Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kristína opísala svoj najhorší zážitok s nemocnicou: Babička odišla v katastrofálnom stave

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MYJAVA – Kristína na facebookovej stránke Tabuľa hanby opísala skúsenosť, z ktorej je ľuďom nevoľno. Slovenskému zdravotníctvu už nedôveruje. Dôvodom je hospitalizácia jej babičky v myjavskej nemocnici. Seniorku do nemocnice doviezli so zlomenou nohou, no odchádzala z nej v katastrofálnom stave, spomína mladá Slovenka.

„Po tom, čo sa pokúsili o ‚slovenskú eutanáziu‛ mojej babičky na rehabilitačnom oddelení, týmto nevďačníkom nedôverujem ani nos medzi očami,“ napísala Kristína v príspevku na Tabuli hanby. Rozhodla sa, že sa s ľuďmi podelí o nepríjemnú skúsenosť s myjavskou nemocnicou.

Rodina prišla za otcom do nemocnice, jeho posteľ bola prázdna: Príbuzných čakala hrozná správa

Babičku Kristíny prijali so zlomenou nohou do myjavskej nemocnice. Po operácii sa začala zotavovať, no na rehabilitačnom oddelení podľa mladej ženy chradla a domov odchádzala v katastrofálnom stave.

„Posadili ju do prievanu na niekoľko hodín, dostala zápal pľúc a na interné ju previezli, až keď vracala. Nielenže ju dostali do stavu, že sme mysleli, že sa nedožije rána, ale ešte jej aj z peňaženky zobrali 130 eur,“ uviedla vnučka seniorky.

Nedôstojné podmienky

Zo slov Kristíny mrazí. Mladá žena tvrdí, že na seniorku na internom oddelení personál kričal, čoho bola osobne svedkom pri iných pacientoch. Babička následne odmietala jesť. Seniorka mala zlomenú nohu a potrebu musela vykonávať do plienky, nie na toalete. Podľa Kristíny preto zadržiavala stolicu a poškodila si tým črevá. „Schudla tak, že som ju bola sama schopná odniesť jednou rukou,“ opísala.

Slová Kristíny znejú v 21. storočí neuveriteľne: „Fľaška s vodou sa jej váľala na zemi v kaluži moču inej pacientky. Ležala tam takmer nahá, čo cez ňu prehodili ledabolo nočnú košeľu, ktorú jej ani nezapli a obliečky mala celé od krvi. Jedlo dostávala v podobe suchého rožku so zabaleným trojuholníkom syra, ktorý si nemala ani čím natrieť a o nutričnej hodnote ani nevravím.“

Personál vraj hovoril o úplatku

Kristína doplnila, že na chodbe počula jednu zo sestričiek vravieť: „Bez úplatkov sa o nikoho starať nebudem.“ Rodina sa na základe skúseností s nemocnicou rozhodla, že sa o seniorku postará radšej doma. „Jedinýkrát som videla svoju babičku plakať a bolo to práve v tejto nemocnici. Teraz je doma už mesiac, z najhoršieho sme ju dostali, pribrala a učíme ju znova chodiť (stratila skoro všetku svalovú hmotu na nohách). Všetko ide pekne, nerozumiem, prečo to nejde v nemocnici,“ uzavrela Kristína.

Kristína opísala svoj najhorší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Tabuľa hanby,)

Nemocnica sa nevyjadrila

Nemocnicu s poliklinikou Myjava sme kontaktovali so žiadosťou o vyjadrenie. K veci sa však nechcela vyjadriť. Podľa našich informácií nedostala žiadnu sťažnosť o nesprávne poskytnutej zdravotnej starostlivosti od dotknutej osoby.

Kristína opísala svoj najhorší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/TABUĽA HANBY)

Ľudia čítali slová Kristíny s ťažkým srdcom. Niektorí priznali, že majú takisto zlú skúsenosť so slovenským zdravotníctvom, najmä, ak ide o starostlivosť o starých ľudí. „Z vlastnej skúsenosti viem, aké bolo ponižujúce pre starého človeka, keď mu dali plienku, keď bol nevládny a nevedel sa sám napiť. Keď zvonil na personál a ani po hodine sa nikto neukázal a zo sesterskej izby bolo počuť rehoty. V takej chvíli si ten starý človek praje umrieť, aby už viac netrpel,“ empaticky uvažuje Anna, ktorá reagovala na príspevok. Niektorí si však myslia, že netreba všetkých hádzať do jedného vreca a aj v slovenskom zdravotníctve sa nájde veľa ochotných a schopných ľudí. S tým sa stotožňuje i Simona, ktorá pracuje ako zdravotná sestra - žiadna z jej kolegýň nikdy úplatok nevzala. Ľudia sa však zhodli na tom, že by slovenské zdravotníctvo potrebovalo viac ako finančnú injekciu.

Viac o téme: BabičkaRehabilitáciaZlomená nohaMyjavská nemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu