Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Škripek o temnej minulosti a nevpustení do USA: Detaily zadržania, chystá odvetu

Branislav Škripek s bojovníčkami proti Islamskému štátu. Zobraziť galériu (8)
Branislav Škripek s bojovníčkami proti Islamskému štátu. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Turci spanikárili a na dva dni zablokovali slovenského europoslanca v Istanbule na letisku. Branislav Škripek zažil kuriózny incident pri odlete do USA. Keď zamestnanci letiska zbadali jeho pečiatky v pase, začali sa problémy. O detailoch nešťastného zážitku okrem iného prehovoril v rozhovore pre Topky.

Kvôli komu ste sa teda nedostali do Spojených štátov?

Tureckí úradníci spanikárili. V mojom pase zbadali pečiatky z viacerých krajín Blízkeho východu  a tak som sa stal podozrivým.

Zvažujete, že sa budete sťažovať na turecké orgány, ktoré Vám neumožnili vstup do USA?

Uvažujem nad tým. Radím sa však v tejto veci s odborníkmi a nie všetci mi odporúčajú tento krok. Tak ešte uvidím.

Čo ste robili dva dni v Istanbule?

Bol som zaseknutý v letiskovej hale, celé hodiny som telefonoval, SMS-koval a snažil sa vyplniť elektronický formulár, aby som získal čo najjednoduchšie povolenie na vstup do USA. Ale systém aspoň 40x padol, internetová sieť bola nestabilná a stále prerušovaná. Bolo to veľmi frustrujúce. Využil som to aj na to, aby som sa modlil za Turecko, veď v Efeze pôsobil aj apoštol Pavol a Ján. Neskôr v histórii cez túto krajinu prechádzali aj sv. Cyril a Metod. Tak som sa modlil, aby Turecko spoznalo opäť Evanjelium Ježiša Krista.

Prečo ste išli práve cez Istanbul?

Bolo to najdostupnejšie letecké spojenie. Teda, aspoň som si to myslel….

Ako prebiehajú Národné modlitebné raňajky vo Washingtone?

Ide o viacdňové podujatie, ktoré má v sebe okrem rôznych tématických stretnutí aj veľmi hlbokú symboliku. Ježiš Kristus sa rád stretával so svojimi učeníkmi pri jedle. Okrem modlenia sa spolu rozprávali, zdieľali a pomáhali si. A v tomto duchu fungujú súčasné modlitebné raňajky. Až nato, že tam chodia stovky vplyvných politikov či významných osobností. Bol som vždy vďačný za to, že som sa mohol s nimi zoznámiť a porozprávať sa. Modlitebné raňajky tak považujem aj za istý druh politickej práce, lebo dobré  kontakty v práci politika sú nenahraditeľné, lebo takouto cestou vzniká medzinárodná politická spolupráca.

Škripek v Libanone
Zobraziť galériu (8)
Škripek v Libanone

Mrzí Vás, že ste sa nestretli s Donaldom Trumpom? Čo by ste mu povedali ako prvé?

Mrzí ma, že som sa tam nakoniec vlastne nedostal. Neočakával som, že by som mal príležitosť sa s prezidentom Trumpom osobne stretnúť. Na raňajkách sa sedí pri stoloch vo viacerých miestnostiach podľa zasadacieho poriadku. Europoslanec nie je tak významný, aby sedel za jedným stolom s prezidentom USA. Keby som však mal možnosť osobne sa s ním stretnúť, tak by som mu rozhodne požehnal do jeho práce.

Ženská dielňa v jednom z utečeneckých táborov
Zobraziť galériu (8)
Ženská dielňa v jednom z utečeneckých táborov

Tureckí úradníci vás nepustili pre vaše návštevy na Blízkom východe. Prečo tak často cestuje do týchto krajín? Aký osoh majú z vašich ciest Slováci?

Z leta si všetci určite pamätáme hroznú utečeneckú krízu. A najviac utečencov uteká z krajín Blízkeho východu a prichádzajú do Európy. Myslím si, že jedna z príčin utečeneckej krízy je práve v tomto regióne. A preto som presvedčený, že  politickým angažovaním sa môžem prispieť k zlepšeniu situácie s migráciou a dostiahnuť, aby sa napr.  Sýrčania mohli v státisícoch vrátiť domov. Krvavý konflikt medzi viacerými bojujúcimi stranami destabilizuje Sýriu i okolité krajiny. Obyvatelia utekajú pred istou smrťou. Ako prvé útočisko sú utečenecké tábory.

Za Rojavu proti ISIS bojujú aj ženy, ich sa islamisti boja. Lebo si myslia, že ak islamista zahynie rukov ženy, tak sa nedosatne do raja. Preto sú ženy nasadzované do prvých línií a keď islmisti počujú ich krik, tak sa radšej stiahnu. A tak sa podarilo vyhrať viaceré bitky.
Zobraziť galériu (8)
Za Rojavu proti ISIS bojujú aj ženy, ich sa islamisti boja. Lebo si myslia, že ak islamista zahynie rukov ženy, tak sa nedosatne do raja. Preto sú ženy nasadzované do prvých línií a keď islmisti počujú ich krik, tak sa radšej stiahnu. A tak sa podarilo vyhrať viaceré bitky.  (Zdroj: archív)

Počas vašich cieste ste navštívili viacero utečeneckých táborov.  Aká je tam situácia? 

Výbor Európskeho parlametnu LIBE (pre Občianske slobody,  spravodlivosť a vnútorné veci), ktorého som členom, dostal poverenie monitorovať využívanie finančných prostriedkov EÚ v utečeneckých táboroch, kde sme za posledný rok zaplatili vyše 200 mil. €. Videli sme viacero dobrých projektov a mám skutočne radosť, že v táboroch, ktoré som navštívil, chodia všetky deti do školy a nepotulujú sa tam bezprízorne. Len pre ilustráciu hovoríme o vyše 200 000 deťoch a tieto peniaze ich dostali do dvojsmenného školského praxi. V praxi to znamená, že  sa z nich nestanú obete únosu zo strany ISIS a nebudú bojovať v armáde. Získali novú perspektívu života. Mrzelo ma však to, že kresťanskí utečenci nemajú rovnaké podmienky ako utečenci iných náboženstiev.

Deti z utečeneckého tábora v Sýrii
Zobraziť galériu (8)
Deti z utečeneckého tábora v Sýrii  (Zdroj: archív)

Je teda nejaký iný prístup ku kresťanským utečencom?

Základný problém napr. v Libanone, kde som bol v septembri minulého roku, je v tom, že kresťanskí utečenci sú v táboroch diskriminovaní a utláčaní. Nemajú tam zabezpečnú ochranu. Sú tam napádaní a ženy sú znásilňované.  Kresťania teda z táborov odchádzajú a následne im úradníci odmietajú vyplácať finančné príspevky a nepomáhajú im. Kresťania sú nútení, ak chcú prežiť, platiť si vlastný nájom a pracovať na čierno, čo ich vystavuje zotročovaniu.  Nemajú oficiálny štatút utečenca, lebo miestne úrady si za žiadosť pýtajú administratívny poplatok a mnohí si ho nemôžu dovoliť pri viacčlennej rodine. Hovoril som s matkou viacerých dcér, ktorá mi povedala, že tri dni nejedla, aby si mohla zaplatiť vysoký nájom. Do utečeneckého tábora sa vrátiť odmieta, lebo nechce svoje dcéry vystaviť nebezpečenstvu znásilnenia.

Škripek o temnej minulosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archív)

Čo je náplňou práce predsedu Európskeho kresťanského politického hnutia?

Európske kresťanské politické hnutie združuje politikov a politické strany v Európe, ktoré veria, že hodnoty Evanjelia nemajú ostať iba na stránkach Biblie. Mojou úlohou je reprezentovať túto organizáciu navonok, motivovať členov v našej práci šírenia žido-kresťanskej filozofie a prinášať vplyv kresťansko-konzervatívnych hodnôt do európskej politiky.

Škripek o temnej minulosti
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archív)

Ako sa z ateistu, ktorý pil, stane hlboko veriaci človek?

Božím zázrakom. Boh sa ma jednoducho dotkol v srdci, v centre mojej bytosti a dal mi nové pochopenie života a jeho zmyslu. Keď sa na to pozerám z nadhľadu, nedá sa to pochopiť rozumom. Je to skutočne stretnutie so živým Ježišom Kristom, ktoré zmení človeka a jeho život od základov. A rozhodne smerom k lepšiemu.

Viac o téme: EuroposlanecUSABranislav Škripek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu