Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák zúri z novej iniciatívy, Transparency sa bráni: Beblavý ukázal nové zistenia!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Kauza podozrení zo šafárenia na ministerstve u Lajčáka pokračuje. Najnovšie sa rozhorel konflikt medzi rezortom a Transparency International Slovensko, ktorá na kauzu upozornila spolu s bývalou zamestnankyňou úradu. Lajčákovci sú pohoršení zo zavádzania a klamstiev neziskovky. Tá na útok reaguje tým, že obviňuje rezort z porušovania zákona. Ba čo viac, proti ministrovi vystúpil aj poslanec Miroslav Beblavý, ktorý bol na prieskume ohľadom citlivých dokumentov súvisiacich s kauzou. Svoje zistenia odhalil na tlačovke.

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyjadruje svoje rozhorčenie nad najnovšou internetovou kampaňou, ktorú proti nemu spustila Transparency International Slovensko (TIS)," napísalo dnes ministerstvo na svoj Facebook s tým, že ide o neseriózny a nezodpovedný krok, "ktorý je v príkrom rozpore so zásadami slušnosti, ako aj s hodnotami právneho štátu, ku ktorým sa hlási samotná TIS". Výzvu môžu podporiť ľudia svojím podpisom.

Lajčák zúri z novej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Ľudia zahlcujú stránku ministerstva

Ministerstvu sa nepáči, že to prichádza v čase, keď sa celá vec prešetruje kompetentnými orgánmi. "TIS na webstránke „Odpovedzte Zuzane“ uvádza klamlivé, zavádzajúce a manipulatívne tvrdenia, na základe ktorých vyzýva občanov, aby zahlcovali mailové schránky predstaviteľov MZVaEZ SR predpísaným textom, obsahujúcim ničím nepodložené konštrukcie a obvinenia bez akýchkoľvek dôkazov," hnevá sa Lajčákov rezort.

Následne v statuse uvádzajú niekoľko príkladov. Stránka "odpovedzte Zuzane" vraj klame, keď uvádza, že Lajčák Zuzanu osočuje ako aj prelinkovanie na starý článok so starými údajmi. "Ďalším zavádzaním je prelinkovanie údajnej reakcie MZVaEZ SR na tvrdenia Z. Hlávkovej na záznam rozhlasového rozhovoru ministra v komerčnom rádiu, kde minister dostal iba zopár minút na odpovede na malý okruh sugestívnych a tendenčných otázok, ale chýba link na substantívnu tlačovú konferenciu, kde minister podrobne odpovedal na široké spektrum otázok k predmetnej téme," bránia sa úradníci. TIS podľa ministerstva manipulatívne zatajuje argumenty a stanoviská rezortu.

Ministerstvo porušuje zákon

Na status zareagovalo aj samotné TIS. "Ministerstvo zahraničných vecí nás najnovšie obviňuje z neslušnosti. Presne to ministerstvo, ktoré porušuje zákon a odmieta povedať, ako narába s peniazmi všetkých občanov. Pred dvomi dňami sám minister Lajčák povedal médiám: „Ja som sa do politiky dostal cez diplomaciu a v diplomacii sa neklame, tam sa len nehovorí vždy celá a úplná pravda. Je rozdiel klamať a nepovedať celú pravdu," napísal úrad, ktorému šéfuje Gabriel Šípoš. Na záver odkazu priložili link na spomínanú stránku, aby ľudia ďalej posielali Lajčákovi "pozdravy".

Beblavý: Akcia bola zle a nehospodárne pripravená

Ministerstvo zahraničných vecí neposkytlo parlamentným poslancom takmer žiadne z kľúčových dokumentov, ktoré žiadali na prieskume v súvislosti s kauzou agentúra Evka. Poslancom navyše nedovolilo hovoriť so zamestnancami, ktorí by mohli niečo prezradiť. Dostupné údaje ale potvrdzujú, že úvodné podujatie slovenského predsedníctva v Rade EÚ bolo nehospodárne a zle pripravené. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente to povedal nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý, podľa ktorého ministerstvo zatajuje informácie a manipuluje verejnosť. K tomu dospel po preštudovaní dokumentov, ktoré poskytlo ministerstvo.
 
Beblavý uviedol, že žiadali dokument obsahujúci určenie predpokladanej ceny zákazky, keď sa celý proces pripravoval. "Namiesto toho ministerstvo poskytlo irelevantný dokument zo súčasnosti spätne zdôvodňujúci, prečo podľa MZV bolo všetko v poriadku," poznamenal Beblavý. Poslanci podľa neho nedostali ani opis procesu výberu dodávateľa, schvaľovací proces a zdôvodnenie výberu agentúry Evka spomedzi troch predložených ponúk. Beblavý uviedol, že poslanci dostali vybielené maily, v ktorých boli vybielené aj emailové adresy. Podľa Beblavého sa teda nedalo zistiť, z akých ponúk rezort vyberal.
 
Beblavý tiež informoval, že poslanci mohli hovoriť len s tými zamestnancami ministerstva, ktorí nepovedia "nič nevhodné". "Pri ostatných by to bolo porušenie Ústavy SR," doplnil. Podľa Beblavého MZV u agentúry Evka objednalo podujatie za 156.000 eur na základe podkladu, ktorý bol neúplný a zavádzajúci. "Celý podklad obsahuje štyri riadky navrhovaného programu, šesť riadkov o obsahu vystúpení. Všetko ostatné v ňom obsiahnuté sú banality," podotkol Beblavý.

Bývalá zamestnankyňa rezortu rozpútala veľkú medializáciu podozrení zo šafárenia u Lajčáka
Zobraziť galériu (4)
Bývalá zamestnankyňa rezortu rozpútala veľkú medializáciu podozrení zo šafárenia u Lajčáka  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)
 

Poslanec je presvedčený, že ministerstvo nevyvrátilo žiadne z kľúčových tvrdení Zuzany Hlávkovej. "Dostupné údaje potvrdzujú, že išlo o nehospodárne a zle pripravené podujatie a že pani Ťapáková na príprave participovala," povedal Beblavý. Pokiaľ ide o sumu podujatia, poslanci podľa Beblavého vedia preukázateľne, že na akciu "bolo vynaložených minimálne 247.041,44 eur, v čom je zahrnutá agentúra Evka, priestory v SND, honoráre a občerstvenie. Svoje zistenia Beblavý postúpi ostatným členom parlamentného zahraničného výboru, Ficovi či ministrovi financií Kažimírovi.
Viac o téme: Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu