Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál okolo Kiskových letov špeciálom za ženou: Kde je pravda! Dá sa na prezidentovi šetriť?

Andrej Kiska Zobraziť galériu (6)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Takmer štyristo letov domov za manželkou a dvomi malými deťmi do Popradu na vládnom špeciáli. Podľa ministra vnútra prelietal Kiska takmer milión eur na lety, ktoré nesúviseli s funkciou. Prezident tvrdí, že Kaliňák klame. Kde je pravda? Dá sa cestovať lacnejšie a rovnako bezpečne z Bratislavy na východ? Bezpečnostní experti v tom majú jasno!

Takmer štyristo letov domov do Popradu na vládnom špeciáli. Toľko zhruba nalietal prezident Andrej Kiska od začiatku svojej funkcie. Správu o letoch Andreja Kisku si vyžiadal smerácky poslanec Martin Nemky. Jeho žiadosť bola schválená a tak sa pred poslancov parlamentu postavil minister vnútra Robert Kaliňák, pod ktorého vládna letka patrí. Ten otvorene povedal, kto z ústavných činiteľov koľko nalietal vládnym špeciálom. Suverénne najviac nalietal prezident Andrej Kiska. Od čias jeho prezidentovania celková suma za lety z a do Popradu, ktoré podľa Kaliňáka nesúviseli s výkonom funkcií, činí až milión eur. Okamžite sa vynorili špekulácie - nemôže prezident na cestu domov využívať iný dopravný prostriedok? Nebolo by to lacnejšie?

Škandál okolo Kiskových letov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Špeciál je najlacnejší

Topky sa obrátili na analytikov, aby zhodnotili, aké možnosti má prezident a aká doprava by bola pre Kisku pri ceste z Bratislavy do Popradu najlacnejšia. Podľa Jaroslava Naďa je let vládnym špeciálom najlacnejšia alternatíva. "Vždy bude najlacnejšou alternatívou let, pretože lietadlá aj piloti jednoducho musia lietať. Naložení alebo naprázdno. To znamená, že ak by prezident aj šiel autom (plus sprievodné vozidlá, spravodajské zabezpečenie, zapojenie všetkých dotknutých krajských riaditeľstiev polície), čo samo o sebe by bolo náročné na personál aj financie, tak to lietadlo aj tak letieť musí, aby sa urobil potrebný nálet," tvrdí bezpečnostný expert Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku.

Škandál okolo Kiskových letov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Zemiar a Jozef Vydra)

Väčšie peniaze budú utekať inde

Podľa známeho českého analytika Andora Šándora je hlavná otázka, či Andrej Kiska dodržuje alebo porušuje zákon. "Otázka stojí, či má prezident právo používať vládny špeciál aj k súkromným účelom. Potom nemá cenu akokoľvek špekulovať o tom, aké sú náklady. Ak sa niekomu zdá, že tie náklady sú vysoké, tak je potom na poslancoch, aby celú upravili nejakým zákonom. Keby ho prezident nesmel používať k súkromným účelom, tak je to zneužitie funkcie a je to treba riešiť," povedal Topkám Šándor s tým, že štátnemu rozpočtu veľkú škodu nespraví. "Je to hlava štátu a oveľa väčšie peniaze budú utekať inde. Ja osobne by som s tým problém nemal," zakončil bezpečnostný expert.

Prelietal takmer milión eur

O letoch ústavných činiteľov za roky 2015 až 2017 informoval minister vnútra Robert Kaliňák v parlamente. Od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra vykonali 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov, premiér Robert Fico 183, predseda NR SR 66 a ostatní ústavní činitelia 178 letov.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Lety, ktoré nesúviseli s výkonom funkcií, boli vykonané na žiadosť Kisku, čo bolo 319 letov z a do Popradu. Na porovnanie, na žiadosť Fica boli štyri lety - z a do Prahy a do Košíc a späť. Kaliňák tiež uviedol, že Kiska neuhradil čiastku 789 525 eur. Ak by sa zarátali aj lety z roku 2014, spolu by to bolo podľa Kaliňáka 955 tisíc eur, čo je teda takmer milión eur.

Kiska: Kaliňák klame

Kiska sa bráni. Podľa neho minister vnútra klame. Prezident tvrdí, že Úrad pre ochranu ústavných činiteľov mu na základe jeho žiadosti oznámil, že neexistuje rozdiel medzi súkromnou a služobnou cestou prezidenta, keďže je prezidentom 24 hodín, a tak je jeho úlohou ochraňovať ho po celý tento čas.

Úrad mu podľa jeho slov odporučil, aby využíval namiesto súkromných liniek letku Ministerstva vnútra SR. "Minister vnútra ma osobne požiadal, aby som skutočne túto letku využíval. Mrzí ma, že minister vnútra opätovne klame a mrzí ma, že práve takýto človek zastáva takú dôležitú funkciu, ako je minister vnútra," konštatoval prezident.

Do Kisku sa obul aj Sulík, Danko v šoku

Z Kaliňákovej správy boli niektorí vrcholoví politici prekvapení. „Keby som chcel byť ako on, tak do Šamorína budem lietať vrtuľníkom. Na dovolenku do Tatier môžem využiť lietadlo? Vyzývam prezidenta, aby to preplatil. Nech začne šetriť a prestane rozdávať plat, aby to raz doplatil, lebo ja urobím pre to všetko,“ vyhlásil napríklad predseda parlamentu Andrej Danko, predseda koaličnej strany SNS.

Andrej Danko a Béla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Ani opozícia nezostala bez kritiky. Šéf najväčšej opozičnej strany sa tiež obul do Kisku. Na Facebooku napísal k jeho letom do Popradu dlhý status. Považuje za hlúpe, že lietadlá musia lietať, trebárs aj naprázdno, len aby boli zalietavané. Sulík by ich teda najradšej nemal vôbec. "Považujem to za najhlúpejší argument vôbec. Ak totiž nemáme vyťažené lietadlá, tak ich nemajme vôbec," napísal Sulík s tým, že on odmietal lety vládnym špeciálom, keď bol predseda parlamentu s výnimkou dvoch letov.

Škandál okolo Kiskových letov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Sulíkovi dokonca ochrankári odporúčali svoje opatrenia, ale on s nimi spravil krátky proces. "Aj mne rozprávali ochrankári, čo všetko musia a čo všetko nesmú, tak som nechal dvoch či troch vymeniť a bol pokoj. Ochranku som napríklad cez víkend nemal," pokračuje Sulík.

Na záver dodal, že jeho 400 letov je aj tak neobhájiteľných. "Samozrejme, byť v Poprade za 30 minút a nie za tri hodiny je veľký komfort a Andrej Kiska zrejme len rád uveril Kaliňákovým klamstvám a chytil sa do pasce. Pýtam sa však, kde boli jeho poradcovia. Spali? Dankova požiadavka, aby Kiska tieto lety preplatil je scestná, lebo ak ich raz ministerstvo vnútra povolilo, tak ich povolilo a treba sa pýtať Kaliňáka, prečo povolil 400 súkromných letov. Suma summarum, chcem veriť, že Andrej Kiska dolietal, lebo 400 súkromných letov je neobhájiteľných," zakončil predseda SaS.

Viac o téme: Vládny špeciálAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu