Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Bratislave sa opäť protestovalo! VIDEO Petícia proti Kaliňákovi, ľudí vyhnala do ulíc korupcia

Zábery z protikorupčného protestu Zobraziť galériu (10)
Zábery z protikorupčného protestu (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - V Bratislave vyvrcholil v poradí tretí protikorupčný pochod organizovaný študentmi stredných a vysokých škôl. Dav ľudí zhromaždených za vlajkami Slovenskej republiky a Európskej únie a transparentom s heslom Krok po kroku proti korupcii prešiel centrom mesta z Hviezdoslavovho až na Námestie SNP. Občiansky protest pritiahol opäť tisíce nespokojných ľudí a mal pokojný priebeh, bez incidentov.

Pochodujúci a neskôr aj dav na Námestí SNP skandoval heslá vyzývajúce na odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, čo sú požiadavky organizátorov pochodu. Odstúpenie Kaliňáka je aj predmetom petície, pod ktorú organizátori zozbierali podľa ich oznámenia už 70.000 podpisov. Zber podpisov pokračoval aj počas dnešnej protestnej akcie.

Ďalší z plánovaných pochodov proti korupcii, ktorý organizujú stredoškolskí a vysokoškolskí študenti, mal podporu aj z radov aktivistov z učiteľského a vedeckého prostredia. "Veľmi sa nám páči, že dokážeme spájať ľudí s rôznymi preferenciami. Cieľ však máme rovnaký, aby na Slovensku nebol korupčný stav taký, ako je v súčasnosti," uviedla dnes pre médiá jedna z organizátorov pochodu Karolína Farská.

„My nie sme opozícia, my nie sme médiá, my nie sme posadnutí Kaliňákom. Chceme len, aby pravidlá platili pre každého rovnako,“ uviedol počas prejavu vysokoškolák a spoluorganizátor pochodu Róbert Martin Hudec. Protest podporili zástupcovia učiteľov, hercov a vedcov – filmová režisérka Tereza Nvotová, bratislavskí študenti herectva, Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov a vedec Miloslav Bahna.

„Potrebujeme ministra vnútra, ktorý vytvára podmienky na prešetrenie daňových podvodov, nie ministra vnútra, ktorý kupuje byty od daňových podvodníkov,“ uviedol z pódia Bahna. Rečníci reagovali aj na najnovšie protikorupčné aktivity premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Organizátorka pochodu Karolína Farská považuje ponuku Fica, aby dvaja absolventi vysokej školy absolvovali dvojročné postgraduálne štúdium na Medzinárodnej protikorupčnej akadémii v Rakúsku, a jeho ďalšie kroky za nedostatočné.

"Mal by podľa vás Robert Kaliňák odstúpiť?", pýta sa jeden z posledných rečníkov na pódiu. "Odstúpiť, odstúpiť, odstúpiť," odpovedá mu dav. Protestujúci vypískali ministra vnútra a policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Zábery z protikorupčného protestu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: topky)

„Štúdium je naozaj veľmi dôležité a podstatné, avšak myslím si, že ľudia nemusia mať školu z toho, ako riešiť korupciu, aby videli, že niečo nie je v poriadku v tomto štáte,“ reagovala stredoškoláčka. Farská si netrúfla odhadnúť účasť ľudí na dnešnom proteste. Domnieva sa však, že dosiahla minimálne účasť, aká bola na ostanom júnovom pochode. „Myslím si, že je tu veľmi veľa ľudí. Myslím si, že je ich minimálne toľko, koľko bolo naposledy,“ uviedla.

Posledný rečník bol jeden z jeho organizátorov Dávid Straka. Ďakoval všetkým, ktorí na pochod prišli. Ako príklad vytrvalosti v boji proti nespravodlivosti dal za príklad Annu Remiášovú, matku zavraždeného Roberta Remiáša.

Protikorupčný pochod

Protikorupčný pochod sa uskutoční v pondelok 25. septembra o 17:00 v Bratislave, pričom začiatok bude na Hviezdoslavovom námestí. Na záver si všetci prítomní zaspievali slovenskú hymnu.

Protikorupčný pochod

Vedci vyzývajú na podporu

Podľa člena iniciatívy "Veda chce žiť" a vedca Slovenskej akadémie vied Imricha Baráka patrí Slovensko medzi krajiny s najnižšou finančnou podporu pre vedu. Zmeniť to podľa neho môžu práve fondy v z Európskej únie. "Viete však čo sa stalo, milióny eur boli prerozdelené pre firmy, ktoré vedu a výskum nerobia a majú pár zamestnancov. Vedci, ktorí sú na to, aby tú vedu robili, títo k zdrojom nemali prístup," vyhlásil s tým, že 600 miliónov eur predstavuje približne 10 ročných rozpočtov SAV. "Preto veľmi podporujeme občiansku iniciatívu študentov a vyzývame všetkých, aby ju tiež podporili," zdôraznil.

Protikorupčný pochod 5

Podpora aj od učiteľov

Podchod podporuje aj Iniciatíva slovenských učiteľov. "Veríme, že keby v tejto vláde bola ochota a snaha, od začiatku sa mohli systémy prerozdeľovania verejných zdrojov nastaviť tak, aby sa riziko korupcie, klientelizmu a šafárenia čo najviac znížilo," povedal člen ISU Vladimír Crmoman s tým, že jediné východisko v riešení situácie vidí momentálne v podobných iniciatívach, akú organizujú práve študenti. "Krajiny, ktoré sú na tom lepšie, si to vybojovali," dodal.

Zábery z protikorupčného protestu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: topky)

V Bratislave sa opäť
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: topky)

Protikorupčný pochod

Petícia proti Kaliňákovi

Študenti zároveň vyzývajú svojich podporovateľov, aby na pondelňajší protest priniesli hárky s podpismi pod nimi organizovanú petíciu. V nej študenti požadujú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, zmeny na postoch špeciálneho prokurátora a prezidenta Policajného zboru, vyšetrenie kauzy Gorila alebo možnosť prezentovať tieto požiadavky v pléne parlamentu. Podľa odhadov sa im zatiaľ pod petíciu podarilo vyzbierať okolo 70 tisíc podpisov. Pochod v Bratislave tiež podporí sprievodné podujatie pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe.

Zábery z protikorupčného protestu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: topky)

V Bratislave sa opäť
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: topky)

V Bratislave sa opäť
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: topky)

Dnes o 11 študenti idú za premiérom Ficom na Úrad vlády

Protest aj proti Kiskovi

Nielen proti korupcii súčasnej vlády, ale aj proti prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Organizátori vytvorili na Facebooku udalosť, kde píšu, že sa stretnú o 16.00 na Hodžovom námestí v Bratislave.

Prezident čelí problému v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií firmy KTAG, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom. Viaceré médiá dostali do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Mali zistiť, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27 tisíc eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane.

V Bratislave sa opäť
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Viac o téme: BratislavaVeľký protikorupčný pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu