Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bizarný výskum svätuškárov a ateistov: Úprimná odpoveď, ako vás ľudia vidia v skutočnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Nová štúdia odhaľuje zaujímavé výsledky. Je rozdiel, ako vnímajú ľudia ateistov a ako veriacich. Americkí vedci pred pár dňami prezentovali výsledky štúdie, ktorá to overovala. Rozdiely sú dosť veľké - zatiaľ čo jedni sú vnímaní ako svätuškári, druhí ako podliaci.

Veriaci – bez ohľadu na ich vierovyznanie – majú veľkú výhodu. Ľudia si ich stotožňujú s milšími črtami tváre. „Benefitujú z toho, že sú stereotypizovaní ako dôveryhodnejší a morálnejší, zatiaľ čo ateisti sú považovaní za nedôveryhodných a morálne bez zábran,“ píšu v úvode akademici z univerzity v americkom Kentucky.

„Extrémna rozdielnosť medzi týmito stereotypmi veriacich a ateistov naznačuje, že mentálne obrazy o týchto dvoch skupinách sa môžu líšiť. Zisťovali sme, či sú ľudia zaujatí voči týmto mentálnym obrazom. Výsledky naznačujú, že mentálne obrazy veriacich sú spájané s pozitívnymi črtami viac ako ateisti,“ píšu vedci. Tieto zistenia sa prejavujú aj v predstavách výzorov ľudí. Keď ľuďom poviete, že dotyčný je veriaci, budú si ho predstavovať ako milšieho.

Priemerný obraz veriaceho vyzerá milšie
Zobraziť galériu (4)
Priemerný obraz veriaceho vyzerá milšie  (Zdroj: University of Kentucky)

Toto sú výsledky novej štúdie s názvom Ateistické rohy a veriace svätožiary: Mentálne reprezentácie ateistov a veriacich. „Napriek širokej náboženskej diverzite v Spojených štátoch, stále existuje aspoň jedna výrazná náboženská nezhoda: Aj keď empirické dáta naznačujú, že vzťah medzi náboženstvom a morálkou je komplexnejší, súčasný výskum ukazuje jasný obrázok – ľudia si predstavujú ateistov zlomyseľných a veriacich ako anjelov,“ končia slovami štúdiu vedci s tým, že antiateistické a náboženské predsudky posilňujú v ľuďoch mentálne obrazy.

Vo všetkých parametroch vychádzajú ateisti ako menej morálni
Zobraziť galériu (4)
Vo všetkých parametroch vychádzajú ateisti ako menej morálni  (Zdroj: University of Kentucky)

Tieto zaujaté mentálne obrazy posilňujú tiež úsudky správania – väčšina ľudí verí, že priemerný mentálny obraz ateistu je nemorálny a priemerný mentálny obraz veriaceho je morálny. Tieto obrazy posilňujú rozdiely medzi tými, ktorí veria a tými, ktorí neveria v Boha.

Viac o téme: ŠtúdiaVeriaciVedciAteista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu