Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Veľký návrat Mečiara, Naživo DUEL s Bugárom: Zdvihla sa vlna proti amnestíám

Mečiar vs. Bugár. Dnes večer sa stretnú naživo. Zobraziť galériu (3)
Mečiar vs. Bugár. Dnes večer sa stretnú naživo. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Mečiar verzus Bugár. Dnes večer bude po veľmi dlhom čase v priamom prenose diskutovať bývalý kontroverzný predseda vlády Vladimír Mečiar. Témou budú jeho amnestie, ktoré udelil po únose syna prezidenta Michala Kováča. Jeho oponentom bude predseda Mostu-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár. Dvaja ostrieľaní politici skrížia zbrane dnes večer v priamom prenose. Medzitým sa rozbehla petícia za zrušenie Mečiarových amnestií. Podpísalo ju takmer 30 tisíc ľudí. Mečiar sa pritom pred vyše desiatimi rokmi vehementne obhajoval, že skutok sa nestal!

Naživo s Bugárom

Bývalý predseda vlády Vladimír Mečiar (74) prijal pozvanie do relácia Téma dňa, kde spolu s podpredsedom Národnej rady SR Bélom Bugárom budú diskutovať na tému zrušenia tzv. Mečiarových amnestií, od udelenia ktorých uplynulo pred pár dňami 19 rokov. Reláciu sprevádzajú veľké očakávania, keďže Mečiar je mimo politiky už 7 rokov. Mečiar sa obhajoval tým, že "skutok sa nestal". Čo bude tvrdiť dnes večer?

Mečiar sa predstaví divákom v priamom prenose po dlhých rokoch
Zobraziť galériu (3)
Mečiar sa predstaví divákom v priamom prenose po dlhých rokoch  (Zdroj: TASR)

Gágaji, táraji a prďúsi

"Skutok sa nestal," kričal Mečiar v parlamente na oponentov, ktorí ho vinili z toho, že stojí za únosom Kováča mladšieho. "Ostatní ste pre mňa gágaji, táraji a prďúsi," vyhlasoval rozhnevaný líder HZDS, ktoré medzitým zaniklo. Pozrite si legendárne video Mečiarových reakcií na tému jeho amnestií v parlamente.

Protest opozície pred televíziou

Relácia bude dnes vysielaná naživo o 19:50 h na TA3. Opozícia už avizovala pred budovou televízie protest. "Vladimír Mečiar bude dnes v TA3 obhajovať jeden z najohavnejších činov v histórii Slovenskej republiky a znemožnenie jeho vyšetrenia a potrestania vinníkov, ktoré umožnil svojimi amorálnymi amnestiami," uvádza usporiadateľ protestu Martin Poliačik (SaS) na Facebooku a vyzýva na občiansky odpor.

Zuzana Čaputová zo združenia Via Iuris
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová zo združenia Via Iuris  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Petíciu za zrušenie amnestií podpisalo vyše 25 tisíc ľudí

Výzvu na zrušenie Mečiarových amnestií, za ktorou stojí občianske združenie Via Iuris, podporilo za prvý deň 25 280 ľudí. Petíciu je možné podpísať na stránke www.somza.to.

Právnici by ich zrušili

Právnici tvrdia, že amnestie je možné zrušiť. Jasno v tom majú aj známi právnici a sudcovia, ktorí svoje stanovisko naformulovali. Tvrdia, že sú zrušiteľné a je to dokonca legálne a pre spravodlivosť na Slovensku dôležité.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Viac o téme: AmnestieVladimír MečiarBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu