Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obyvatelia Miloslavova sa boja: Chemickú fabričku máme iba 20 m od domov

Jana Dragúňová so synom Oliverom býva k fabričke najbližšie.
Jana Dragúňová so synom Oliverom býva k fabričke najbližšie. (Zdroj: Nový Čas)

MILOSLAVOV - Viacerí obyvatelia rodinných domov v Miloslavove (okres Senec) sú zúfalí! Zápach z neďalekej fabričky ich obťažuje.

Boja sa, že im prevádzka znehodnotí bývanie. Majiteľ firmy však pre Nový Čas vyhlásil, že pre obyvateľov domov, ktorí bývajú najbližšie k firme, môže postaviť nové príbytky!

Bratislavská firma Samat Kovoizospol s prevádzkou v Miloslavove od apríla vyrába sklenené profily na rámy okien. Na výstavbu fabričky dostala príspevok 15 miliónov z fondu EÚ na podporu malého a stredného podnikania a ďalších 20 miliónov zo štátneho rozpočtu. Ľuďom v okolitých domoch sa však nepáči, že takmer "pod nosom" majú prevádzku, ktorá ich obťažuje zápachom. Od fabričky je najbližší dom vzdialený necelých 15 metrov!

"Chceme žiť v zdravom životnom prostredí, bez obáv, že smrad spôsobuje nadmerná koncentrácia styrénu. Tento plyn je zaradený medzi možné karcinogénne látky," povedal na zasadaní obecného zastupiteľstva občan Miloslavova Rastislav Brondoš (29). Majiteľ firmy Ján Pauschek tvrdí, že má všetky doklady v poriadku.

"Obec počas výstavby našej prevádzky súhlasila s výstavbou domov v jej okolí. A koncentrácia tohto plynu je oveľa nižšia ako povolená hodnota," vraví majiteľ, ktorý včera v telefonickom rozhovore pre Nový Čas vyhlásil, že nemá problém nespokojným majiteľom domov v blízkosti prevádzky postaviť nové príbytky, ak si niekde kúpia nový pozemok. V ich domoch by chcel ubytovať zamestnancov svojej firmy. "Keby od nás chcel kúpiť dom, budem prvá, ktorá ho majiteľovi firmy predá," povedala Jana Dragúňová z domu, ktorý je najbližšie pri fabričke.

Strach zo styrénu

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny zaradila styrén medzi možné ľudské karcinogény. Niektoré štúdie dokázali, že jeho vdychovanie v chemickom priemysle môže viesť ku vzniku leukémie.

Ozvite sa!
Máte podobné problémy ako občania Miloslavova? Volajte horúcu linku Nového Času 0918 620 001 alebo mailujte na adresu tip@novycas.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu