Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

O zámere zriadiť bratislavský mestský súd chce Žitňanská hovoriť so sudcami dotknutých súdov

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O zámere zriadiť bratislavský mestský súd chce ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská hovoriť so sudcami jednotlivých súdov ešte v priebehu tohto mesiaca.

Zatiaľ sa o tomto zámere rozprávala s predsedami súdov, šéfom krajského súdu Ľubošom Sádovským a zámer oficiálne predstavila aj Súdnej rade SR. Ako uviedla ministerka pre médiá, pripomienky, ktoré zatiaľ dostala k návrhu, "sa koncentrujú k tomu, ako by mala prípadne vyzerať nová budova pre súd". Otázka, či vznikne jeden veľký súd alebo štyri špecializované, je však podľa šéfky rezortu spravodlivosti "úplne predčasná".

Musíme si počkať na ekonomické vyhodnotenie, porovnanie všetkých možností a následne zvoliť najefektívnejšie riešenie. "Som viazaná nielen snami a prianiami, ale aj zákonom, ktorý má viaže používať rozpočtové prostriedky efektívne," zdôraznila. Ciele oboch ňou predložených verzií sú rovnaké, každý variant má svoje plusy a mínusy, dodala. Ministerka avizuje, že do leta by chcela urobiť rozhodnutie, či sa pôjde týmto smerom alebo nie. Investícii sa nevyhneme v žiadnom prípade, Okresný súd Bratislava I naozaj nemá kde sedieť, rozhodnutie musíme urobiť, doplnila.

Lucia Žitňanská na aprílovom zasadnutí Súdnej rady SR informovala jej členov, že "vážne zvažuje zmenu z piatich obvodných súdov na buď jeden mestský súd so špecializovanými grémiami alebo štyri špecializované mestské súdy". Malo by ísť o špecializáciu na trestné, rodinné, obchodné a civilné súdy a v rámci nich je priestor na ešte užšiu špecializáciu. Takouto zmenou chce rezort riešiť priestorové problémy súdov v Bratislave, podporiť špecializáciu sudcov a chce sa ním vysporiadať s pomerne vysokou fluktuáciou na niektorých bratislavských súdoch.

Priestorové otázky v tejto fáze ešte nie sú doriešené. Umiestnenie takéhoto súdu pod jednu strechu by Žitňanská považovala za dobré riešenie. V súčasnosti máme prehľad, čo sa dá s priestormi v Bratislave urobiť, ale ministerka by nepredbiehala s riešením, lebo nemá odpoveď na otázku, čo by bolo najlepšie a najekonomickejšie. Máme pomerne veľa možností, ktoré by priniesli riešenie od horizontu 1,5 do troch rokov, uviedla v apríli. Ministerka sľubuje, že ak by malo prísť k takejto zmene, tak by k tomu malo prísť do konca tohto volebného obdobia. „V tejto fáze sa mi javí predložený zámer ako dobrá a efektívna cesta pre Bratislavu,“ zdôraznila.

V Bratislave mestský súd už v minulosti fungoval, a to do roku 1997. Mestský súd fungoval do roku 1993 aj v Košiciach. Predseda bratislavského krajského súdu, ktorý je aj člen Súdnej rady SR, Ľuboš Sádovský, oceňuje, že sa začalo o situácii v Bratislave hovoriť. Z hľadiska Okresného súdu Bratislava I je to najvyšší čas. „Každú diskusiu vítam. Nech sa začne robiť čím skôr čokoľvek, pretože situácia na OS BA I je vážny problém. Tam je naozaj vážne dlhodobo narušený riadny výkon súdnictva. Je to nosný slovenský súd nielen Bratislavy,“ zdôraznil v apríli Sádovský.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáBratilsavaMestský súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu