Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Politika USA bude zrejme pragmatickejšia a zameraná na výsledky, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rex Tillerson, ktorého si novozvolený americký prezident Donald Trump vybral za ministra zahraničných vecí, je zaujímavou voľbou potvrdzujúcou veľmi pragmatický, biznisový prístup, ktorý je cítiť aj z ostatných nominácií. Vyhlásil to v stredu (14.12.) po rokovaní vlády SR minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

"Už dnes sa s veľkou mierou určitosti dá predpokladať, že zahraničná politika, ale vôbec politika bude zameraná pragmaticky, menej ideologicky a viac na výsledky," uviedol. Minister Lajčák zároveň potvrdil, že komunikuje aj s ľuďmi z okolia nového prezidenta, ktorí predpokladajú, že s jeho príchodom prídu aj ďalší ľudia z biznisu.

"Je to vlastne v kontexte toho, o čom hovoril Donald Trump v rámci kampane, to znamená presadzovanie amerických záujmov a istým spôsobom zhodnocovanie vecí podľa toho, kde sú americké záujmy," konštatoval minister Lajčák. Nechcel špekulovať o tom, či sa vzťahy po nástupe nového amerického prezidenta so strednou Európou zintenzívnia, alebo nie.

Domnieva sa však, že by bolo dobré, keby sa čím skôr konal summit EÚ za účasti členských štátov a Spojených štátov amerických, kde by sa veci povedali priamo. "V tejto chvíli je to ešte naozaj o takom čítaní medzi riadkami a o špekulovaní a vzhľadom na kvalitu vzťahov medzi EÚ a Spojenými štátmi by bolo dobré sa čo najskôr stretnúť," uzavrel minister.

Viac o téme: Miroslav LajčákSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu