyšším vládnym politikom Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi, že skutok, teda korupcia sa deje. Zbierali sa tiež podpisy pod petíciu, s ktorou chcú ísť organizátori do parlamentu. Pozrite si fotky a videá, ako to včera vyzeralo.

Protestujúci sa zhromaždili na Hlavnom námestí, odkiaľ vyrazili po 17-tej hodine. Na čele pochodu boli organizátori z radov stredoškolákov a vysokoškolákov s transparentom "Skutok sa deje".

protikorupčný pochod
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pochodujúci ľudia zaplnili Obchodnú ulicu a následne Námestie SNP, kde sa uskutočnila hlavná časť protestu, ktorý sa skončil po 19-tej hodine. Požiadavky študentov boli aj dnes podobné ako 18. apríla, kedy sa konal prvý pochod.

VIDEO Protest proti korupcii
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Dav prechádzajúci bratislavskými ulicami

Protikorupčný pochod 3

"Ľuďom už nie je jedno, kam sa krajina uberá, kto ju riadi, ako ju riadi, že tu je korupcia, že sa rozkráda štát, že tie peniaze sa nedostávajú do školstva, zdravotníctva," pomenoval príčiny, prečo ľudia prišli na protest jeden z jeho hlavných organizátorov, stredoškolák David Straka.

VIDEO Protest proti korupcii
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR)

Na tribúnu sa postavila bývalá krajská tajomníčka strany Smer-SD Renáta Kolenčíková, vyšetrovateľ únosu Michala Kováča mladšieho Peter Vačok, matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová alebo napríklad študenti zo zahraničia.

Humorista Ján Gordulič
Zobraziť galériu (14)
Humorista Ján Gordulič  (Zdroj: Vlado Anjel)

Gordulič, Vačok, ex-smeráčka či bývalý vyšetrovateľ vystúpili s prejavmi

Kaliňák, odíď

Z pódia sa najčastejšie ozývala požiadavka na odchod Roberta Kaliňáka z politiky. "Jeho argument o 350.000 preferenčných hlasoch získaných vo voľbách mu nemôže v žiadnom prípade zabezpečiť imunitu pred politickou zodpovednosťou," uviedol bývalý policajný vyšetrovateľ Ján Lutter, podľa ktorého práve neschopnosť vyvodzovania osobnej a politickej zodpovednosti verejných činiteľov je vodou na mlyn extrémistickým prúdom.

Anna Remiášová a Dávid Straka
Zobraziť galériu (14)
Anna Remiášová a Dávid Straka  (Zdroj: Vlado Anjel)

Pochod sa presúva ulicami Bratislavy

Protikorupčný pochod 5

Herečka Zuzana Fialová davu prečítala vyhlásenie hercov Činohry Slovenského národného divadla, ktorí podporujú požiadavky študentov. Tí podľa hercov dávajú nádej, že slušná spoločnosť, v ktorej platia zákony pre všetkých bez rozdielu, nebude iba snom.

VIDEO Protest proti korupcii
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Zuzana Fialová na pódiu

Protikorupčný pochod 6

Zapojili sa aj Košice

Zhruba 3 tisíc ľudí sa zapojilo do protestu aj v Košiciach. Pochod na Hlavnej ulici v Košiciach nadviazal na prvý protikorupčný pochod v Bratislave z 18. apríla.

Protikorupčný pochod

Protestujúci prešli po 17-tej k Dolnej bráne na Hlavnej ulici, kde na pódiu vystúpili organizátori a pozvaní hostia. Pochodujúci kričali heslá ako "Dosť bolo korupcie!", "Chceme právny štát!" či "Skutok sa stal! Skutok sa deje!"

Protikorupčný pochod v Košiciach.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

"Nebolo vyhovené našim požiadavkám, ktoré sme odovzdali na Úrade vlády. Nechceme byť stále ignorovaní politikmi a ľuďmi, ktorí sú podľa nás zodpovední za korupciu na Slovensku, preto sme sa rozhodli, že budeme ďalej pokračovať v pochodoch, a to nielen v Bratislave, ale aj v ďalších mestách," uviedla 18-ročná organizátorka Karolína Farská.

Karolína Farská
Zobraziť galériu (14)
Karolína Farská  (Zdroj: SITA)

Podporu organizátorom vyjadrili herečka Dana Košická, komik Jakub Gulík či bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Zuzana Hlávková, ktorá poukázala na podozrenia z predraženia kultúrnych podujatí k predsedníctvu SR v Rade EÚ.

Petíciou až do parlamentu

Do konca minulého týždňa sa podľa odhadov organizátorov pod petíciu podpísalo 13 tisíc až 14 tisíc ľudí. Poslancom Národnej rady navrhuje, aby zvolali schôdzu, ktorej obsahom bude vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Podpisovanie petície
Zobraziť galériu (14)
Podpisovanie petície  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Požiadavky študentov

Súčasťou požiadaviek organizátorov je dôkladné vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara či odchod špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Protikorupčný pochod v Košiciach.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Protest bez incidentov

Lucia Mihalíková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave informovala, že policajti nezaznamenali zo strany účastníkov verejného zhromaždenia narušenie verejného poriadku. "Pochod účastníkov verejného zhromaždenia, ako aj samotné verejné zhromaždenie na Námestí SNP, sa zaobišlo bez incidentov," dodala.

Protikorupčný pochod v Košiciach.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Fico pochod rešpektuje

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vždy rešpektoval verejné zhromaždenia zvolané v súlade so zákonom a slobodné vyjadrovanie názorov. Podľa úradu premiér víta, že mladí ľudia sa zaujímajú o celospoločenské témy. "Dôležité je, aby takýto typ podujatí mal slušný priebeh a nebol zneužívaný na politický zápas," dodal Úrad vlády.

VIDEO Protest proti korupcii
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: ŠtudentiBratislavaKošiceProtikorupčný pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu