Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koniec špekuláciám! Kiska ako nádej pravice v ďalších voľbách: Zásadné rozhodnutie o budúcnosti

Kiska vo svojej kancelárii. Zobraziť galériu (3)
Kiska vo svojej kancelárii. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Zásadná správa o politickej budúcnosti! Iba deň po tom, čo Andrej Kiska oznámil Slovensku, že čaká piateho potomka, prišla ďalšia významná správa v jeho živote. Rozhodol sa konečne prehovoriť o svojej politickej budúcnosti a ukončiť tak špekulácie, ktoré sa okolo neho objavujú už dlhé mesiace.

Stranu nezaložím, kandidovať do parlamentu nebudem a premiérom byť nechcem! Toto je posolstvo Kisku, ktorý o tom informoval na Facebooku. "V tejto súvislosti by som rád odpovedal na otázku, ktorú často dostávam. Na otázku o mojej politickej budúcnosti. Nebudem zakladať politickú stranu. Nebudem kandidovať do parlamentu. A pravdaže tým pádom ani neuvažujem o funkcii premiéra," napísal prezident.

Koniec špekuláciám! Kiska ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Ako ďalej dodal, v súčasnosti ešte nevie, či bude kandidovať na prezidenta aj druhý raz. "To, či znova budem kandidovať ako nezávislý, nestranícky kandidát na prezidenta, vám všetkým oznámim najneskôr do konca septembra budúceho roku," dodal Kiska.

Špekulácie o tom, že Kiska by mohol kandidovať do parlamentu, sa vyrojili už dávno. Jeho meno sa spája hlavne s novovznikajúcim subjektom Progresívne Slovensko, čo je nové stredo-ľavicové hnutie, ktoré sa má v najbližšom období pretransformovať v politickú stranu. Prezident sa rozhodol vyjsť s pravdou von zrejme preto, aby ukončil všetky tieto šumy a špekulácie.

Prezidentovi Kiskovi môže ďalšie rodičovstvo pomôcť

Prezidentovi Andrejovi Kiskovi môže narodenie ďalšieho potomka pomôcť, a to tým, že sa ukáže ako rodinne založený človek. Myslí si to  politológ Grigorij Mesežnikov. "To je na Slovensku dosť dôležité. Myslím si, že v situácií, keď je konfrontovaný so snahami ho neopodstatnene škandalizovať, mu to môže vytvoriť nejakú bariéru proti týmto útokom," povedal.

Ako zareagujú politické strany na to, že Kiska bude päťnásobným otcom, Mesežnikov nevedel posúdiť. "Je to niečo, čo môže prezidentovi do istej miery pomôcť. Je dobré, že túto informáciu rozumne komunikuje bez okázalých gest, ako človek, ktorému záleží na svojej rodine," dodal. Prezident a jeho manželka Martina Kisková čakajú v auguste tretie dieťa. Je to po prvýkrát v histórii SR, keď sa prezidentovi alebo premiérovi počas výkonu funkcie narodí dieťa.

SaS: Ak bude Kiska opätovne kandidovať za prezidenta, strana dnes nevidí dôvod ho nepodporiť

Strana Sloboda a Solidarita dnes nevidí žiaden dôvod, pre ktorý by prezident Andrej Kiska nezískal ich podporu, ak sa rozhodne opätovne kandidovať na post prezidenta. Strana SaS tak reaguje na dnešné Kiskovo vyhlásenie, v ktorom oznámil, že nebude zakladať stranu, kandidovať do NR SR, a tým pádom neuvažuje ani o kresle premiéra.

"Rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku berieme na vedomie. Nepochybujeme, že k nemu dospel po zrelej úvahe, v ktorej zohľadnil nielen svoj rodinný život, ale aj záujmy štátu. S tým, ako sa zhostil funkcie prezidenta, sme spokojní. Andrej Kiska stojí za občanmi a dôstojne reprezentuje Slovenskú republiku v zahraničí. Ak sa rozhodne kandidovať v druhom volebnom období, dnes nevidíme žiaden dôvod, pre ktorý by nezískal našu podporu," píše sa v stanovisku najväčšej opozičnej strany.

Prezident dnes na svojom facebooku oznámil, že nebude zakladať žiadnu politickú stranu, kandidovať do NR SR, a tým pádom ani neuvažuje o funkcii premiéra. To, či  bude opätovne kandidovať na najvyššiu ústavnú funkciu, oznámi najneskôr do septembra 2018.

Prezidentovi sa nečuduje, že nevstúpi do straníckej politiky

Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý sa nečuduje, že prezident Andrej Kiska nevstúpi do straníckej politiky. Uviedol to po tom, čo prezident dnes na svojom facebookovom profile oznámil, že nebude zakladať žiadnu politickú stranu, kandidovať do NR SR, a tým pádom ani neuvažuje o funkcii premiéra. "Andrej Kiska vykonáva svoju prezidentskú službu veľmi dobre a dúfam, že ju bude vykonávať čo najdlhšie. Stranícka politika na Slovensku je veľmi brutálna, a preto sa mu nečudujem, že do nej nechce vstúpiť," uviedol Beblavý.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (3)
Miroslav Beblavý  (Zdroj: SITA)

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) prezidentovi k rozhodnutiu gratuluje. "Niet divu, že pán prezident nechce zakladať stranu, rodina a deti sú dôležitejšie ako politika. To len potvrdzuje, že ľudí, ktorí by chceli ísť do politiky nie kvôli vyciciavaniu štátu, ale kvôli službe ľuďom, je ako šafranu. Nuž, budeme si musieť vystačiť s tým, čo máme, spojiť sily a ukázať ľuďom, že existuje alternatíva, ktorá bude robiť politiku čestne a odborne," vyjadrila svoj názor na facebooku Remišová.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu