Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Budúcnosť nejasná: Veritelia humenského Nexis Fibers záchranný plán neschválili

Viac ako päť hodín trvala utorková schvaľovacia schôdza veriteľov akciovej spoločnosti Nexis Fibers. Zobraziť galériu (3)
Viac ako päť hodín trvala utorková schvaľovacia schôdza veriteľov akciovej spoločnosti Nexis Fibers. (Zdroj: Ond)

HUMENNÉ - Viac ako päť hodín trvala utorková schvaľovacia schôdza veriteľov akciovej spoločnosti Nexis Fibers, ale o reštrukturalizačnom pláne sa napriek tomu nehlasovalo. V súčasnosti dlh predstavuje vyše 46 miliónov eur a zemplínsky producent umelých vlákien Nexis Fibers je od augusta minulého roku v reštrukturalizácii. Bývalého šéfa fabriky vyšetruje polícia v domovskej krajine pre podozrenie z ekonomickej trestnej činnosti.

V súčasnosti poskytuje fabrika prácu pre vyše 400 zamestnancov a naviazaných je na ňu vyše 1000 subdodávateľov. Manažment Nexis Fibers predložil reštrukturalizačný plán, podľa ktorého by požiadavky veriteľov uspokojili do roku 2022„Zabezpečení veritelia sú prevažne bankové inštitúcie, ktoré majú zriadené záložné práva. Týmto veriteľom sme ponúkli 100-percentné uspokojenie v určitom časovom horizonte za určitých podmienok,“ povedal predseda predstavenstva Milan Pršanec.

Budúcnosť nejasná: Veritelia humenského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ond)

Dlh sa skladá z úverov, pôžičiek, lízingov, z faktúr za dodanú základnú surovinu, energie až po rôzne poistné plnenia z garančných zmlúv. Bankové inštitúcie, sú prevažne zabezpečení veritelia a majú zriadené záložné práva. Medzi nezabezpečenými veriteľmi je humenský Chemes, a.s., ktorý má podľa zákona stanovené minimálne uspokojenie na úrovni 50 percent. Voči Chemesu majú dlh 1,6 milióna eur prihlásených do reštrukturalizácie. „S touto sumou sa vysporadúvame v navrhovanom pláne,“ dodal Pršanec. "Výrobná kapacita je naplnená, sú veľmi blízko produkčného maxima a plnia predpokladaný badžet. Presah vyprodukovaných ton je asi 20 percent,“ povedal po schôdzi Pršanec.

O fabriku má záujem Chemes a.s., jeho zástupcovia predložili vlastný reštrukturalizačný plán rozšírený o predaj Nexisu.

Prítomní predseda a podpredseda predstavenstva Chemesu Vladimír Skoupil a František Chvostáľ povedali, že ich reštrukturalizačný plán pripravili až po tom, keď sa začiatkom tohto roka zoznámili s plánom Nexis Fibers. „Prišli sme s reálnou ponukou. Chceme dať do toho vlastných 11,5 milióna eur.  Sme nezabezpečení veritelia, takto môžeme dostať viac. Proces reštrukturalizácie sa zrýchli o dva roky,“ dodal pred novinármi Skoupil.

Budúcnosť nejasná: Veritelia humenského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ond)

Okrem miliónov ponúkajú aj garanciu zachovania všetkých súčasných 2 000 pracovných miest v priemyselnom parku Chemes. Predložený plán zástupcov Nexisu však Chemesu nevyhovuje, pretože „z neho vyplýva, že 50-percentné plnenie pohľadávky pre Chemes a to až v treťom, štvrtom a piatom roku reštrukturalizácie znamená, že je pre spoločnosť Chemes likvidačný. Preto právna služba Chemesu prišla s vlastným riešením reštrukturalizácie a rozširuje ho o metódu predaja podniku,“ skonštatoval František Chvostáľ.

„Je to nepriateľské prevzatie spoločnosti“

Naopak - pre Nexis Fibers je plán Chemesu neprijateľný. „Interne ho vyhodnocujeme ako pokus o nepriateľské prevzatie spoločnosti. Sme pripravení sa kategoricky brániť. Spoločnosť Chemes predpokladá, že veritelia nám môžu nariadiť predaj podniku. S týmto názorom sa nestotožňujeme. Plán predkladá dlžník, a my sme zodpovední za to, čo predložíme. Veritelia s tým môžu súhlasiť, alebo nie a spoločnosť pošlú do konkurzu,“ vysvetlil Pršanec a dodal, že ak by sa realizoval zámer Chemesu, súčasné vedenie Nexisu by z funkcii rezignovalo.

O 15 dní sa musí definitívne rozhodnúť

Podľa Nexisu už žiadna ďalšia možnosť odročenia reštrukturalizačného plánu neexistuje, nemusia ho schváliť ani všetci veritelia, bude stačiť nadpolovičná väčšina. Definitívnu bodku za plánom však musí po schvaľovacej schôdzi ešte dať súd. „Alebo sa schváli reštrukturalizačný plán, alebo spoločnosť pôjde do konkurzu,“ skonštatoval Milan Pršanec.

Viac o téme: Nexis Fibers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu