Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Koalícia bez kravát o najväčších problémoch Slovenska: Zhúlená opozícia, Uber a ďalšie novinky

Danko, Fico a Bugár
Danko, Fico a Bugár (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Chystajú sa zásadné kroky vlády. Koaliční lídri dnes predstúpili pred novinárov, aby oznámili dôležité otázky, o ktorých sa bavili za zatvorenými dverami. Po dlhých dňoch sa ukázal na verejnosti aj predseda parlamentu Andrej Danko. V uvoľnenej nálade a bez kravát informovali o novinkách. Premiér si neodpustil tvrdý útok na opozičných lídrov.

Koaličná rada sa konala pred schôdzou parlamentu, ktorá sa uskutoční na budúci utorok. Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) dohadovali postup vo viacerých otázkach. Fico informoval o troch hlavných bodoch, na ktorých sa zhodli. O ďalších novinkách informoval aj Danko a Bugár.

Exekúcie

Fico vyhlásil boj proti exekúciám. 40 až 60 tisíc ľudí sa podľa neho nechce kvôli nim zamestnať, aby neboli stíhateľní exekútorom. „Stojíme pred balvanom, na ktorý musíme reagovať, a ten balvan sa nazýva 3,7 milióna exekúcií, ktoré sú na našich súdoch,“ povedal Fico. Z tohto dôvodu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská predloží analýzu 3,7 milióna exekúcií. Koaličná rada následne uvidí, čo sa s tým dá robiť.

Sociálny balík

"Ak sa ľuďom darí, treba aby to pocítili," opakovane zdôrazňuje Fico. Nechce však ohrozovať financie štátu. Na budúci týždeň sa stretnú s ministrom práce a ministrom financií. Financmajster Kažimír predloží analýzu opatrení, o ktorých Fico informoval minulý týždeň – či a ako je možné ich realizovať. Tieto všetky zmeny by mali prísť do parlamentu v septembri a platiť by mali od začiatku roka 2018.

Boj proti terorizmu

Premiér tiež prekvapil, keď vyhlásil, že Slovensko plánuje vyslať pomocné vojenské sily do Iraku. Chce vyslať do zahraničia špecialistov v boji irackých vojakov (odmíňovanie). Rovnako by tam mohli ísť odborníci, ktorí by učili príslušníkov irackej armády učiť opravovať tanky ruskej výroby T-72. Premiér avizoval pomoc v boji proti terorizmu aj v podobe vysielania vojenských policajtov.

Kritika opozície

"Riadenie štátu nie je vykrikovanie z parlamentu," vyhlásil Fico a následne si kopol do opozície. "Jeden je zhúlený, druhý je fašista, tretí je obchodník s drogami a mafián a štvrtý potrebuje odbornú lekársku pomoc," nedával si servítku pred ústa premiér.

Taxi vs. Uber

Andrej Danko chce zase pomôcť taxikárom. "Viem, že pre každého človeka je pohodlné mať aplikáciu, ktorou si privolajú taxík. Ale ak si štát nebude chrániť ľudí a firmy, ktorí tu podnikajú a platia dane, môže to byť príjemné chvíľkovo, ale dlhodobo to spôsobí problémy štátu,"  vyhlásil šéf SNS.

13. plat

Danko sa nevzdal ani myšlienky 13. platu. "Extrémisticky sme navrhli trinásty plat ako povinnú zložku. Ale sú aj štáty, kde trinásty plat je povinný. Chceme sa baviť o oslobodení od dane z príjmu a odvodov," dodal k trinástemu platu Danko.

Viac o téme: VládaKoalíciaRobert FicoBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu