Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovákov čakajú veľké zmeny: VIDEO Fico predstavil novinky, ktoré sa týkajú všetkých pracujúcich

Ján Richter a Robert Fico.
Ján Richter a Robert Fico. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Fico predstavil nové opatrenia, ktoré majú Slovákom zlepšiť ekonomickú situáciu. Okrem sociálnych balíčkov z minulosti chce ísť Fico s ministrom práce ešte ďalej. Pozrite si prvé štyri body, ktoré premiér predstavil.

Slovensku sa darí a Fico predstavil nové sľuby. „Chceme ísť ďalej. Ale tak, aby to neohrozilo verejné financie,“ zdôraznil Fico na dnešnej tlačovke. Oznámil, že Slovensku sa darí a musia to pocítiť aj ľudia. A preto predstavil niekoľko opatrení, ktoré majú zlepšiť ekonomickú situáciu.

Urobil tak symbolicky na sviatok Prvého mája, kedy si chcú pripomenúť pracujúcich ľudí. „Chceme povedať, že máme kapacitu na to, aby sme prijali ďalšie opatrenia v oblasti zamestnávania“. Fico iba naznačil do čoho „chcú ísť“. Detaily opatrení oznámi až 1. mája.

Toto sú Ficove opatrenia

1. Výraznejšie zvýšenie minimálnej mzdy

„Bolo by ideálne keby minimálna mzda predstavovala 60% priemernej mzdy v hospodárstve,“ povedal Fico. Do roku 2018 chce jej veľmi dynamický rast. Premiér hovorí o 500 eurách.

2. Lepšie odmeňovanie za prácu v noci

Fico chce štedrejšie odmeňovať ľudí, ktorí „prídu do práce večer o 10-tej do rána do 6-tej“. Minister Richter povedal, že na Slovensku pracuje až 240 tisíc zamestnancov v noci.

3. Zvýšiť plat za prácu v sobotu a nedeľu

Premiér by chce lepšie zaplatiť víkendové služby.

4. Príspevky na dochádzanie za prácou

Pohyb za prácou je na Slovensku veľmi nízky. Fico by chcel podporiť tých, ktorí cestujú za prácou, išlo by pravdepodobne o príplatky. "Na Slovensku je mobilita veľmi nízka. Ľudia sú naviazaní na prostredie, v ktorom žijú. Chceme podporovať viac ľudí, ktorí sú pripravení cestovať za prácou možno aj viac kilometrov, ako je 50 km, 60 km či 70 km. Presne nastavíme v Zákonníku práce, že kto cestuje za prácou a prekročí nejakú kilometrovú hranicu, tak pomenujeme, aký príplatok dostane tento človek," priblížil premiér.

Pozrite si celú tlačovku Fica a ministra Richtera

Minister práce Ján Richter preto o zmenách rokoval aj so zástupcami zamestnancov, zamestnávateľov a odborármi. Sú na ne rozdielne názory, ale podľa Fica to je normálne. "Dohodli sme sa na ďalšom postupe a potrebe ďalších analýz, ktoré súvisia s návrhmi, ktoré sa týkajú príplatkov, či už je to za sviatok, noc či sobotu a nedeľu. Otvoril som aj otázku možnej otcovskej dovolenky," priblížil Richter.

Zaviesť 10-dňovú otcovskú dovolenku štátom odporúča aj Európska komisia. "Čo sa týka príplatku za sviatok, sú tu vážne odporúčania viacerých európskych inštitúcií, aby sme sa zaoberali touto otázkou. Tak, ako je teraz nastavený 50-% príplatok za prácu vo sviatok, je to neobjektívne pre zamestnancov. Každý jeden zamestnanec automaticky dostáva priemernú mzdu za štátny sviatok, a tí, ktorí vo sviatok pracujú, dostávajú len 50 % navyše. Mali by dostať 100 % navyše, aby prácu, ktorú odvedú pre zamestnávateľa, mali adekvátne ohodnotenú," dodal Richter.

Viac o téme: EkonomikaZamestnanosťPlat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu