Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mečiar bude dnes v televízii diskutovať o svojich amnestiách: Protest pred TA3!

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Bývalý predseda vlády Vladimír Mečiar prijal pozvanie do relácia Téma dňa, kde spolu s podpredsedom Národnej rady SR Bélom Bugárom budú diskutovať na tému zrušenia tzv. Mečiarových amnestií, od udelenia ktorých uplynulo pred pár dňami 19 rokov.

Reláciu moderuje Peter Bielik naživo dnes, t. j. v utorok 7. marca o 19.50 h na TA3. Opozícia už avizovala pred budovou televízie protest. "Vladimír Mečiar bude dnes v TA3 obhajovať jeden z najohavnejších činov v histórii Slovenskej republiky a znemožnenie jeho vyšetrenia a potrestania vinníkov, ktoré umožnil svojimi amorálnymi amnestiami," uvádza usporiadateľ protestu Martin Poliačik (SaS) na Facebooku a vyzýva na občiansky odpor. 

Petíciu za zrušenie podpísali za 24 hodín tisíce ľudí

Internetovú podpisovú akciu na podporu zrušenia amnestií Vladimíra Mečiara podporilo za prvých 24 hodín viac ako 25.280 ľudí. Oznámila to dnes mimovládna organizácia Via Iuris, ktorá v pondelok (6.3.) spustila špeciálnu webovú stránku www.somza.to. Akcia je apelom na poslancov Národnej rady SR a bude pokračovať až do začiatku marcovej parlamentnej schôdze (21.3.).

"Sme veľmi radi, že len počas prvého dňa využili túto možnosť tisícky ľudí. Chceme poslancom vyslať jasný signál, že je čas nespravodlivé amnestie zrušiť. Čím viac ľudí sa zapojí, tým jasnejší tento signál bude," povedala v tejto súvislosti programová riaditeľka Via Iuris Zuzana Čaputová.

Fico chce, aby amnestie posúdil Ústavný súd

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno povedal, že Ústavný súd SR by mohol dostať právomoc rozhodnúť, či sú Mečiarove amnestie zrušiteľné, alebo nie. Fico zdôraznil, že tieto amnestie od samého začiatku kritizoval a považuje ich za morálny suterén. Podľa jeho právneho názoru ich však nemožno "tak jednoducho" zrušiť prijatím ústavného zákona. Ak by však Ústavný súd povedal, že sa Mečiarove amnestie dajú zrušiť prijatím ústavného zákona, podľa predsedu vlády by nebol dôvod neurobiť to. Ale kým to súd nepovie, premiér tvrdí, že poslanci nemajú právomoc amnestie zrušiť. "Nerobme svojvoľne niečo, na čo nemáme oprávnenie v ústave," apeloval Fico vo videu.

O opozičnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií mal parlament rozhodovať na prvej tohtoročnej schôdzi. Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) však svoj návrh nechal presunúť na marcovú schôdzu, aby vytvoril čas koaličným stranám Smer-SD a SNS ujasniť si, či sú amnestie zrušiteľné. Tak ako Smer-SD ani SNS o ich zrušiteľnosti nie je presvedčená.

Zrušenie odobrili významní právnici a sudcovia

Naopak, Most-Híd zrušenie podporuje. Jasno v tom majú aj známi právnici a sudcovia, ktorí svoje stanovisko naformulovali. Tvrdia, že sú zrušiteľné a je to dokonca legálne a pre spravodlivosť na Slovensku dôležité.

Na názor právnikov a sudcov sa odvolal aj minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič, ktorý minulý týždeň povedal, že ak by bol poslancom Národnej rady, hlasoval by za zrušenie Mečiarových amnestií. Po tomto kroku volajú aj desiatky slovenských osobností.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Viac o téme: Vladimír Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu